Lenyűgöző híd a szakadékok között

Puente Nuveo, Ronda

  • Mintha egy Tolien regényből lépett volna elő - Puente Nuevo, Ronda
  • A két leghíresebb látványosság: bal oldalon a régi amfiteátrum, jobb oldalon a Puente Nuevo
  • Az El Tajo szurdok kettévágja a várost
  • Az Új híd
  • Sok haláleset is történt a börtönként és kínzókamraként használt helyiségeiben
  • A szikla pereméről nézve
  • Fantasztikus látvány
  • Az Arco del Cristo kapun fel is lehet mászni a sziklákon át a városba
  • Éjszakai fényben is lenyűgöző
  • A Puente Nuevo és az alján zúduló Guadalevin folyó

Három híd, két történelmi városrész és a kettő közt tátongó hatalmas szakadék teszi igazán különlegessé ezt a spanyol látványosságot.

A Puente Nuevo és az alján zúduló Guadalevin folyó

Az egész látvány olyan, mintha egy J.R.R. Tolkien regényből készült díszlet lenne. A spanyolországi Ronda úgy áll az magas El Tajo szurdok tetején, mintha kettényílt volna a föld és a város közepe belezuhant volna a mélységbe.

Mintha egy Tolien regényből lépett volna elő - Puente Nuevo, RondaAz El Tajo szurdok kettévágja a várost

Ronda városát még Julius Ceasar idején alapították, és változó geológiai viszonyokat sikeresen vészelte át a mai napig. A Guadalevin folyó a város közepén zúdul keresztül. A folyó pedig az idők során kivájta ezt a hatalmas kanyont, ami mostanra teljesen kettéválasztotta a két történelmi városrészt. A kanyon falai 100 méteres mélységig nyúlnak le. A mélyben lent zubog a folyó, a szakadék szélén pedig fehér spanyol házak sora épült meg.

Az Új hídA szikla pereméről nézve

A két városrészt 3 híd köti össze: a Római híd, az Arab híd és az Új híd. A hidak az építtetőikről kapták a nevüket, kivéve az utóbbit. Ráadásul kicsit csalóka a neve, hiszen az Új híd 1793-ban épült meg. Szóval újnak mára már nemigen mondható.

Fantasztikus látvány

A hidak lenyűgöző hőstettet hajtanak végre: a hatalmas kőből készült oszlopaik egészen a szakadék mélyéig nyúlnak le, és díszes lépcsőkön lehet rajtuk közlekedni. Az építészeti sokszínűségük pedig remekül közvetíti Ronda városának multikulturális arculatát.

Éjszakai fényben is lenyűgöző

A már említett Új híd (Puente Nuevo) a leglátványosabb a három közül. Ráadásul ez a legfiatalabb és egyben a legnagyobb is. 120 méter magasan ível át a folyó felett. Az építése 42 évig tartott és 50 munkás vesztette életét az építkezés közben. A középső boltív alatt van egy terem, amit sokféle módon hasznosítottak az évszázadok során. Többek között börtönként is üzemelt. Az 1936-1939 közötti polgárháborúban pedig állítólag mindkét fél használta börtönként és kínzókamraként is ezt a helyiséget. Nem egyszer előfordult az is, hogy az ablakon dobták ki a foglyokat, akik így a mélyben lelték halálukat a kanyon hegyes szikláinak csapódva.

Sok haláleset is történt a börtönként és kínzókamraként használt helyiségeiben

A kamrát egy négyszögletű termen keresztül lehet megközelíteni, ami egykoron őr házként üzemelt. Ma egy kiállítás található itt, ahol megismerhetjük a híd történetét és a felépítését is.

Az Arco del Cristo kapun fel is lehet mászni a sziklákon át a városba

A híd tövében található az Arco del Cristo, egy omladozó, réges-régi városkapu, ami a 13. században épült. 2006-ban felújították az itt található poros kis ösvényt, és most már egy gyalogos barát útvonalon mászhatunk fel a hídhoz.

A két leghíresebb látványosság: bal oldalon a régi amfiteátrum, jobb oldalon a Puente Nuevo

Ronda városa a geológiai csodáin kívül másról is híres: itt található ugyanis Spanyolország legrégebbi, kőből készült amfiteátruma, ahol bikaviadalokat rendeznek időtlen idők óta. A város lelkes támogatója ennek a sportágnak. Ennek is köszönhető hogy a város olyan fantasztikus légkörrel bír, hogy csak úgy vonzza az átlagos turistákon kívül a hírességeket is: sok időt töltött itt Ernest Hemingway és Orson Welles is.

