A földalatti Grand Canyon

Škocjan-barlangrendszer

  • Európa legnagyobb barlang terme: Skocjan barlangrendszer
  • Mészkő medencék
  • Mint egy fantasy film díszlete
  • Hatalmas cseppkövek
  • A Skocjan barlangrendszer bejárata
  • Skocjan falu és a völgy, ahol a bejárat van
  • Félelmetes méretek
  • Turisták kedvence: a híd a mélység felett
  • Sárkányok rejtekhelye volt
  • A mélyben dübörög a Reka folyó

Az ember azt hinné, hogy valami filmbéli díszletbe csöppent, pedig ez egy valóságos, létező hely: egy hatalmas barlang, amit a “földalatti Grand Canyon” néven emleget a világ.

A világon az egyik legmonumentálisabb földalatti látványosság, a szlovéniai Škocjan-barlangrendszer tényleg olyan, mintha egy fantasy regényíró képzeletéből pattant volna elő. És ami a legjobb benne, hogy nem kell messzire utazni, ha mi is meg akarjuk csodálni, ugyanis Budapesttől mindössze 540 km-re található.

Európa legnagyobb barlang terme: Skocjan barlangrendszerMészkő medencék

Ebben a kelet-európai barlangrendszerben található föld alatti kamrák a világon a legnagyobbak közül valóak. A rendszer földalatti szakasza több, mint 5km hosszú, 200 méternél mélyebb szakadékokkal és rengeteg vízeséssel, szám szerint 26 darabbal büszkélkedhet. A karsztjelenségek kutatására pedig itt nyílik a világon a legjobb lehetőség. Barlangászok, geológusok hajrá! Aki pedig nem szakértő, az is nyugodtan kelljen útra: a barlang mindenki számára tartogat látni- és csodálni valókat.

Mint egy fantasy film díszleteHatalmas cseppkövek

A mészkőbarlang hálózat egyik legnagyobb terme, a “Martel’s Chamber”, ami egy hatalmas kanyon, amit az alján hömpölygő Reka folyó alakított ki és formálja mind a mai napig. Letekintve a szakadék mélyére meg is pillanthatjuk a mélyben zúgó folyót. A kanyonon átfolyó nagy mennyiségű víznek köszönhetően számos szemet gyönyörködtető geológiai képződményt, hatalmas cseppköveket és mészkő medencéket tekinthetünk meg. A terem 308 méter hosszú és 146 méter mély, ezzel Európa legnagyobb és a világ egyik legnagyobb földalatti kamrája.

A mélyben dübörög a Reka folyóFélelmetes méretek

A barlang hatalmas tereinek köszönhetően tekintélyes denevér populáció él a sötétség mélyén, valamint található itt számos egyedi biológiai organizmus valamint egy olyan halfajta, aki soha nem látott még napvilágot.

Skocjan falu és a völgy, ahol a bejárat van

A látogatók legnagyobb örömére épült egy híd is a kanyon fölött, amiről körbetekintve teljes méretében láthatjuk mind a hatalmas termet, mind a szédítő mélységeket.

Turisták kedvence: a híd a mélység felett

Régészeti kutatások igazolták, hogy a barlang már 10.000 évvel ezelőtt is fontos szerepet játszott az akkori emberek életében. Értékes leletekre is akadtak a bronzkor végéről, a vaskor elejéről egy földalatti barlang templomban, amit a Mušja (Légy) nevű teremben fedeztek fel. Bár ezt nem igazolták, de a szájhagyomány szerint ez a barlangrendszer sárkányok búvóhelye is volt. Ez egyébként teljesen elképzelhető, ha az ember átsétál a szakadék felett a hídon: teljesen olyan hangulata van a helynek, mint ahol a Gyűrűk urában Gandalf harcolt Balroggal, a tűzszellemmel. Az ember óhatatlanul le-lepillant és várja, hogy felbukkanjon a mélyből a szörny.

Sárkányok rejtekhelye volt

A barlangokat az UNESCU 1986. óta a világörökség részeként tartja számon. A barlangon belüli gyalogutak, lépcsők, kapaszkodók elkészítésében számos helyi lakos is részt vett. Az ő keze munkájuknak is köszönhető az a 12.000 méternyi gyalogút, ami közel a kétszeres a barlang teljes hosszának.

