Korrupt felvonó a kolostornál

Sutera - lift a semmibe

 • A hegy tetején
 • Sutera a hegy tetejéről nézve alkonyatkor. Szép.
 • Szűk utcácskák és régi templomok
 • Éjszaka is gyönyörű
 • Régi történelemmel rendelkezik Sotera
 • Kolostor a szikla tetején
 • Sutera a St Paolino hegy tövében
 • ...de szerencsére azóta sem használják
 • Csodálatos kék acéllift...
 • Sokak szerint az uniós támogatás a maffiánál landolt
 • Pedig maga a falu nagyon kis hangulatos
 • Hát igen, kicsit talán tájidegen...

Érdekes cikkre akadtunk, amelyben azt írják: elkészült a korrupció és a hülyeség liftje. Hogy lehet egy felvonóra ilyen jelzőket aggatni? Most minden kiderül!

Csodálatos kék acéllift...

Sutera egy olasz falucska Szicília szigetén a tengerszint feletti 600 méteres magasságban. A Monte San Paulino hegy tövében fekvő gyönyörű kis városka eddig a kolostoráról és a mezőgazdaságról volt híres. Mandulát, olajbogyót és egyéb gabonaféléket termelnek, valamint kiemelkedő a szarvasmarha és juh tenyésztés is, hála a környékén lévő gazdag legelőknek.  A neve a görög “Soter” szóból ered, melynek az olasz megfelelője az “il Salvatore”, magyarul a megváltó. A falut először muszlimok lakták, ennek köszönhető sok arab emlék is.

Sutera a St Paolino hegy tövébenKolostor a szikla tetején

A falut a XI. században a normannok foglalták el. 1366-ban a tartomány gróf Giovanni III Chiaramonte-nek ajándékozta a falut, majd 1560-ban az államhoz került. 1905-ben egy katasztrofális földcsuszamlás következtében elpusztult a falu központja, amit azóta újjáépítettek.

A legkiemelkedőbb műemléke az 1700-ban épült barokk templom, a Chiesa Madre. A faluban 3 negyed található, ezek közül a Rabató, az arab negyed is igen különleges a kis vályog házacskáival, meredek lécsőivel és szűk sikátoraival. Itt minden évben élő Betlehemet is rendeznek, aminek csodájára jár a környék.

Régi történelemmel rendelkezik SoteraSzűk utcácskák és régi templomok

Ami viszont nekünk most a legérdekesebb: a St. Paolino kolostor, ami a falu közepén emelkedő meredek hegyre épült. Ebben a kolostorban őrzik a templom vagyonőreinek ereklyéit. Ezek különböző arany és ezüst tárgyak, amit két urnában tartanak. Rendkívül látványos helyre épült, nehéz is megközelíteni. Eddig egy meredek lépcsőn lehetett felmászni a 820 méteres magasságban található kolostorhoz, ami a San Paolino hegy egyik szirtjének a szélére épült.

A hegy tetejénÉjszaka is gyönyörű

Kitalálták a nagy okosok, hogy fel kell lendíteni a turizmust, amihez a legjobb út, ha valami különlegeset építenek ide. Innentől lehetne akár magyar is a történet, annyira hasonlít sok hazai vállalkozáshoz. Sikerült egy olyan ötletet tető alá hozniuk, ami minden szempontból ballépés volt: építsenek egy liftet, ami felviszi a turistákat a kolostorhoz. Ezzel eddig nem is volt baj, viszont egyrészt a lift igencsak rondára sikeredett. A középkori kisváros képével teljesen ellentétes, modern, kék acél szörnyeteget húztak fel a hegyoldalba. A 35.5 méter magas liftet 2 millió euróból (több, mint 600 millió forint) sikerült megépíteni, ráadásul fokozatos csúszásokkal készült el a kivitelezés, és végül 2012-ben adták át a felvonót.

Hát igen, kicsit talán tájidegen......de szerencsére azóta sem használják

De ez még mindig nem a vége! Nem elég, hogy ronda és tájidegen, nem elég, hogy csúszások voltak, nem elég, hogy rengetegbe került, végül nem is működik. A falu költségvetése ugyanis nem bírja az üzemeltetés költségeit kitermelni, így végülis egy teljesen haszontalan, használaton kívül helyezett acél építmény meredezik a hegyoldalban, méltó műemlékeként a felesleges uniós pénzköltéseknek. Sőt, még csak tesztelni sem tudták a költségek miatt, tehát totális mértékben kimondhatjuk, hogy sikerült egy remekművet készíteniük.

Sokak szerint az uniós támogatás a maffiánál landoltPedig maga a falu nagyon kis hangulatos

Persze azt is beszélik, hogy ez az egész csak arról szólt, hogy a helyi maffiához kerüljön valahogy a pénz. Többen is azt mondják, hogy nem került ennyibe a kivitelezés, sok munka csak papíron végeztetett el. De legalább most már nem csak kihasználatlan repterek és autópályák vannak Olaszországban, hanem egy csodaszép kék acéllift is. Ismerős a szituáció?

