A több, mint 800 éves faépület

Fatemplom Borgundban

  • A templom keresztmetszete
  • Festői völgy és fatemplom télen
  • A templom egy 1900-as képeslapon
  • Oltár a borgundi fatemplomban
  • Háttérben a püspök új temploma
  • A torony faszerkezete belülről - építészeti remekmű
  • A borgundi fatemplom
  • A legjobb állapotban fennmaradt norvég dongatemplom
  • Mint egy álom - a fatemplom este

A borgundi fatemplom egy olyan látványosság, amit sehol máshol nem lehet látni a világon. Ráadásul annak ellenére, hogy fából készült, már több, mint 800 éve áll!

A templom egy festői völgyben fekszik nem messze a főúttól. Minden bizonnyal az építészet egy egyedi mesterművével találkozhatunk itt.

A borgundi fatemplom

A templom története 1180-ig húzódik vissza. Nagy sürgés forgás volt akkoriban Borgundban, mert kitalálták, hogy építenek egy szent helyet. A fákat már kivágták és nagy farönköket húztak a helyszínre. Állt itt ugyan egy régi fatemplom, de a gerendái már rohadtak, ráadásul a tartógerenda, ami a templom közepén állt és rajta támaszkodott a tető, teljesen tönkrement addigra. Az új faszerkezet már nem a nedves földön lett felépítve, hanem kapott egy kövekből épült alapot. Ez nagy javulást jelentett az előzőhöz képest, az élettartama is megnőtt ezzel a templomnak. Képzett és tapasztalt kézművesek érkeztek, akik nekiálltak a több, mint 2000 darab építőelem, tartógerenda, cölöp, deszka elkészítéséhez.

A torony faszerkezete belülről - építészeti remekmű

Oltár a borgundi fatemplomban

A helyi lakosok segítségével beásták a földbe a fő gerendákat, amik megadták a templom formáját, és megtartották az épület többi részét. A többi munka már ment könnyen, és a helyiek fel is készültek a templom újraszentelésére. A felszentelést maga a püspök végezte. Először háromszor körbejárta a templomot, majd háromszor kopogtatott a bezárt ajtón, mielőtt belépett volna. Bevezette a templomba a hívek tömegét, elvégezték az újraszentelést.

A templom egy 1900-as képeslapon

Ennyi nagyjából a templom keletkezésének a története. A templom egy három hajójú donga templom, az úgynevezett Sogn típusúak közül való. Ez a legjobb állapotban fennmaradt donga templom Norvégiában. Vele együtt egyébként 28 ilyen templomot tartanak számon az országban.

A legjobb állapotban fennmaradt norvég dongatemplom

Külön figyelmet érdemelnek a gazdagon faragott bejáratok és a szintén faragott sárkány fejek a templomon.

A templom keresztmetszete

A borgundi püspöknek 1868-ban új templomot építettek, és a régi fatemplomot azóta nem használják az eredeti funkciójában. 1877-ben megvásárolta a Fortidsminneforeningen, akik egy  Norvégia történelmi emlékeinek megőrzésére alakult társaság. Az első angol nyelvű útikönyvet 1898-ban adták ki a Borgund fatemplomáról.

Háttérben a püspök új temploma

Festői völgy és fatemplom télen

A templomban egyedi viking emlékek kiállítását is megnézhetjük, a látogatóközpontban pedig a templom történelmével, szerepével és a norvégiai donga templomokkal ismerkedhetnek a látogatók. Található itt étterem, ajándékbolt is.

Mint egy álom - a fatemplom este

A templom a norvégiai Historic Route vonalán található. Ezen a részén érdemes megejteni egy másfél órás sétát és ellátogatni Vindhellavegen-be és  Sverrestigen-be is.

Hogyan jussunk el ide

Borgund település Oslo repülőterétől 280km-re található. Autóval könnyen megközelíthető, de a tömegközlekedés is jó lehetőség. A helyszínen bérelhetünk akár kerékpárt is, és azzal járhatjuk be a környéket vagy a Historic Route útvonalat.

