Költözz be Drakula mellé

A törcsvári kastély

  • Impozáns látvány gyönyörű környezetben
  • A kastély bejárata
  • Kilátás az egyik folyosóról
  • Rendkívül népszerű turisztikai látványosság
  • Bevehetetlen erőd a szikla tetején
  • Körfolyosó Drakula kastélyán belül
  • Igazából Bram Stoker sose járt itt
  • A törcsvári kastély
  • Titokzatos hely, állítólag Vlad Tepes is élt itt

Amikor gyerekként először olvastam Bram Stoker rémregényét, a Drakulát, még nem is gondoltam volna, hogy egy létező személyről mintázta a sztorit, ráadásul még el is látogathatok abba a kastélyba, ahol elméletileg a gróf lakott. Most már nemcsak, hogy meglátogathatom, de akár meg is vehetném, ahol remek kis vámpír bálokat lehetne tartani. 

A törcsvári kastélyBevehetetlen erőd a szikla tetején

A törcsvári kastély, amit sokan Drakula kastélyaként is emlegetnek, Romániában, Erdélyben, Brassótól 30 km-re található. Elméletileg ez a hely ihlette meg  Bram Stoker-t az 1897-s klasszikus horror történet megírására. Az impozáns 13. században épült erőd egy magas sziklán áll. A kastélyt az Ottomán birodalom elleni védekezésként használták az 1400-as években, később vámot szedtek itt. A 20. század első felében királyi rezidencia volt, majd a királyi család száműzetése után a román állam tulajdonába került. Sajnos az államosítás után a kastélyt kifosztották és sorsára hagyták. Egészen 1987-ig mostoha körülmények között állt a szikla tetején, teljesen leamortizálódott. 1987-ben kezdték restaurálni, és 1993-ra készültek el vele. Ma múzeumként működik. 2009-ben az állam visszaszolgáltatta az eredeti tulajdonos királyi család leszármazottainak.

Titokzatos hely, állítólag Vlad Tepes is élt ittKörfolyosó Drakula kastélyán belül

A vicc az egészben, hogy Bram Stoker soha életében nem látta a kastélyt. Úgy mintázta meg a regénybeli vérszomjas gróf lakóhelyét, hogy korabeli leírásokból inspirálódott. Amihez hozzáfért Angliában, azt elolvasta a kastélyról, és ezt építette bele a regényébe. Maga Drakula karaktere is fiktív, de elméletileg a 15. században a Havasalföld uralkodója, Vlad Tepes ihlette a személyét, aki a történészek szerint elég vérszomjas volt, sokszor karóba húzatta az ellenfeleit.

Igazából Bram Stoker sose járt ittKilátás az egyik folyosóról

Ennek ellenére mára teljesen vele azonosítják a kastélyt, amivel mindenki jól járt. A gróf rengeteg látogatót vonz ide, az egyik legnépszerűbb úti cél Románia ezen részén, évente több, mint fél millió látogatót vonz. Ha szeretnéd, most akár te is megveheted a kastélyt. A királyi család leszármazottjai felajánlották a román államnak 80 millió dollárért (kb. 17 milliárd forint) megvételre, de keresnek más vevőket is erre a történelmi helyszínre. Viszont megválogattják, ki legyen a vevő, ugyanis nem szeretnék, ha ebek harmincadjára jutna a hely. Az a céljuk, hogy olyan hellyé változtassa a leendő vevő a kastélyt, ahol nem csak körbenéz az ember, hanem átjárja a hely szellemisége és napokra is ott marad.

Rendkívül népszerű turisztikai látványosságA kastély bejárataImpozáns látvány gyönyörű környezetben

Szóval ha elég kalandvágyó vagy, és jó sok pénz üldögél a bankszámládon, akkor írj egy jó üzleti tervet, keresd fel az eladókat, és ki tudja: még a végén újra magyar kézbe kerül a kastély :)

Hogyan jussunk el ide

Aki nyitott a misztikus helyekre, szeretné látni, hogy élt elméletileg Drakula gróf, annak szerencséje van: aránylag közel található hozzánk. Brassótól 30 percre, Törcs község (románul Bran) mellett található. Autóval 700 km, de annyi mindent meg lehet nézni útközben, hogy gyorsan elrepül az a pár óra :) Ha szeretnél odautazni, akkor a jobb oldali szállás és repülőjárat keresőnk segít neked megtervezni az utadat! A tervező használata ingyenes, de ha ezen keresztül foglalsz szállást, akkor támogatod vele a weboldalt!

