Erőd a Duna partján

Galambóc vára

  • Sokan próbálták masszív falait elfoglalni
  • Éjszakai kivilágításban és csodálatos látvány
  • Egy része víz alá került
  • Tekintélyt parancsoló erőd - Galambóc vára
  • Őrizte a Dunát és az országhatárt
  • Autóutat építettek rajta keresztül
  • Gyönyörű látvány - Galambóc vára a Duna partján
  • Galambóc vára a Duna partján
  • Dunai hajótúrák közkedvelt úti célja

 Tekintélyt parancsoló erőd, ami a hegyről a Dunába nyúlik: ez Galambóc vára.

Galambóc vára a Duna partjánTekintélyt parancsoló erőd - Galambóc vára

Galambóc (más néven Golubac) egy falu és egy várrom Szerbiában. A vár az egyik legjobb állapotban fennmaradt középkori vár Európában.  Ez volt Szerbia keleti végvára a Duna mellett. A török elfoglalta, és innen fenyegette Magyarországot.  Sajnos a modern kornak köszönhetően egy része a víz alá került, de így is nagyszerű látvány, ahogy a háborúkat és évszázadokat átélt erőd áll a folyó partján. Megmaradt falai és tornyai a régmúlt korok mementójaként emelkednek ki a meredek sziklafalakból és tekintenek le a Dunára.

Egy része víz alá kerültAutóutat építettek rajta keresztül

A középkori szerb várat 1390-ben a törökök elfoglalták, de a magyaroknak sikerült visszafoglalni. Később egy áruló szerb kapitány 12 ezer aranyért a törökök kezére játszotta. Később Zsigmond király megpróbálta megint visszafoglalni, de a török túlerő miatt egyezséget kötött az ellenféllel. Amit persze a törökök megszegtek. Később Kinizsi Pálnak sikerült még egyszer megszereznie a várat, de a nándorfehérvári csata után Galambóc végképp elveszett a magyarok számára.

Sokan próbálták masszív falait elfoglalniŐrizte a Dunát és az országhatárt

10 masszív torony védi a vár 3 belső gyűrűjét, ennek köszönhetően volt olyan nehéz elfoglalni az erődöt. Félelmetes szerkezete ellenére elég sokszor gazdát cserélt a vár az idők folyamán, de még a sok sok háború és támadások sem tudták elpusztítani vastag kőfalait. Az egyetlen dolog, ami a részleges pusztulását okozta, az maga a modern technológia.

Gyönyörű látvány - Galambóc vára a Duna partjánDunai hajótúrák közkedvelt úti célja

1964-ben a Vaskapu gátnak köszönhetően a víz elöntötte a falakat. A parton magasra szökött az ár és a külső falakkal együtt a vár alsó szintjeit is ellepte a víz. Egyedül Galambóc tornyai látszottak ki. Ráadásul még egy utat is építettek az erődön keresztül, mert a magas vízszint miatt nem volt más lehetőség, nem tudták merre elvezetni a forgalmat. De még ez sem tudta véglegesen elpusztítani a várat. Így, hogy csak egy része látszik ki a vízből, még így is árad belőle az erő, a tekintély. Aki megpillantja a Duna partján, az egyből átérzi a vár jelentőségét.

Éjszakai kivilágításban és csodálatos látvány

2005-ben kezdték el felújítani, a benőtt részeket megtisztítani és visszaállítani eredeti pompáját. Ennek köszönhetően mostanra Galambóc vára egy rendkívül népszerű turisztikai célpont Szerbiában, és kedvelt célja a dunai hajókirándulásoknak is.

Hogyan jussunk el ide

Ez a csodálatos középkori történelmi emlék könnyen elérhető. Budapesttől csupán csak 500 km-re van autóval. Mindenképpen érdemes itt megállni, ha arra járunk. Hajókázni egyet a Dunán, megnézni a víz felől Galambóc várát, majd gyalogosan bejárni zeg-zugos területeit. Ha szeretnél odautazni, akkor a jobb oldali szállás és repülőjárat keresőnk segít neked megtervezni az utadat! A tervező használata ingyenes, de ha ezen keresztül foglalsz szállást, akkor támogatod vele a weboldalt!