Naná, hogy video

Egy rövid film a fatemplomról kellemes gregorián férfikarral:


FONTOS: nem vagyunk szakértők, se újságírók, de még csak utazási iroda sem. Viszont emberek vagyunk, akik hibáznak néha. Ezért szeretnénk megkérni TÉGED: ha valamit rosszul tudunk, rosszul írtunk, vagy eleve butaságokat hordtunk össze, akkor jelezd nekünk az info@ittsevoltam.hu email címen, és ha elküldöd, mi a helyes megoldás, akkor mi azt javítjuk!

Beszélgessünk róla!

comments powered by Disqus

Értékeld ezt a helyet

Mennyire szívesen utaznál el oda?


Még nem érkezett szavazat. Legyél Te az első!
Loading...Loading...

Fontosabb infók:

Földrész: Európa

Ország: Norvégia

Távolság Budapesttől (légvonalban): 1670 km (autóval 2200km TÉRKÉPEN)

Hivatalos pénznem: norvég korona

Hivatalos nyelv: Norvég nyelv, Bokmål

Aktuális árfolyam: 1 NOK = HUF
(forrás: finance.yahoo.com)

Aktuális időjárás:

Térképen:


Fotók

Legjobb szállások a környéken

Tervezd meg az utad

KATT › Legfrissebb helyek, ahol nem jártunk »

Az elpusztított város

Franciaország
Emberi maradványok és fel nem robbant lőszerek mindenhol
Nézettség 2495

Lebegő pizzéria az óceán közepén

Fidzsi-szigetek
Cloud9 luxus pizzéria
Nézettség 702

Lélegzetelállító templom a föld mélyén

Malajzia
Lépcsők sokaságát kell megmászni a lejutáshoz
Nézettség 961

Nézz körül a térképen Itt se voltam - nagyítás

Miről szól az Itt se voltam oldal?

Párizs? London? New York? Úti célok, amiket mindenki ismer. Könyveket írtak tele az ilyen és ehhez hasonló kommersz, mindenki által unalomig ismételt érdekes, de teljesen megszokott helyszínekkel. Nincs is ezzel semmi baj! Ezek is olyan látványosságok, amiket érdemes megnézni egyszer!

Te ennél mégis többre vágysz?

Akkor az Itt se voltam a te oldalad! Mi összeszedjük a világ azon érdekes, csodaszép, furcsa és különleges helyeit, amikről az emberek legnagyobb része azt se gondolta volna, hogy léteznek. El se hinnéd, mennyi-mennyi csoda van a Föld golyónk minden szegletében!

Miért Itt se voltam a nevünk? Az interneten kalandozva akárhányszor szembe találkozunk egy-egy különleges helyszínnel, mindig két dolog jut az eszünkbe: jé, még itt se voltam + jé, de jó lenne eljutni ide!

Itt se voltam - rendhagyó utazási magazin

Egy olyan korban élünk, amikor a technikának köszönhetően már mindent felfedeztek, mindent elérhetünk, mindenről kereshetünk információkat. Mégis nagyon sokan nem tudják, hogy a bolygónk távoli pontjain, vagy akár a szomszédos országokban mennyi olyan úti cél található, amiről hazatérve az ismerősöknek el fog állni a lélegzete!

Ha ilyen csodásak, miért nem ismertük őket eddig?

Érdekes helyek után kutatva mi is mindig ezzel szembesülünk: hogy lehet, hogy eddig nem is hallottunk ezekről? Ennek több oka is van: nem olyan jó a marketingjük, nem rendeznek ott semmiféle világszerte elismert rendezvényt, messze van, nehéz eljutni oda. Ha az ember viszont nyitott szemmel jár, akkor olyan fantasztikus helyszínekre juthat el virtuálisan vagy akár fizikailag is, amik egy életre szóló élménnyel kecsegtetik a kalandvágyó utazókat!

Utaznál? Rendeld meg, tervezd meg!

Itt se voltam - online szállásfoglalás
Böngéssz a legjobb szállások között
Itt se voltam - online repülőjárat keresés
Tervezd meg az utad