Sutera a hegy tetejéről nézve alkonyatkor. Szép.

Ennek ellenére ha arra jársz, mindenképp látogasd meg a falut, mert ahogy a képeken is látszik, csodaszép hangulatos kis település ez a Sutera, és talán önerőből is lehetett volna híres, nem csak hírhedt.

Hogyan jussunk el oda

Sutera 100 km-re található a régió fővárosától, Palermótól. Itt van szerencsére repülőtér is. Autóbérlés és már ott is vagy :)

Olasz riport a liftről

Fotók forrása:
http://www.bestsmalltownsitaly.com/town/sutera-sicily-south-islands/ Panoramio comune.sutera.cl.it www.ilattonieri.it www.touringclub.it www.flickriver.com/places/Italy/Sicily/Sutera/


FONTOS: nem vagyunk szakértők, se újságírók, de még csak utazási iroda sem. Viszont emberek vagyunk, akik hibáznak néha. Ezért szeretnénk megkérni TÉGED: ha valamit rosszul tudunk, rosszul írtunk, vagy eleve butaságokat hordtunk össze, akkor jelezd nekünk az info@ittsevoltam.hu email címen, és ha elküldöd, mi a helyes megoldás, akkor mi azt javítjuk!

Beszélgessünk róla!

comments powered by Disqus

Értékeld ezt a helyet

Mennyire szívesen utaznál el oda?


Még nem érkezett szavazat. Legyél Te az első!
Loading...Loading...

Fontosabb infók:

Földrész: Európa

Ország: Olaszország

Távolság Budapesttől: légvonalban 1200 km, autóval 2140 km

Hivatalos pénz: Euró

Hivatalos nyelv: olasz nyelv

Aktuális árfolyam: 1 EUR = HUF
(forrás: finance.yahoo.com)

Aktuális időjárás:

Térképen:


Fotók

Legjobb szállások a környéken

Tervezd meg az utad

KATT › Legfrissebb helyek, ahol nem jártunk »

Az elpusztított város

Franciaország
Emberi maradványok és fel nem robbant lőszerek mindenhol
Nézettség 2318

Lebegő pizzéria az óceán közepén

Fidzsi-szigetek
Cloud9 luxus pizzéria
Nézettség 627

Lélegzetelállító templom a föld mélyén

Malajzia
Lépcsők sokaságát kell megmászni a lejutáshoz
Nézettség 840

Nézz körül a térképen Itt se voltam - nagyítás

Miről szól az Itt se voltam oldal?

Párizs? London? New York? Úti célok, amiket mindenki ismer. Könyveket írtak tele az ilyen és ehhez hasonló kommersz, mindenki által unalomig ismételt érdekes, de teljesen megszokott helyszínekkel. Nincs is ezzel semmi baj! Ezek is olyan látványosságok, amiket érdemes megnézni egyszer!

Te ennél mégis többre vágysz?

Akkor az Itt se voltam a te oldalad! Mi összeszedjük a világ azon érdekes, csodaszép, furcsa és különleges helyeit, amikről az emberek legnagyobb része azt se gondolta volna, hogy léteznek. El se hinnéd, mennyi-mennyi csoda van a Föld golyónk minden szegletében!

Miért Itt se voltam a nevünk? Az interneten kalandozva akárhányszor szembe találkozunk egy-egy különleges helyszínnel, mindig két dolog jut az eszünkbe: jé, még itt se voltam + jé, de jó lenne eljutni ide!

Itt se voltam - rendhagyó utazási magazin

Egy olyan korban élünk, amikor a technikának köszönhetően már mindent felfedeztek, mindent elérhetünk, mindenről kereshetünk információkat. Mégis nagyon sokan nem tudják, hogy a bolygónk távoli pontjain, vagy akár a szomszédos országokban mennyi olyan úti cél található, amiről hazatérve az ismerősöknek el fog állni a lélegzete!

Ha ilyen csodásak, miért nem ismertük őket eddig?

Érdekes helyek után kutatva mi is mindig ezzel szembesülünk: hogy lehet, hogy eddig nem is hallottunk ezekről? Ennek több oka is van: nem olyan jó a marketingjük, nem rendeznek ott semmiféle világszerte elismert rendezvényt, messze van, nehéz eljutni oda. Ha az ember viszont nyitott szemmel jár, akkor olyan fantasztikus helyszínekre juthat el virtuálisan vagy akár fizikailag is, amik egy életre szóló élménnyel kecsegtetik a kalandvágyó utazókat!

Utaznál? Rendeld meg, tervezd meg!

Itt se voltam - online szállásfoglalás
Böngéssz a legjobb szállások között
Itt se voltam - online repülőjárat keresés
Tervezd meg az utad