Hogyan jussunk el ide

Ronda városa Spanyolország déli részén található, Malagától és Sevillától is nagyjából azonos távolságra. Malagáig eljuthatunk akár repülővel is, onnan pedig vonattal 2 óra, vagy autóval másfél óra alatt utazhatunk Rondáig. Ha szeretnél odautazni, akkor a jobb oldali szállás és repülőjárat keresőnk segít neked megtervezni az utadat! A tervező használata ingyenes, de ha ezen keresztül foglalsz szállást, akkor támogatod vele a weboldalt!

Tényleg olyan, mint egy filmdíszlet – rövidfilm Ronda városáról és a Puente Nuevo-ról


FONTOS: nem vagyunk szakértők, se újságírók, de még csak utazási iroda sem. Viszont emberek vagyunk, akik hibáznak néha. Ezért szeretnénk megkérni TÉGED: ha valamit rosszul tudunk, rosszul írtunk, vagy eleve butaságokat hordtunk össze, akkor jelezd nekünk az info@ittsevoltam.hu email címen, és ha elküldöd, mi a helyes megoldás, akkor mi azt javítjuk!

Beszélgessünk róla!

comments powered by Disqus

Értékeld ezt a helyet

Mennyire szívesen utaznál el oda?


Még nem érkezett szavazat. Legyél Te az első!
Loading...Loading...

Fontosabb infók:

Földrész: Európa

Ország: Spanyolország

Távolság Budapesttől: légvonalban 1438 km, autóval 3000 km

Hivatalos pénz: euró

Hivatalos nyelv: spanyol

Aktuális árfolyam: 1 EUR = HUF
(forrás: finance.yahoo.com)

Aktuális időjárás:

Térképen:


Fotók

Legjobb szállások a környéken

Tervezd meg az utad

KATT › Legfrissebb helyek, ahol nem jártunk »

Az elpusztított város

Franciaország
Emberi maradványok és fel nem robbant lőszerek mindenhol
Nézettség 2318

Lebegő pizzéria az óceán közepén

Fidzsi-szigetek
Cloud9 luxus pizzéria
Nézettség 627

Lélegzetelállító templom a föld mélyén

Malajzia
Lépcsők sokaságát kell megmászni a lejutáshoz
Nézettség 840

Nézz körül a térképen Itt se voltam - nagyítás

Miről szól az Itt se voltam oldal?

Párizs? London? New York? Úti célok, amiket mindenki ismer. Könyveket írtak tele az ilyen és ehhez hasonló kommersz, mindenki által unalomig ismételt érdekes, de teljesen megszokott helyszínekkel. Nincs is ezzel semmi baj! Ezek is olyan látványosságok, amiket érdemes megnézni egyszer!

Te ennél mégis többre vágysz?

Akkor az Itt se voltam a te oldalad! Mi összeszedjük a világ azon érdekes, csodaszép, furcsa és különleges helyeit, amikről az emberek legnagyobb része azt se gondolta volna, hogy léteznek. El se hinnéd, mennyi-mennyi csoda van a Föld golyónk minden szegletében!

Miért Itt se voltam a nevünk? Az interneten kalandozva akárhányszor szembe találkozunk egy-egy különleges helyszínnel, mindig két dolog jut az eszünkbe: jé, még itt se voltam + jé, de jó lenne eljutni ide!

Itt se voltam - rendhagyó utazási magazin

Egy olyan korban élünk, amikor a technikának köszönhetően már mindent felfedeztek, mindent elérhetünk, mindenről kereshetünk információkat. Mégis nagyon sokan nem tudják, hogy a bolygónk távoli pontjain, vagy akár a szomszédos országokban mennyi olyan úti cél található, amiről hazatérve az ismerősöknek el fog állni a lélegzete!

Ha ilyen csodásak, miért nem ismertük őket eddig?

Érdekes helyek után kutatva mi is mindig ezzel szembesülünk: hogy lehet, hogy eddig nem is hallottunk ezekről? Ennek több oka is van: nem olyan jó a marketingjük, nem rendeznek ott semmiféle világszerte elismert rendezvényt, messze van, nehéz eljutni oda. Ha az ember viszont nyitott szemmel jár, akkor olyan fantasztikus helyszínekre juthat el virtuálisan vagy akár fizikailag is, amik egy életre szóló élménnyel kecsegtetik a kalandvágyó utazókat!

Utaznál? Rendeld meg, tervezd meg!

Itt se voltam - online szállásfoglalás
Böngéssz a legjobb szállások között
Itt se voltam - online repülőjárat keresés
Tervezd meg az utad