Ősi sziklák és dübörgő vízesés

A Kilt Rock és a Mealt Falls

  • A vízesés és a sziklák
  • A Kilt Rock és a Mealt Falls a félszigetről nézve
  • Kilátás a szikla széléről
  • Gyönyörű kilátás
  • A Kilt Rock tömbjei egy másik szemszögből
  • Szivárvány a vízesésnél
  • A Kilt Rock - skót szoknyához hasonlít
  • Mealt Falls - 60 méterről zúdul alá
  • Kilt Rock napfelkeltekor

Skót szoknyára hasonlító ősi sziklák és egy lenyűgöző hangon dübörgő vízesés. Ez a Kilt Rock és a Mealt Falls, Skócia egyik legszebb látványossága.

A Kilt Rock - skót szoknyához hasonlítMealt Falls - 60 méterről zúdul alá

A belső Hebridákon található Skye szigeten található két olyan lenyűgöző természeti csoda, amikre remek kilátás nyílik szomszédos Trotternish félszigetről. Ezek egyik a hatalmas, 90 méter magas Kilt Rock, ami feltűnően hasonlít a skót rakott szoknyára, a kilt-re. Innen is kapta a nevét. Homokkő alapon álló gránit sziklák alkotják, ráadásul egyesek szerint a színe és a mintája is olyan, mint a tartán, a színes, négyzethálós mintájú gyapjúszövet, amelyből a skótok a szoknyájukat készítik.

Kilt Rock napfelkeltekorA Kilt Rock és a Mealt Falls a félszigetről nézve

A másik érdekesség a Mealt Falls, amit a közeli Loch Mealt vize táplál. Ez a vízesés pedig a Kilt Rock szikláin zúdul alá, és a tengerpart kövein ér földet.  Amikor erős szél van, akkor a 60 méter magas vízesés vizét felkapja, és elfújja, így ilyenkor nem is ér földet a vízesés, szinte csak lóg a levegőben.

Mealt Falls és Kilt Rock - SkóciaSzivárvány a vízesésnél

A vizualitáson kívül egy érdekes hang jelenség is színesíti ezt a két látványosságot. Ha erős szél fúj, akkor egy szép de kísérteties hangjelenség alakul ki, ami úgy hallatszik, mintha a környező hegyekből jönne. Az eszköz, ami kibocsájtja a félelmetes hangot nem más, mint a kerítés, ami körbeveszi a területet. Így aztán a biztonsági funkciója mellett egy érdekes hangzást produkál, ami még különlegesebbé teszi a lélegzet elállító kilátást a Skye sziget déli részére.

A vízesés és a sziklákGyönyörű kilátás

A kerítés egyébként szinte létszükséglet volt, hiszen régebben sokan lettek itt öngyilkosok. Tiszta időben Lewis szigete és még Skócia belső területei is látszanak a Trotternish félszigetről, nem csak a Kilt Rock.

Kilátás a szikla szélérőlA Kilt Rock tömbjei egy másik szemszögből

Hogyan jussunk el ide

Skye szigete Skócia nyugati partjain található. A legközelebbi nemzetközi repülőtér Glasgow-ban található, 370 km-re a Kilt Rock-tól és a Mealt Falls-tól. A vízesést autóval is meg lehet közelíteni, van egy nagy parkoló mellette. Ha szeretnél odautazni, akkor a jobb oldali szállás és repülőjárat keresőnk segít neked megtervezni az utadat! A tervező használata ingyenes, de ha ezen keresztül foglalsz szállást, akkor támogatod vele a weboldalt!

Mozgóképen a Mealt Falls

Rövid videó, ahol jól látszik a mélységbe zúduló víz és a kerítés a szikla szélén.


FONTOS: nem vagyunk szakértők, se újságírók, de még csak utazási iroda sem. Viszont emberek vagyunk, akik hibáznak néha. Ezért szeretnénk megkérni TÉGED: ha valamit rosszul tudunk, rosszul írtunk, vagy eleve butaságokat hordtunk össze, akkor jelezd nekünk az info@ittsevoltam.hu email címen, és ha elküldöd, mi a helyes megoldás, akkor mi azt javítjuk!

Beszélgessünk róla!

comments powered by Disqus

Értékeld ezt a helyet

Mennyire szívesen utaznál el oda?


(1 szavazat, átlag: 5.00/5)
Loading...Loading...

Fontosabb infók:

Földrész: Európa

Ország: Skócia

Távolság Budapesttől (légvonalban): 2025km

Hivatalos pénz: Font sterling

Hivatalos nyelv: skóciai angol

Aktuális árfolyam: 1 GBP = HUF
(forrás: finance.yahoo.com)

Aktuális időjárás:

Térképen:


Fotók

Legjobb szállások a környéken

Tervezd meg az utad

KATT › Legfrissebb helyek, ahol nem jártunk »

Az elpusztított város

Franciaország
Emberi maradványok és fel nem robbant lőszerek mindenhol
Nézettség 2318

Lebegő pizzéria az óceán közepén

Fidzsi-szigetek
Cloud9 luxus pizzéria
Nézettség 627

Lélegzetelállító templom a föld mélyén

Malajzia
Lépcsők sokaságát kell megmászni a lejutáshoz
Nézettség 840

Nézz körül a térképen Itt se voltam - nagyítás

Miről szól az Itt se voltam oldal?

Párizs? London? New York? Úti célok, amiket mindenki ismer. Könyveket írtak tele az ilyen és ehhez hasonló kommersz, mindenki által unalomig ismételt érdekes, de teljesen megszokott helyszínekkel. Nincs is ezzel semmi baj! Ezek is olyan látványosságok, amiket érdemes megnézni egyszer!

Te ennél mégis többre vágysz?

Akkor az Itt se voltam a te oldalad! Mi összeszedjük a világ azon érdekes, csodaszép, furcsa és különleges helyeit, amikről az emberek legnagyobb része azt se gondolta volna, hogy léteznek. El se hinnéd, mennyi-mennyi csoda van a Föld golyónk minden szegletében!

Miért Itt se voltam a nevünk? Az interneten kalandozva akárhányszor szembe találkozunk egy-egy különleges helyszínnel, mindig két dolog jut az eszünkbe: jé, még itt se voltam + jé, de jó lenne eljutni ide!

Itt se voltam - rendhagyó utazási magazin

Egy olyan korban élünk, amikor a technikának köszönhetően már mindent felfedeztek, mindent elérhetünk, mindenről kereshetünk információkat. Mégis nagyon sokan nem tudják, hogy a bolygónk távoli pontjain, vagy akár a szomszédos országokban mennyi olyan úti cél található, amiről hazatérve az ismerősöknek el fog állni a lélegzete!

Ha ilyen csodásak, miért nem ismertük őket eddig?

Érdekes helyek után kutatva mi is mindig ezzel szembesülünk: hogy lehet, hogy eddig nem is hallottunk ezekről? Ennek több oka is van: nem olyan jó a marketingjük, nem rendeznek ott semmiféle világszerte elismert rendezvényt, messze van, nehéz eljutni oda. Ha az ember viszont nyitott szemmel jár, akkor olyan fantasztikus helyszínekre juthat el virtuálisan vagy akár fizikailag is, amik egy életre szóló élménnyel kecsegtetik a kalandvágyó utazókat!

Utaznál? Rendeld meg, tervezd meg!

Itt se voltam - online szállásfoglalás
Böngéssz a legjobb szállások között
Itt se voltam - online repülőjárat keresés
Tervezd meg az utad