Halálos túraösvény

Caminito del Ray

 • Csodálatos ez a szurdok
 • Nem csak úgy mondják: tényleg haltak meg itt túristák
 • A látvány az viszont gyönyörű
 • Sok helyen csak így lehet továbbjutni
 • Egy rossz lépés és...
 • Egy nyugisabb rész a Caminito del Ray-en
 • Van, ahol már csak 1 rozsdás acél rúdon lehet továbbmenni
 • Bátorságpróba - ez a Caminito del Ray
 • Tönkrement beton járdán kell egyensúlyozni
 • A Caminito del Ray gyönyörű látképe
 • Csak tapasztalt és őrült embereknek ajánlott
 • Lenézni nem szabad - kivéve ha nagyon bátor vagy
 • 100 méter magasban kapaszkodik

Pár éve futottam először bele egy számomra szörnyen ijesztő videóba: vakmerő túrázók halált megvető bátorsággal másznak meg egy totál lepukkant, töredezett, szakadék szélén futó hiányos túraösvényt. Már a nézésétől is szédültem. Viszont új aktualitást kapott a sztori: felújítják a világ egyik legveszélyesebb túraösvényét, a Caminito del Ray-t.

100 méter magasban kapaszkodikLenézni nem szabad - kivéve ha nagyon bátor vagy

A dél-spanyolországi Caminito del Ray nem egy mindennapi túra. Egy rozsdás acélgerendán egyensúlyozva több száz méterrel a mélyben kavargó folyó fölött az ember kétszer is meggondolja, mi legyen a következő lépés. Az Andalúziában található ösvény világszerte híres – vagy hírhedt – a sziklamászók és az adrenalin függők körében. Végignézve rajta látszik, hogy milyen állapotban van: tele van veszélyes szakaszokkal, hiányzó részekkel, lyukakkal ez az üzemből kivont és forgalom elől elzárt régi szerviz útvonal. A függőleges kanyon falaiba kapaszkodva bármikor leomolhat az egész.

A Caminito del Ray gyönyörű látképeTönkrement beton járdán kell egyensúlyozni

Híres arról, hogy ez Spanyolország legveszélyesebb és a világ egyik legveszélyesebb sétánya. A Caminito del Ray (A király kis ösvénye) több, mint 100 éves és több, mint 100 méteres magasságban lebeg a folyó fölött a sziklafalba ékelve. A veszélyes betonösvény mészkő sziklák között kanyarog  El Chorro falujától nem messze egy elrejtett völgyből indulva. De vajon tényleg ilyen kockázatos az út?

Bátorságpróba - ez a Caminito del Ray

A 3 kilométeres ösvény egy igazi rendhagyó kihívás azoknak, akik elég őrültek ahhoz, hogy kipróbálják. Számos olyan szakasz van, ahol a régi betonösvény már beomlott, és vékony acélgerendákon lehet haladni, amik viszont szintén olyan szinten korrodálódtak már, hogy bármikor eltörhetnek. Az ösvény mentén végig egy via ferrata kábel fut, amire rácsatlakoztathatják magukat a bátor vállalkozók, így próbálva elkerülni a halálos baleseteket. Mindenképpen be kell szerezni hegymászó felszerelést az ide látogatónak. Anélkül tényleg öngyilkosság nekivágni. Azonban a biztonsági kábel minősége nem ismert, felelősséget senki nem vállal érte, ugyanis hivatalosan ezt senki nem tartja karban, lévén tilos itt mászni. Így aztán aki oda akar menni, csak saját felelősségére használhatja.

Van, ahol már csak 1 rozsdás acél rúdon lehet továbbmenniEgy nyugisabb rész a Caminito del Ray-en

A túra egy szeles kanyonban indul. Óvatosan helyezik egymás után a lábukat a túrázók, remélve, hogy nem ez lesz az utolsó lépésük. Vannak részek, ahol két ember is elfér egymás mellett, de van, ahol a lyukak miatt kerülgetni sem lehet egymást. Van, ahol viszont teljesen hiányzik a beton, ott rothadó acélgerendán kell egyensúlyozni, de van, ahol még az sincs már meg, és konkrétan a függőleges sziklafalon kell keresztül mászni.

