Ijesztő trollok és szédítő magasság

TROLLSTIGEN

 • A sok turista között akadnak néha elég őrültek is :)
 • A buszsofőröknek külön kihívás az éles kanyarok bevétele
 • Az első trollal már az út elején találkozunk
 • Sokakat megosztott a kilátó a vízesés mellett
 • A Trollstigen ma
 • Ki tudja, milyen trollok bújnak meg a köd mögött
 • Nagyobb vízhozamkor a híd nem is látszik a párától
 • Köd, vízesés, kilátó és szédítő mélység
 • Andalsnes
 • trollstigen
 • Stigfossen
 • Vigyázat, trollok!
 • Trollstigen - meredek emelkedő

Az egyik leglátványosabb útvonal Norvégiában és az egyik legnépszerűbb turista célpont. Egy rövid megálló a hegy lábánál remek rálátást biztosít a kis hídra az út tetején.

A gyönyörű és ijesztő Trollstigen út elején tábla jelzi, hogy 10%-os, azaz igen meredek emelkedő áll előttünk.

Trollstigen - meredek emelkedő

Régen, mielőtt elkészült volna a kövesút,  már akkor is fontos útvonal volt Sunnmøre és Romsdal  között. Ezekben az időkben csak egy keskeny és meredek ösvény volt, amin az emberek gyalog és lóháton nagy veszélyek közt mehettek keresztül.

A Trollstigen ma

A kövesutat 8 év építkezés után 1936-ban nyitották meg. A hosszú építési idő annak köszönhető, hogy a hosszas norvég télben képtelenség volt bármilyen érdemi munkát végezni az úton. Emiatt az út most is le van zárva október vége és május eleje között.

Az első trollal már az út elején találkozunk

Az első trollal már az  első  kanyar előtt találkozik az ember. Egy helyi kávézó előtt áll a fából készült szobor. Eredetileg a Trollstigen Trollok létráját jelenti, de a helyi akcentus miatt (Trollstien) rajta maradt a Trollok útja elnevezés.

Sokakat megosztott a kilátó a vízesés mellett

Mindenesetre kapcsolatban áll a trollokkal, amire jó pár tábla és jelzés is felhívja a figyelmet. Norvégiában itt található az egyetlen olyan hivatalos közlekedési tábla, amire troll van festve. A parkolóban, az út elején, mielőtt elkezdene az ember felfele mászni, ott található a tábla, aminek a jelentése: Vigyázat! Trollok!

Vigyázat, trollok!

Ha felnézel a völgyet körülölelő hegyekre, nem nehéz elképzelni, hogy a sötét estéken mindenhol ijesztő trollok vannak. A norvég mesék szerint viszont a trollok kővé változnak a napsütésben, viszont ha leszáll az este, akkor újra ott lesznek mindenhol.

Köd, vízesés, kilátó és szédítő mélység

Napos nyári napokon ennek ellenére – vagy pont ezért – turisták özöne látogat el ide Norvégiából és Európa sok sok országából.

A sok turista között akadnak néha elég őrültek is :)

Isterdalen völgyében a kiindulópontból egy meredek út következik 11 kanyarral, mire elérjük a Trollstigen utat, ami 852 méter magasan fekszik.

trollstigen

Az út felénél található a Stigfossen híd ami a Stigfossen vízesés fölött megy el. Tavasszal, amikor olvad a hó, a vízesés a hídra is ráesik, beborítva az itt haladó autókat és buszokat. Sok turista busz halad itt el egyébként, amik Åndalsnes, Molde, Ålesund vagy Geiranger felé mennek, de jön busz Hurtigrutenből is.

Stigfossen

A Hurtigruten-i utasok a hajóról Geirangerben szállhantak le, és busszal mehetnek a lenyűgöző úton Vandallba a Trollstigenen keresztül, majd le Åndalsnesbe ahonnan az esti hajóval mehetnek vissza.

Nagyobb vízhozamkor a híd nem is látszik a párától

A buszvezetőknek külön izgalmat jelent ez az út, mert a keskeny kanyarokban a nagy járművekkel csak a legjobbak tudnak befordulni. Sokszor előfordul, hogy a tapasztalatlanabb vezetők beszorulnak egy-egy kanyarban.

A buszsofőröknek külön kihívás az éles kanyarok bevétele

Az útvonal felső részén található egy kilátó is azoknak a látogatóknak, akik nem félnek a mélységtől. Innen be lehet látni az egész Isterdalen völgyet és a Trollstigen útvonalát.

Ki tudja, milyen trollok bújnak meg a köd mögött

Külön érdekessége az útvonalnak, hogy a veszélyes kanyarok és a mélységek ellenére nagyon kevés baleset van, mivel senki nem tud gyorsan hajtani.