A Skocjan barlangrendszer bejárata

Hogyan jussunk el ide

Szerencsénk van, mert a Škocjan-barlangrendszer akár egy hosszú hétvége alatt is elérhető nekünk. Autópályán Budapestről nagyjából 5 óra alatt érhetjük el a Szlovénia nyugati csücskében található Skocjan települést, ahol a bejárat található. Ha már odamegyünk, érdemes a következő fontos információkkal tisztában lenni:

– az év minden napján látogatható
– a túrák vezetővel történnek
– ingyenes parkolás
– a túra kb. 1,5 óra hosszú és 3 km
– az útvonal legmélyebb pontja 144 m a föld alatt
– hőmérséklet kb. 12 fok
– sportcipő/bakancs és meleg ruházat javasolt

Ha még több infóra lenne szükséged, akkor látogasd meg a hivatalos honlapjukat: http://www.park-skocjanske-jame.si

Rövid dokumentumfilm a Škocjan-barlangrendszerről


FONTOS: nem vagyunk szakértők, se újságírók, de még csak utazási iroda sem. Viszont emberek vagyunk, akik hibáznak néha. Ezért szeretnénk megkérni TÉGED: ha valamit rosszul tudunk, rosszul írtunk, vagy eleve butaságokat hordtunk össze, akkor jelezd nekünk az info@ittsevoltam.hu email címen, és ha elküldöd, mi a helyes megoldás, akkor mi azt javítjuk!

Beszélgessünk róla!

comments powered by Disqus

Értékeld ezt a helyet

Mennyire szívesen utaznál el oda?


(20 szavazat, átlag: 4.05/5)
Loading...Loading...

Fontosabb infók:

Földrész: Európa

Ország: Szlovénia

Távolság Budapesttől: légvonalban 400km, autóval 540km

Hivatalos pénz: euró

Hivatalos nyelv: szlovén

Aktuális árfolyam: 1 EUR = HUF
(forrás: finance.yahoo.com)

Aktuális időjárás:

Térképen:


Fotók

Legjobb szállások a környéken

Tervezd meg az utad

KATT › Legfrissebb helyek, ahol nem jártunk »

Az elpusztított város

Franciaország
Emberi maradványok és fel nem robbant lőszerek mindenhol
Nézettség 2318

Lebegő pizzéria az óceán közepén

Fidzsi-szigetek
Cloud9 luxus pizzéria
Nézettség 627

Lélegzetelállító templom a föld mélyén

Malajzia
Lépcsők sokaságát kell megmászni a lejutáshoz
Nézettség 840

Nézz körül a térképen Itt se voltam - nagyítás

Miről szól az Itt se voltam oldal?

Párizs? London? New York? Úti célok, amiket mindenki ismer. Könyveket írtak tele az ilyen és ehhez hasonló kommersz, mindenki által unalomig ismételt érdekes, de teljesen megszokott helyszínekkel. Nincs is ezzel semmi baj! Ezek is olyan látványosságok, amiket érdemes megnézni egyszer!

Te ennél mégis többre vágysz?

Akkor az Itt se voltam a te oldalad! Mi összeszedjük a világ azon érdekes, csodaszép, furcsa és különleges helyeit, amikről az emberek legnagyobb része azt se gondolta volna, hogy léteznek. El se hinnéd, mennyi-mennyi csoda van a Föld golyónk minden szegletében!

Miért Itt se voltam a nevünk? Az interneten kalandozva akárhányszor szembe találkozunk egy-egy különleges helyszínnel, mindig két dolog jut az eszünkbe: jé, még itt se voltam + jé, de jó lenne eljutni ide!

Itt se voltam - rendhagyó utazási magazin

Egy olyan korban élünk, amikor a technikának köszönhetően már mindent felfedeztek, mindent elérhetünk, mindenről kereshetünk információkat. Mégis nagyon sokan nem tudják, hogy a bolygónk távoli pontjain, vagy akár a szomszédos országokban mennyi olyan úti cél található, amiről hazatérve az ismerősöknek el fog állni a lélegzete!

Ha ilyen csodásak, miért nem ismertük őket eddig?

Érdekes helyek után kutatva mi is mindig ezzel szembesülünk: hogy lehet, hogy eddig nem is hallottunk ezekről? Ennek több oka is van: nem olyan jó a marketingjük, nem rendeznek ott semmiféle világszerte elismert rendezvényt, messze van, nehéz eljutni oda. Ha az ember viszont nyitott szemmel jár, akkor olyan fantasztikus helyszínekre juthat el virtuálisan vagy akár fizikailag is, amik egy életre szóló élménnyel kecsegtetik a kalandvágyó utazókat!

Utaznál? Rendeld meg, tervezd meg!

Itt se voltam - online szállásfoglalás
Böngéssz a legjobb szállások között
Itt se voltam - online repülőjárat keresés
Tervezd meg az utad