A dűnék és a birkák szigete

Texel

  • Világítótorony Texelen
  • Sirályok az Északi tenger partján
  • Texeli dűnék
  • Fóka az Ecomare-ban
  • Birkás naplemente Texelen
  • Texel kikötője

Texel a Nyugati-Fríz szigetek legnagyobb szigete. Aki nem csak Amsterdamra és a tulipánra kiváncsi Hollandiában, annak az egyik legjobb választás.

Miért a birkák szigete? Messzi földön híres a texeli birka. Még fajtát is elneveztek róla. A helyiek viccesen szokták mondani, hogy Texelen több a birka, mint az ember, ami bizonymajdnem igaz is. A szigeten összesen 13.000-en laknak, emberrel alig lehet találkozni – legalábbis helyivel – de birkát mindenhol látni. Nyári időszakban több mint 11.000 birka van a szigeten.

Birkás naplemente Texelen

Texelen 4 féle táj tipikus elemei is megtalálhatóak. Nyugaton dűnék és homokos strandok, keleten pedig síkföld és ármentesített lapos területek vannak. A sziget közepe a legutóbbi jégkorszak emlékét őrizve dombos. A belső részén pedig vizes élőhelyek találhatóak hosszas bicikli utakkal a turistáknak és rengeteg költőmadárral. A szigeten mindkettőből bőven találhatunk annyi különbséggel, hogy a turisták leginkább nyáron jönnek.

A szigeten lakók humorérzékére jó példa, hogy a dombos részüket úgy hívják, hogy Hoge Berg (Magas hegység), ami nem kevesebb, mint 15 méterrel magasodik a tenger fölé, de állítólag így is csodálatos panoráma tárul az ember elé a tetején állva. Egyébként nem ez a legmagasabb pontja a szigetnek, hanem a Loodsmansduin dűne, ami 30 méter magas.

A Texel szó X betűjét a helyi nyelvjárás miatt inkább sz-nek ejtik, ezért ne lepődjünk meg, ha Tesselnek is halljuk a hely nevét.

Bár a sziget alapvetően nem túl nagy, 15 km hosszú és 9 km széles, ennek ellenére egy nap alatt képtelenség bejárni és megnézni minden nevezetességét.  Jellemző Hollandiára és Texelre is, hogy rengeteg bicikliút van, a szigeten összesen 140 km. Ezért aki oda utazik, annak ajánlott biciklit bérelnie és azzal körbetekerni a szigetet.

Texeli dűnék

Itt található a Texeli Dűne Nemzeti Park, ami az egész dűnés partot és a mellette található erdőket is magában foglalja.

Szokták a madarak szigetének is nevezni, mert rengeteg különböző madárfaj bukkan fel itt és költ, köszönhetően a sok vizes területnek és a külső behatásoktól védett területeknek.  Tehát aki madármegfigyelőként is szeretné kipróbálni magát, az is megtalálja a számítását.

Sirályok az Északi tenger partján

Az egyik legnépszerűbb látványossága a sziget északi csücskében található világítótorony. A vörös építmény nagyon sokak számára a sziget szimbóluma, ami egész évben nyitva van és várja a látogatókat. Aki pedig felmászik a 153 lépcsőn, az csodálatos kilátást fog találni az Északi tengerre és a Fríz szigetekre.

Világítótorony Texelen

Az Ecomare tengeri központ különlegessége, hogy delfineket és fókákat csodálhatunk meg testközelben. Aki szerencsés, az megnézheti az etetésüket. Egy texeli látogatás nem is lenne teljes enélkül a program nélkül.

Fóka az Ecomare-ban

Hogyan jussunk el ide

Texelen belül mindenképpen a biciklizést ajánljuk, de aki el szeretne ide jutni, annak több lehetősége is van. Ha valaki hajóval érkezik, akkor a kikötő bejáratánál egyből talál egy bicikli kölcsönzőt.

Texel kikötője

Lehet repülővel jönni, Texelnek ugyanis van saját repülőtere. Bár ehhez szerezni kell egy különjáratú repülőt is.

