Mesebeli kastély a sziklák szélén

Swallows Nest

 • A kastély Google street view-ban
 • Népszerű turisztikai látványosság a Swallows nest
 • Ma étterem üzemel benne
 • A 40 méter magas Auróra szikla tetején épült
 • Naplemente a Swallows Nest kastélynál
 • Mesebeli kastély
 • Gyönyörű környezetben lebeg a tenger felett
 • Csendesen őrködik a Fekete tenger felett
 • A Fecske fészek a Krím fészigeten
 • Kastély a szikla tetején
 • Fecskefészek - a Krím gyémántja

Egy orosz kastély a Fekete tenger felett, mely úgy áll a magas sziklák peremén, mint egy fecske fészek. Talán ezért is lett ez a neve!

A Fecske fészek a Krím fészigeten

Mostanában sok szó esik a Krím félszigetről, az elszakadásról, a népszavazásról, az orosz befolyásról. Mi nem szeretnénk ilyenekkel foglalkozni, de ha már ilyen “népszerű” most ez a hely, akkor engedjétek meg, hogy bemutassuk nektek az egyik legszebb látványosságot a Krím partjainál: a Swallows nest-et.

A Krím félsziget sziklás partvonala nem pont az a hely, ahol az ember egy neogótikus kastélyt keresne. A Swallows Nest az a kivétel, ami erősíti a szabályt. Az Auróra szikla tetején, kilátással a tengerre, Gaspra városa felett úgy áll ez a kastély, mint egy apró emlékműve a cári Oroszországnak.

Csendesen őrködik a Fekete tenger felettMesebeli kastély

Eredetileg itt egy apró kis faház állt, amit egy orosz tábornok parancsára építettek meg 1895 körül. Hogy hogy nem, később a ház tulajdonjoga átkerült A.K. Tobinhoz, a cár és a cári udvar orvosához. Nemsokára megint gazdát cserélt: ezúttal Baron von Stiengelhez került, aki lebontatta az eredeti faházat és a helyére felépíttette ezt a neogótikus kastélyt, és ez áll ott mind a mai napig. Annak ellenére, hogy építészetileg a kastélyokhoz sorolják, valójában a szó hagyományos értelmében ez nem egy kastély. Nem azért épült, hogy védje a lakóit, és a mellvédeknek, tornyoknak nincs gyakorlati funkciója, csupán csak díszként szolgálnak.

Gyönyörű környezetben lebeg a tenger felettA 40 méter magas Auróra szikla tetején épült

Amikor először megpillantjuk a kastélyt, nehéz nem rácsodálkozni a fizika és az épület elhelyezkedésének kapcsolatára. A szó szoros értelmében a szikla szélén épült, az erkélyek és a teraszok túlnyúlnak a sziklán, szinte a semmiben lógnak olyan érzést kölcsönözve az egész építménynek, mintha bármelyik pillanatban aláhullhatna a tengerbe a sziklák mélyén. Ennek ellenére a Swallows nest túlélt egy Richter skála szerint 6-7-es erősségű földrengést is 1927-ben. Bár az épület nem nagyon sérült, az alatta lévő szikla viszont megsínylette a földmozgást. A sziklán megjelent egy nagy hasadék, és emiatt 40 évig le is volt zárva a kastély, meg úgy ítélték meg, hogy nem biztonságos.

Naplemente a Swallows Nest kastélynálMa étterem üzemel benne

1968-ban renoválták, hogy bár ha lakható nem is, de legalább látogatható legyen újra a kastély. Mérnökök egy nagy beton lemezt raktak a szikla repedésbe, hogy megállítsák a további sérüléseket és statikailag megerősítsék az épület alapjait. 1975-ben olasz étterem nyílt a kastélyban, ami mind a mai napig működik is. A kastély lenyűgöző elhelyezkedésének köszönhetően több filmben is használták külső helyszínek forgatási helyszíneként.

Kastély a szikla tetején

A  Fecske Fészek ( ukránul: Ластівчине гніздо , Lastivchyne Hnizdo ) egy 40 méter magas sziklán áll. Maga az épület nem túl nagy, mindösszesen 20 méter hosszú és 10 méter széles. Az eredeti tervek szerint egy előszoba, egy vendégszoba, egy lépcső a toronyba és két hálószoba a torony két szintjén volt az épületben. A kastély a Krím egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága és emiatt az egyik jelképe is a krími déli partvidéknek.