Egy rossz lépés és...Sok helyen csak így lehet továbbjutni

A Caminito del Ray két szakaszból áll. Mindkét szakasz a szűk, rejtett kis völgyön, a Gaitanes Gorge-en keresztül halad. A “The Valley of Orange” egy narancsfákkal övezett, hegyekkel körülölelt völgy, aminek a közepét szeli át a Guadalhorce folyó. Van egy romos kis ház is az alján. Ezt a részt ismerik inkább, ugyanis a második szakasz még nagyobb kihívás. Itt már csak elvétve találni biztonsági kötelet, legtöbb helyen a sziklafalba kapaszkodva kell mászkálni, és majd 3 óra kell ahhoz, hogy az ember a szurdok másik végén végre szilárd talajra érkezhessen.

A látvány az viszont gyönyörűCsodálatos ez a szurdok

 

A Caminito del Ray története

A sétányt 4 évnyi munka után 1905-ben adták át. Célja az volt, hogy a kanyon két végén, a Chorro vízesésnél és Gaitanejo vízesésnél épülő vízerőművekhez szállítani tudják az anyagot. Egy vízvezető csatornát is építettek a sziklák közé. A felfüggesztett járatnak köszönhetően egyszerűvé vált a szerkezetek megközelítése, a karbantartási munkák elvégzése és az ellenőrzések, felülvizsgálatok. A vízvezető csatornának köszönhetően könnyen tudták szabályozni a gátakon átfolyó vízmennyiséget. Szükség esetén a járatot nagy acélajtók sokaságával tudták lezárni. XIII. Alfonz spanyol király avatta fel az utat 1921-ben, ezért is kapta a ‘Király kis ösvénye’ elnevezést. A történet szerint az uralkodó az átadás után végig is sétált rajta hogy gyönyörködhessen a tájban. Szó mi szó, lenyűgöző környezetben készült el ez a kis adrenalin bomba.

Halálos ösvény

Nem hiába hívják a világ egyik legveszélyesebb ösvényének, rászolgált a nevére. Az 1920-as évek óta nem történt karbantartás vagy felújítás az úton. A rozsda megette a fém gerendákat, a beton járda letöredezett, a mélybe zuhant, minden lépésnél életveszélyes az út. 1999-ben és 2000-ben ennek köszönhetően legalább 5 haláleset történt, és az előtte lévő években is sok balesetet okozott a lerongyolódott járda és az emberi felelőtlenség. A balesetek hatására a hatóságok mindkét végén lezárták az ösvényt 2000-ben. Ám az őrzés hiánya miatt  sokan merészkednek oda a mai napig. Aki viszont rápróbál, és elkapják, elég rosszul jár: 2000 Euróra büntetik meg azt, akit elkapnak az ösvényen!

Nem csak úgy mondják: tényleg haltak meg itt túristák

Ezzel kapcsolatban jó hír, hogy 2014. májusában elkezdődött az ösvény felújítása, amire több, mint 3 millióEurót szánnak. A rozsdás fém gerendák és a töredezett beton helyét fa, fém és üveg fogja felváltani, és ha elkészül, egy biztonságosabb kaland lesz végig sétálni rajta. Vannak, akik azt mondják, hogy ezzel elveszti a varázsát is, én viszont úgy vagyok vele, hogy ha biztonságos lesz, lehet még én is végig megyek rajta. De pótgatyát biztos viszek magammal 😉

 fotós és adrenalin függő sportember – akinek a cikket és a fotókat is köszönhetjük – 4 napig mászkált itt egy hegyi futáshoz kialakított túra szandálban, nagy hátizsákkal, felszereléssel és nyolcszor ment végig egymás után az ösvényen. Az eredmény – az elkészült fotók és videó – fantasztikus lett, megérte, bár én akkor se másztam volna meg 😀

Csak tapasztalt és őrült embereknek ajánlott

Hogyan jussunk el ide

Ahogy már írtuk, a Caminito del Ray dél Spanyolországban, Malagában található az El Chorro település közelében. Lehetne autóval is menni, de elég messze van Magyarországtól, ezért inkább pattanjunk repülőre. Az útirány a malagai nemzetközi repülőtér. Innen már csak 1 óra kocsikázás, nagyjából 60 km, és már ott is vagyunk a szurdok bejáratánál. Ha szeretnél odautazni, akkor a jobb oldali szállás és repülőjárat keresőnk segít neked megtervezni az utadat! A tervező használata ingyenes, de ha ezen keresztül foglalsz szállást, akkor támogatod vele a weboldalt!

