Az orosz maffia alagútja

Petrovac - Perazica

 • Petrovac mellett a tenger
 • A Zenta hajó tragédiájára emlékező templom a kis szigeten, a háttérben pedig Petrovac faluja
 • Olajbogyó fák között kanyarog a hegyi ösvény Petrovactól
 • Gyönyörű kilátás az ösvényről
 • Kalandvágyó turisták az alagútnál
 • Ilyen lett volna, ha felépül...
 • ...de ennyi maradt belőle
 • Teherautók számára készült
 • Kijárat a szálloda tövében
 • És ami az alagút másik végén van
 • Az alagút bejárata
 • Itt hordták az építkezéshez szükséges anyagokat és gépeket
 • Fény az alagút végén

Egy alagút, ami csodaszép, sziklás tengerparton vág keresztül. De hogyan jön ide az orosz maffia?

Az alagút bejárataÉs ami az alagút másik végén van

Petrovac egy tradicionális  pici halászfalu Montenegróban. Mindössze 1500 az állandó lakosok száma. Körbeveszik a hatalmas, kopár montenegrói hegyek, apró kis tengerpartján jókat lehet napozni, pihenni, úszkálni. A főutcája pedig estefele megtelik a kávézgató, sörözgető turistákkal. Csodaszép kis település, de most nekünk nem is ez az érdekes, hanem a mellette található alagút, ami egy szellem hotellel köti össze.

Fény az alagút végénKijárat a szálloda tövében

Az egész egy festői sétával kezdődik a Petrovac melletti hegyen. Jobbra az égszínkék tenger, balra olajbogyó fák és kabócák hada. Fantasztikus kilátás nyílik az Adriai tengerre innen. Egyszer csak poros ösvény egy alagúthoz érkezik. Aki elég bátor, és nekivág a koromsötét barlangnak, annak meglepő élményben lesz része: az alagút végén egyszer csak megjelenik a fény, és ha kiérünk belőle, akkor egy romos szálloda komplexumhoz érkezünk. Elhagyatott munkagépek, vasak, beton és acél tenger fogad minket. Szépnek nem mondható az épület komplexum, de mindenképpen nagyon érdekes, ahogy a szellem szálloda beékelődik a sziklák mögé.

Gyönyörű kilátás az ösvényrőlOlajbogyó fák között kanyarog a hegyi ösvény Petrovactól

Az alagutat sietősen húzták fel, hogy legyen hol áthaladnia a teherautók tömegének, amik az építkezésre hordták az anyagot és a gépeket. A “Hotel Ace” csodálatos helyszínen épült volna meg. Az elhelyezkedése miatt turisták tömegei szálhattak volna meg itt. Ámde nem így történt. A helyiek szerint a komplexumot az orosz maffia építtette.  Hatalmas pénzeket öltek bele, hogy felépítsenek a montenegrói riviérára egy luxus igényeket kielégítő szállást. De hirtelen kiléptek az üzletből: egyesek szerint a pénz fogyott el, mások szerint a KGB már nagyon a sarkukban volt, és inkább menekülőre fogták a dolgot. Az eredmény pedig egy poros, romos, törött üvegekkel és kilógó beton acéllal teli kísértet szálloda. A tervezett pompa helyét az enyészet vette át.

Kalandvágyó turisták az alagútnálIlyen lett volna, ha felépül......de ennyi maradt belőle

Megmaradt viszont a kiváló kavicsos strand, ami teljesen kihalt. Távol van a szerb és egyéb turisták hadától, akik előszeretettel látogatják Petrovac-ot. Tehát ha valaki különleges élményre vágyik, szereti a romos épületeket, vagy egyszerűen csak érdekeset akar látni, akkor tegyen egy sétát a hegyi ösvényen és menjen keresztül az alagúton. Mindenképpen felejthetetlen élményben lesz része!

Teherautók számára készültItt hordták az építkezéshez szükséges anyagokat és gépeket

Petrovac egyébként is különleges kis hely. A strandja és a hangulata mellett a régi móló miatt van egy egyedi hangulata, ahogyan a már nem használt őrtorony a tenger felé magasodik. Van még két pici sziget is a falu mellett. Az egyiken egy templomot építettek 1923-ban, hogy megemlékezzenek a Zenta csatahajó áldozataira. A hajót 1914-ben lőtték ki, a túlélőknek pedig 4-5 órát kellett úsznia, mire partra értek. A hajó ma is ott fekszik a mélyben, aki szeretné megnézni, annak mélyen a zsebébe kell nyúlni: szerveznek ugyanis búvár merüléseket a roncshoz.