Népszerű turisztikai látványosság a Swallows nestA kastély Google street view-ban

Hogyan jussunk el ide

A Swallows nest dél Ukrajnában, a Fekete tenger partján fekvő Gaspra mellett található. A legközelebbi repülőtér Simferopolban van, 100 km-re északra. Ha szeretnél odautazni, akkor a jobb oldali szállás és repülőjárat keresőnk segít neked megtervezni az utadat! A tervező használata ingyenes, de ha ezen keresztül foglalsz szállást, akkor támogatod vele a weboldalt!

Most pedig Boris bemutatja nekünk a kastélyt

Lehet, hogy nem értjük, mint mond, a felvétel a lényeg :)


FONTOS: nem vagyunk szakértők, se újságírók, de még csak utazási iroda sem. Viszont emberek vagyunk, akik hibáznak néha. Ezért szeretnénk megkérni TÉGED: ha valamit rosszul tudunk, rosszul írtunk, vagy eleve butaságokat hordtunk össze, akkor jelezd nekünk az info@ittsevoltam.hu email címen, és ha elküldöd, mi a helyes megoldás, akkor mi azt javítjuk!

Beszélgessünk róla!

comments powered by Disqus

Értékeld ezt a helyet

Mennyire szívesen utaznál el oda?


(1 szavazat, átlag: 5.00/5)
Loading...Loading...

Fontosabb infók:

Földrész: Európa

Ország: Ukrajna

Távolság Budapesttől: 1214 km légvonalban, autóval 1760 km

Hivatalos pénznem: Ukrán hrivnya

Hivatalos nyelv: ukrán nyelv

Aktuális árfolyam: 1 UAH = HUF
(forrás: finance.yahoo.com)

Aktuális időjárás:

Térképen:


Fotók

Legjobb szállások a környéken

Tervezd meg az utad

KATT › Legfrissebb helyek, ahol nem jártunk »

Az elpusztított város

Franciaország
Emberi maradványok és fel nem robbant lőszerek mindenhol
Nézettség 2495

Lebegő pizzéria az óceán közepén

Fidzsi-szigetek
Cloud9 luxus pizzéria
Nézettség 702

Lélegzetelállító templom a föld mélyén

Malajzia
Lépcsők sokaságát kell megmászni a lejutáshoz
Nézettség 961

Nézz körül a térképen Itt se voltam - nagyítás

Miről szól az Itt se voltam oldal?

Párizs? London? New York? Úti célok, amiket mindenki ismer. Könyveket írtak tele az ilyen és ehhez hasonló kommersz, mindenki által unalomig ismételt érdekes, de teljesen megszokott helyszínekkel. Nincs is ezzel semmi baj! Ezek is olyan látványosságok, amiket érdemes megnézni egyszer!

Te ennél mégis többre vágysz?

Akkor az Itt se voltam a te oldalad! Mi összeszedjük a világ azon érdekes, csodaszép, furcsa és különleges helyeit, amikről az emberek legnagyobb része azt se gondolta volna, hogy léteznek. El se hinnéd, mennyi-mennyi csoda van a Föld golyónk minden szegletében!

Miért Itt se voltam a nevünk? Az interneten kalandozva akárhányszor szembe találkozunk egy-egy különleges helyszínnel, mindig két dolog jut az eszünkbe: jé, még itt se voltam + jé, de jó lenne eljutni ide!

Itt se voltam - rendhagyó utazási magazin

Egy olyan korban élünk, amikor a technikának köszönhetően már mindent felfedeztek, mindent elérhetünk, mindenről kereshetünk információkat. Mégis nagyon sokan nem tudják, hogy a bolygónk távoli pontjain, vagy akár a szomszédos országokban mennyi olyan úti cél található, amiről hazatérve az ismerősöknek el fog állni a lélegzete!

Ha ilyen csodásak, miért nem ismertük őket eddig?

Érdekes helyek után kutatva mi is mindig ezzel szembesülünk: hogy lehet, hogy eddig nem is hallottunk ezekről? Ennek több oka is van: nem olyan jó a marketingjük, nem rendeznek ott semmiféle világszerte elismert rendezvényt, messze van, nehéz eljutni oda. Ha az ember viszont nyitott szemmel jár, akkor olyan fantasztikus helyszínekre juthat el virtuálisan vagy akár fizikailag is, amik egy életre szóló élménnyel kecsegtetik a kalandvágyó utazókat!

Utaznál? Rendeld meg, tervezd meg!

Itt se voltam - online szállásfoglalás
Böngéssz a legjobb szállások között
Itt se voltam - online repülőjárat keresés
Tervezd meg az utad