 Full para videó Matthew Karstentől

A fényképek alapján is eléggé durva a hely, de így, egy GoPro kamerával nézve totál durva.

A cikk és a képek forrása/source


FONTOS: nem vagyunk szakértők, se újságírók, de még csak utazási iroda sem. Viszont emberek vagyunk, akik hibáznak néha. Ezért szeretnénk megkérni TÉGED: ha valamit rosszul tudunk, rosszul írtunk, vagy eleve butaságokat hordtunk össze, akkor jelezd nekünk az info@ittsevoltam.hu email címen, és ha elküldöd, mi a helyes megoldás, akkor mi azt javítjuk!

Beszélgessünk róla!

comments powered by Disqus

Értékeld ezt a helyet

Mennyire szívesen utaznál el oda?


(3 szavazat, átlag: 3.67/5)
Loading...Loading...

Fontosabb infók:

Földrész: Európa

Ország: Spanyolország

Távolság Budapesttől (légvonalban): 1415 km (autóval 2900 km)

Hivatalos pénz: euró

Hivatalos nyelv: spanyol nyelv

Aktuális árfolyam: 1 EUR = HUF
(forrás: finance.yahoo.com)

Aktuális időjárás:

Térképen:


Fotók

Legjobb szállások a környéken

Tervezd meg az utad

KATT › Legfrissebb helyek, ahol nem jártunk »

Az elpusztított város

Franciaország
Emberi maradványok és fel nem robbant lőszerek mindenhol
Nézettség 2495

Lebegő pizzéria az óceán közepén

Fidzsi-szigetek
Cloud9 luxus pizzéria
Nézettség 702

Lélegzetelállító templom a föld mélyén

Malajzia
Lépcsők sokaságát kell megmászni a lejutáshoz
Nézettség 961

Nézz körül a térképen Itt se voltam - nagyítás

Miről szól az Itt se voltam oldal?

Párizs? London? New York? Úti célok, amiket mindenki ismer. Könyveket írtak tele az ilyen és ehhez hasonló kommersz, mindenki által unalomig ismételt érdekes, de teljesen megszokott helyszínekkel. Nincs is ezzel semmi baj! Ezek is olyan látványosságok, amiket érdemes megnézni egyszer!

Te ennél mégis többre vágysz?

Akkor az Itt se voltam a te oldalad! Mi összeszedjük a világ azon érdekes, csodaszép, furcsa és különleges helyeit, amikről az emberek legnagyobb része azt se gondolta volna, hogy léteznek. El se hinnéd, mennyi-mennyi csoda van a Föld golyónk minden szegletében!

Miért Itt se voltam a nevünk? Az interneten kalandozva akárhányszor szembe találkozunk egy-egy különleges helyszínnel, mindig két dolog jut az eszünkbe: jé, még itt se voltam + jé, de jó lenne eljutni ide!

Itt se voltam - rendhagyó utazási magazin

Egy olyan korban élünk, amikor a technikának köszönhetően már mindent felfedeztek, mindent elérhetünk, mindenről kereshetünk információkat. Mégis nagyon sokan nem tudják, hogy a bolygónk távoli pontjain, vagy akár a szomszédos országokban mennyi olyan úti cél található, amiről hazatérve az ismerősöknek el fog állni a lélegzete!

Ha ilyen csodásak, miért nem ismertük őket eddig?

Érdekes helyek után kutatva mi is mindig ezzel szembesülünk: hogy lehet, hogy eddig nem is hallottunk ezekről? Ennek több oka is van: nem olyan jó a marketingjük, nem rendeznek ott semmiféle világszerte elismert rendezvényt, messze van, nehéz eljutni oda. Ha az ember viszont nyitott szemmel jár, akkor olyan fantasztikus helyszínekre juthat el virtuálisan vagy akár fizikailag is, amik egy életre szóló élménnyel kecsegtetik a kalandvágyó utazókat!

Utaznál? Rendeld meg, tervezd meg!

Itt se voltam - online szállásfoglalás
Böngéssz a legjobb szállások között
Itt se voltam - online repülőjárat keresés
Tervezd meg az utad