Hogyan jussunk el ide

Åndalsnes-be, ami közel van a Trollstigenhez, eljuthatunk vonattal Oslóból és Trondheimből. Busszal Moldeból és Alesundból is tudunk jönni, meg persze saját kocsival bárhogyan. Van menetrendszerinti buszjárat is, ami a Trollstigenen megy keresztül Geirangerből Åndalsnesbe.

Åndalsnes ráadásul az egyik legnépszerűbb kikötő a környéken, tehát hajóval is tudunk ide utazni bárhonnan.

Andalsnes

És a végére egy őrült norvég sportoló, akinek nem volt eléggé izgalmas a trollok útja, ezért 80 km/h sebességgel HÁTTAL biciklizett le rajta. A videón remekül látszik az útvonal, a szakadékok, a magasságok, a sziklák. Adrenalin bomba :)

A cikk forrása


FONTOS: nem vagyunk szakértők, se újságírók, de még csak utazási iroda sem. Viszont emberek vagyunk, akik hibáznak néha. Ezért szeretnénk megkérni TÉGED: ha valamit rosszul tudunk, rosszul írtunk, vagy eleve butaságokat hordtunk össze, akkor jelezd nekünk az info@ittsevoltam.hu email címen, és ha elküldöd, mi a helyes megoldás, akkor mi azt javítjuk!

Beszélgessünk róla!

comments powered by Disqus

Értékeld ezt a helyet

Mennyire szívesen utaznál el oda?


(7 szavazat, átlag: 4.43/5)
Loading...Loading...

Fontosabb infók:

Földrész: Európa

Ország: Norvégia

Távolság Budapesttől (légvonalban): 1800 km

Hivatalos pénznem: norvég korona

Hivatalos nyelv: Norvég nyelv, Bokmål

Aktuális árfolyam: 1 NOK = HUF
(forrás: finance.yahoo.com)

Aktuális időjárás:

Térképen:


Fotók

Legjobb szállások a környéken

Tervezd meg az utad

KATT › Legfrissebb helyek, ahol nem jártunk »

Az elpusztított város

Franciaország
Emberi maradványok és fel nem robbant lőszerek mindenhol
Nézettség 2495

Lebegő pizzéria az óceán közepén

Fidzsi-szigetek
Cloud9 luxus pizzéria
Nézettség 702

Lélegzetelállító templom a föld mélyén

Malajzia
Lépcsők sokaságát kell megmászni a lejutáshoz
Nézettség 961

Nézz körül a térképen Itt se voltam - nagyítás

Miről szól az Itt se voltam oldal?

Párizs? London? New York? Úti célok, amiket mindenki ismer. Könyveket írtak tele az ilyen és ehhez hasonló kommersz, mindenki által unalomig ismételt érdekes, de teljesen megszokott helyszínekkel. Nincs is ezzel semmi baj! Ezek is olyan látványosságok, amiket érdemes megnézni egyszer!

Te ennél mégis többre vágysz?

Akkor az Itt se voltam a te oldalad! Mi összeszedjük a világ azon érdekes, csodaszép, furcsa és különleges helyeit, amikről az emberek legnagyobb része azt se gondolta volna, hogy léteznek. El se hinnéd, mennyi-mennyi csoda van a Föld golyónk minden szegletében!

Miért Itt se voltam a nevünk? Az interneten kalandozva akárhányszor szembe találkozunk egy-egy különleges helyszínnel, mindig két dolog jut az eszünkbe: jé, még itt se voltam + jé, de jó lenne eljutni ide!

Itt se voltam - rendhagyó utazási magazin

Egy olyan korban élünk, amikor a technikának köszönhetően már mindent felfedeztek, mindent elérhetünk, mindenről kereshetünk információkat. Mégis nagyon sokan nem tudják, hogy a bolygónk távoli pontjain, vagy akár a szomszédos országokban mennyi olyan úti cél található, amiről hazatérve az ismerősöknek el fog állni a lélegzete!

Ha ilyen csodásak, miért nem ismertük őket eddig?

Érdekes helyek után kutatva mi is mindig ezzel szembesülünk: hogy lehet, hogy eddig nem is hallottunk ezekről? Ennek több oka is van: nem olyan jó a marketingjük, nem rendeznek ott semmiféle világszerte elismert rendezvényt, messze van, nehéz eljutni oda. Ha az ember viszont nyitott szemmel jár, akkor olyan fantasztikus helyszínekre juthat el virtuálisan vagy akár fizikailag is, amik egy életre szóló élménnyel kecsegtetik a kalandvágyó utazókat!

Utaznál? Rendeld meg, tervezd meg!

Itt se voltam - online szállásfoglalás
Böngéssz a legjobb szállások között
Itt se voltam - online repülőjárat keresés
Tervezd meg az utad