Den Helderből óránként van hajójárat Texelre. Az út mindössze 20 perc. Den Helder pedig másfél órára van vonattal Amsterdamból, a kikötőt pedig busszal vagy gyalog is meg lehet közelíteni.

Képek forrása


FONTOS: nem vagyunk szakértők, se újságírók, de még csak utazási iroda sem. Viszont emberek vagyunk, akik hibáznak néha. Ezért szeretnénk megkérni TÉGED: ha valamit rosszul tudunk, rosszul írtunk, vagy eleve butaságokat hordtunk össze, akkor jelezd nekünk az info@ittsevoltam.hu email címen, és ha elküldöd, mi a helyes megoldás, akkor mi azt javítjuk!

Beszélgessünk róla!

comments powered by Disqus

Értékeld ezt a helyet

Mennyire szívesen utaznál el oda?


(3 szavazat, átlag: 3.67/5)
Loading...Loading...

Fontosabb infók:

Földrész: Európa

Ország: Hollandia

Távolság Budapesttől (légvonalban): 1200km

Hivatalos pénz: euró

Hivatalos nyelv: holland (de mindenki tud angolul)

 

Aktuális árfolyam: 1 EUR = HUF
(forrás: finance.yahoo.com)

Aktuális időjárás:

Térképen:


Fotók

Legjobb szállások a környéken

Tervezd meg az utad

KATT › Legfrissebb helyek, ahol nem jártunk »

Az elpusztított város

Franciaország
Emberi maradványok és fel nem robbant lőszerek mindenhol
Nézettség 2495

Lebegő pizzéria az óceán közepén

Fidzsi-szigetek
Cloud9 luxus pizzéria
Nézettség 702

Lélegzetelállító templom a föld mélyén

Malajzia
Lépcsők sokaságát kell megmászni a lejutáshoz
Nézettség 961

Nézz körül a térképen Itt se voltam - nagyítás

Miről szól az Itt se voltam oldal?

Párizs? London? New York? Úti célok, amiket mindenki ismer. Könyveket írtak tele az ilyen és ehhez hasonló kommersz, mindenki által unalomig ismételt érdekes, de teljesen megszokott helyszínekkel. Nincs is ezzel semmi baj! Ezek is olyan látványosságok, amiket érdemes megnézni egyszer!

Te ennél mégis többre vágysz?

Akkor az Itt se voltam a te oldalad! Mi összeszedjük a világ azon érdekes, csodaszép, furcsa és különleges helyeit, amikről az emberek legnagyobb része azt se gondolta volna, hogy léteznek. El se hinnéd, mennyi-mennyi csoda van a Föld golyónk minden szegletében!

Miért Itt se voltam a nevünk? Az interneten kalandozva akárhányszor szembe találkozunk egy-egy különleges helyszínnel, mindig két dolog jut az eszünkbe: jé, még itt se voltam + jé, de jó lenne eljutni ide!

Itt se voltam - rendhagyó utazási magazin

Egy olyan korban élünk, amikor a technikának köszönhetően már mindent felfedeztek, mindent elérhetünk, mindenről kereshetünk információkat. Mégis nagyon sokan nem tudják, hogy a bolygónk távoli pontjain, vagy akár a szomszédos országokban mennyi olyan úti cél található, amiről hazatérve az ismerősöknek el fog állni a lélegzete!

Ha ilyen csodásak, miért nem ismertük őket eddig?

Érdekes helyek után kutatva mi is mindig ezzel szembesülünk: hogy lehet, hogy eddig nem is hallottunk ezekről? Ennek több oka is van: nem olyan jó a marketingjük, nem rendeznek ott semmiféle világszerte elismert rendezvényt, messze van, nehéz eljutni oda. Ha az ember viszont nyitott szemmel jár, akkor olyan fantasztikus helyszínekre juthat el virtuálisan vagy akár fizikailag is, amik egy életre szóló élménnyel kecsegtetik a kalandvágyó utazókat!

Utaznál? Rendeld meg, tervezd meg!

Itt se voltam - online szállásfoglalás
Böngéssz a legjobb szállások között
Itt se voltam - online repülőjárat keresés
Tervezd meg az utad