Drakula kastélya videón

Az internetnek hála akár körül is nézhetünk a törcsvári kastélyban:

 


FONTOS: nem vagyunk szakértők, se újságírók, de még csak utazási iroda sem. Viszont emberek vagyunk, akik hibáznak néha. Ezért szeretnénk megkérni TÉGED: ha valamit rosszul tudunk, rosszul írtunk, vagy eleve butaságokat hordtunk össze, akkor jelezd nekünk az info@ittsevoltam.hu email címen, és ha elküldöd, mi a helyes megoldás, akkor mi azt javítjuk!

Beszélgessünk róla!

comments powered by Disqus

Értékeld ezt a helyet

Mennyire szívesen utaznál el oda?


(1 szavazat, átlag: 5.00/5)
Loading...Loading...

Fontosabb infók:

Földrész: Európa

Ország: Románia

Távolság Budapesttől: légvonalban 530km, autóval 700km

Hivatalos pénz: lei

Hivatalos nyelv: román nyelv

Aktuális árfolyam: 1 RON = HUF
(forrás: finance.yahoo.com)

Aktuális időjárás:

Térképen:


Fotók

Legjobb szállások a környéken

Tervezd meg az utad

KATT › Legfrissebb helyek, ahol nem jártunk »

Az elpusztított város

Franciaország
Emberi maradványok és fel nem robbant lőszerek mindenhol
Nézettség 2318

Lebegő pizzéria az óceán közepén

Fidzsi-szigetek
Cloud9 luxus pizzéria
Nézettség 627

Lélegzetelállító templom a föld mélyén

Malajzia
Lépcsők sokaságát kell megmászni a lejutáshoz
Nézettség 840

Nézz körül a térképen Itt se voltam - nagyítás

Miről szól az Itt se voltam oldal?

Párizs? London? New York? Úti célok, amiket mindenki ismer. Könyveket írtak tele az ilyen és ehhez hasonló kommersz, mindenki által unalomig ismételt érdekes, de teljesen megszokott helyszínekkel. Nincs is ezzel semmi baj! Ezek is olyan látványosságok, amiket érdemes megnézni egyszer!

Te ennél mégis többre vágysz?

Akkor az Itt se voltam a te oldalad! Mi összeszedjük a világ azon érdekes, csodaszép, furcsa és különleges helyeit, amikről az emberek legnagyobb része azt se gondolta volna, hogy léteznek. El se hinnéd, mennyi-mennyi csoda van a Föld golyónk minden szegletében!

Miért Itt se voltam a nevünk? Az interneten kalandozva akárhányszor szembe találkozunk egy-egy különleges helyszínnel, mindig két dolog jut az eszünkbe: jé, még itt se voltam + jé, de jó lenne eljutni ide!

Itt se voltam - rendhagyó utazási magazin

Egy olyan korban élünk, amikor a technikának köszönhetően már mindent felfedeztek, mindent elérhetünk, mindenről kereshetünk információkat. Mégis nagyon sokan nem tudják, hogy a bolygónk távoli pontjain, vagy akár a szomszédos országokban mennyi olyan úti cél található, amiről hazatérve az ismerősöknek el fog állni a lélegzete!

Ha ilyen csodásak, miért nem ismertük őket eddig?

Érdekes helyek után kutatva mi is mindig ezzel szembesülünk: hogy lehet, hogy eddig nem is hallottunk ezekről? Ennek több oka is van: nem olyan jó a marketingjük, nem rendeznek ott semmiféle világszerte elismert rendezvényt, messze van, nehéz eljutni oda. Ha az ember viszont nyitott szemmel jár, akkor olyan fantasztikus helyszínekre juthat el virtuálisan vagy akár fizikailag is, amik egy életre szóló élménnyel kecsegtetik a kalandvágyó utazókat!

Utaznál? Rendeld meg, tervezd meg!

Itt se voltam - online szállásfoglalás
Böngéssz a legjobb szállások között
Itt se voltam - online repülőjárat keresés
Tervezd meg az utad