Petrovac mellett a tengerA Zenta hajó tragédiájára emlékező templom a kis szigeten, a háttérben pedig Petrovac faluja

Hogyan jussunk el ide

Szerencsére Montenegró ma már egész könnyen elérhető bárkinek. Útlevél sem kell, simán átengednek személyivel. Szerbián keresztül rövidebb az út, de a kanyargós, hágókon áthaladó út miatt ugyanannyi idő eljutni ide, mintha körbe mennénk Horvátország fele, ahol viszont majdnem Dubrovnikik autópályán tudunk haladni. Ha szeretnél odautazni, akkor a jobb oldali szállás és repülőjárat keresőnk segít neked megtervezni az utadat! A tervező használata ingyenes, de ha ezen keresztül foglalsz szállást, akkor támogatod vele a weboldalt!

Nézd meg a rövid bemutató filmjét Petrovac-nak

Így jön át igazán a kis falu fantasztikus mediterrán hangulata.

fotók: BlrTanya, Panoramio, Google


FONTOS: nem vagyunk szakértők, se újságírók, de még csak utazási iroda sem. Viszont emberek vagyunk, akik hibáznak néha. Ezért szeretnénk megkérni TÉGED: ha valamit rosszul tudunk, rosszul írtunk, vagy eleve butaságokat hordtunk össze, akkor jelezd nekünk az info@ittsevoltam.hu email címen, és ha elküldöd, mi a helyes megoldás, akkor mi azt javítjuk!

Beszélgessünk róla!

comments powered by Disqus

Értékeld ezt a helyet

Mennyire szívesen utaznál el oda?


(2 szavazat, átlag: 5.00/5)
Loading...Loading...

Fontosabb infók:

Földrész: Európa

Ország: Montenegró

Távolság Budapesttől: légvonalban 589km, autóval 860km

Hivatalos pénz: euró

Hivatalos nyelv: montenegrói nyelv

Aktuális árfolyam: 1 EUR = HUF
(forrás: finance.yahoo.com)

Aktuális időjárás:

Térképen:


Fotók

Legjobb szállások a környéken

Tervezd meg az utad

KATT › Legfrissebb helyek, ahol nem jártunk »

Az elpusztított város

Franciaország
Emberi maradványok és fel nem robbant lőszerek mindenhol
Nézettség 2495

Lebegő pizzéria az óceán közepén

Fidzsi-szigetek
Cloud9 luxus pizzéria
Nézettség 702

Lélegzetelállító templom a föld mélyén

Malajzia
Lépcsők sokaságát kell megmászni a lejutáshoz
Nézettség 961

Nézz körül a térképen Itt se voltam - nagyítás

Miről szól az Itt se voltam oldal?

Párizs? London? New York? Úti célok, amiket mindenki ismer. Könyveket írtak tele az ilyen és ehhez hasonló kommersz, mindenki által unalomig ismételt érdekes, de teljesen megszokott helyszínekkel. Nincs is ezzel semmi baj! Ezek is olyan látványosságok, amiket érdemes megnézni egyszer!

Te ennél mégis többre vágysz?

Akkor az Itt se voltam a te oldalad! Mi összeszedjük a világ azon érdekes, csodaszép, furcsa és különleges helyeit, amikről az emberek legnagyobb része azt se gondolta volna, hogy léteznek. El se hinnéd, mennyi-mennyi csoda van a Föld golyónk minden szegletében!

Miért Itt se voltam a nevünk? Az interneten kalandozva akárhányszor szembe találkozunk egy-egy különleges helyszínnel, mindig két dolog jut az eszünkbe: jé, még itt se voltam + jé, de jó lenne eljutni ide!

Itt se voltam - rendhagyó utazási magazin

Egy olyan korban élünk, amikor a technikának köszönhetően már mindent felfedeztek, mindent elérhetünk, mindenről kereshetünk információkat. Mégis nagyon sokan nem tudják, hogy a bolygónk távoli pontjain, vagy akár a szomszédos országokban mennyi olyan úti cél található, amiről hazatérve az ismerősöknek el fog állni a lélegzete!

Ha ilyen csodásak, miért nem ismertük őket eddig?

Érdekes helyek után kutatva mi is mindig ezzel szembesülünk: hogy lehet, hogy eddig nem is hallottunk ezekről? Ennek több oka is van: nem olyan jó a marketingjük, nem rendeznek ott semmiféle világszerte elismert rendezvényt, messze van, nehéz eljutni oda. Ha az ember viszont nyitott szemmel jár, akkor olyan fantasztikus helyszínekre juthat el virtuálisan vagy akár fizikailag is, amik egy életre szóló élménnyel kecsegtetik a kalandvágyó utazókat!

Utaznál? Rendeld meg, tervezd meg!

Itt se voltam - online szállásfoglalás
Böngéssz a legjobb szállások között
Itt se voltam - online repülőjárat keresés
Tervezd meg az utad