Remek videó arról, hogyan nézett ki fénykorában Galambóc vára

Képek forrása: wikipedia, Say Serbia!, Danube Virtual Museum


FONTOS: nem vagyunk szakértők, se újságírók, de még csak utazási iroda sem. Viszont emberek vagyunk, akik hibáznak néha. Ezért szeretnénk megkérni TÉGED: ha valamit rosszul tudunk, rosszul írtunk, vagy eleve butaságokat hordtunk össze, akkor jelezd nekünk az info@ittsevoltam.hu email címen, és ha elküldöd, mi a helyes megoldás, akkor mi azt javítjuk!

Beszélgessünk róla!

comments powered by Disqus

Értékeld ezt a helyet

Mennyire szívesen utaznál el oda?


(8 szavazat, átlag: 4.13/5)
Loading...Loading...

Fontosabb infók:

Földrész: Európa

Ország: Szerbia

Távolság Budapesttől: légvonalban 375 km, autóval 505 km

Hivatalos pénz: Szerb dinár

Hivatalos nyelv: szerb

Aktuális árfolyam: 1 RSD = HUF
(forrás: finance.yahoo.com)

Aktuális időjárás:

Térképen:


Fotók

Legjobb szállások a környéken

Tervezd meg az utad

KATT › Legfrissebb helyek, ahol nem jártunk »

Az elpusztított város

Franciaország
Emberi maradványok és fel nem robbant lőszerek mindenhol
Nézettség 2318

Lebegő pizzéria az óceán közepén

Fidzsi-szigetek
Cloud9 luxus pizzéria
Nézettség 627

Lélegzetelállító templom a föld mélyén

Malajzia
Lépcsők sokaságát kell megmászni a lejutáshoz
Nézettség 840

Nézz körül a térképen Itt se voltam - nagyítás

Miről szól az Itt se voltam oldal?

Párizs? London? New York? Úti célok, amiket mindenki ismer. Könyveket írtak tele az ilyen és ehhez hasonló kommersz, mindenki által unalomig ismételt érdekes, de teljesen megszokott helyszínekkel. Nincs is ezzel semmi baj! Ezek is olyan látványosságok, amiket érdemes megnézni egyszer!

Te ennél mégis többre vágysz?

Akkor az Itt se voltam a te oldalad! Mi összeszedjük a világ azon érdekes, csodaszép, furcsa és különleges helyeit, amikről az emberek legnagyobb része azt se gondolta volna, hogy léteznek. El se hinnéd, mennyi-mennyi csoda van a Föld golyónk minden szegletében!

Miért Itt se voltam a nevünk? Az interneten kalandozva akárhányszor szembe találkozunk egy-egy különleges helyszínnel, mindig két dolog jut az eszünkbe: jé, még itt se voltam + jé, de jó lenne eljutni ide!

Itt se voltam - rendhagyó utazási magazin

Egy olyan korban élünk, amikor a technikának köszönhetően már mindent felfedeztek, mindent elérhetünk, mindenről kereshetünk információkat. Mégis nagyon sokan nem tudják, hogy a bolygónk távoli pontjain, vagy akár a szomszédos országokban mennyi olyan úti cél található, amiről hazatérve az ismerősöknek el fog állni a lélegzete!

Ha ilyen csodásak, miért nem ismertük őket eddig?

Érdekes helyek után kutatva mi is mindig ezzel szembesülünk: hogy lehet, hogy eddig nem is hallottunk ezekről? Ennek több oka is van: nem olyan jó a marketingjük, nem rendeznek ott semmiféle világszerte elismert rendezvényt, messze van, nehéz eljutni oda. Ha az ember viszont nyitott szemmel jár, akkor olyan fantasztikus helyszínekre juthat el virtuálisan vagy akár fizikailag is, amik egy életre szóló élménnyel kecsegtetik a kalandvágyó utazókat!

Utaznál? Rendeld meg, tervezd meg!

Itt se voltam - online szállásfoglalás
Böngéssz a legjobb szállások között
Itt se voltam - online repülőjárat keresés
Tervezd meg az utad