Az elpusztított város

Douaumont

 • A jelenlegi vörös zóna és a régi terület
 • A háború emlékei
 • Zone Rouge
 • Tiltott zóna - Rouge Zone
 • Douaumont, az egyik elpusztított falu
 • Próbálják megtisztítani a területet
 • Place-à-Gaz - minden veszélyes és mérgező
 • Veszélyes környék
 • zone-rouge-7
 • Fel nem robbant lőszerek
 • Tiltott zóna
 • Ex-ETAMAT de Thouars (79)
 • Szakértők szerint még 300-700 év, mire megtisztítják az egész Vörös zónát
 • Felújított lövészárok
 • ... és a csata helyszíne most. Még mindig látszanak a bombatölcsérek
 • Tájkép csata után...
 • A helyiek a történelemből próbálnak megélni - kávézó

Egy igazi tiltott hely: a senki földje, amit a háború megmérgezett. Franciaország egyik legszomorúbb helyszíne, ahova mind a mai napig tilos a belépés.

Tiltott zóna - Rouge ZoneDouaumont, az egyik elpusztított falu

Amikor az ember a francia vidékre gondol, akkor festői falvak, szőlőhegyek és végtelen zöld dombok és hegyek jutnak az eszébe, amin álomszerű lehet végig autókázni. Van viszont egy szeglete ennek a gyönyörű vidéknek, ahol lassan száz éve nem él senki. A neve pedig: “Zone Rouge” – a vörös zóna.

Zone Rouge

A fenti képen egy művész benyomását láthatjuk az elhagyatott területről, ami eredetileg 1200 négyzetkilométeres volt az I. világháborút követően. Manapság olyan 100 km2-es a tiltott zóna, ami nagyjából akkora, mint Párizs. Továbbra is tilos a belépés és tiltott a mezőgazdasági munka is a mérhetetlen mennyiségű emberi maradvány, a fel nem robbant bombák és lőszerek feltáratlansága miatt. Az első és a második világháború elég rendesen rányomta a bélyegét erre a csatatérre. Szóval ez most tényleg egy olyan terület, ahol sose jártam, de nem is fogunk belépni ide. Legalábbis személyesen. Most néhány fotó segítségével képet alkothatunk erről a szörnyűséges helyszínről.

Emberi maradványok és fel nem robbant lőszerek mindenhol

Az első világháborút követően az ország képtelen volt megfelelni a feladatnak, hogy eltüntesse a temérdek mennyiségű emberi és állati maradványokat, a fel nem robbant lőszereket és vegyi fegyvereket, ezért a francia kormány úgy döntött, hogy lezárja a területet. Kitelepítették az egész lakosságot, falvakat ürítettek ki és töröltek el a térképről, mondván, ezek a háborúval járó veszteségek, ők is a háború áldozatai.

A háború emlékeiTiltott zóna

Miután a mezőgazdaságot is betiltották, és eltűnt a lakosság, átvette a terület felett az uralmat a természet. Létrejött itt egy áthatolhatatlan, ismeretlen erdő.  Meglepő módon azonban a buja erdőt évtizedeken keresztül használták állattartók és vadászok. 2004-ben viszont német kutatók megállapították, hogy rendkívül magas, 17% a talaj arzén tartalma, ami több ezerszer magasabb, mint addig hitték a vörös zónában.

A jelenlegi vörös zóna és a régi területFel nem robbant lőszerek

A területen található víz arzén tartalma is 300-szorosa az egészségügyi határértéknek, ráadásul nagy mennyiségű ólmot is találtak benne. Ez ki is mutatható a helyszínen elejtett vaddisznók májában elég rendesen.

Veszélyes környékPlace-à-Gaz - minden veszélyes és mérgező

A közelben lakók, az erdei állattartók és vadászok, akik a képen látható elhagyatott kunyhót is építették (hogy itt étkezzenek és tárolják az elejtett zsákmányt) sose vettek részt semmilyen orvosi kivizsgáláson ezzel kapcsolatban. A “Place-à-Gaz” néven ismert helyszínt is tiltott területté nyilvánították végül a hatóságok 2012-ben.

Próbálják megtisztítani a területetSzakértők szerint még 300-700 év, mire megtisztítják az egész Vörös zónát

A francia kormány a világháború után elkezdte megtisztítani a területet, és sikerült is csökkenteni a vörös zóna méretét, de ez csak felületes eredmény volt. Rengeteg vissza települt farmer hajtott rá fel nem robbant aknákra, és hatalmas területeken mind a mai napig nem nő ki semmilyen növény. A fel nem robbant, vagy pedig a katonaság által felrobbantott megtalált aknák, bombák vegyi anyagai folyamatosan mérgezik a vizeket és a talajt. Az itt jelen lévő higany és cink például szakértők szerint várhatóan még legalább 10.000 évig fogja mérgezni a talajt. A hatóságok becslései szerint pedig ha a jelenlegi ütemben halad a terület megtisztítása, akkor olyan 300-700 év, és már lakható is lesz újra. Mások szerint viszont soha az életben nem lesz még egyszer élhető ez a terület. A vörös zóna örökké embermentes hely lesz.

A helyiek a történelemből próbálnak megélni - kávézóFelújított lövészárok

A zóna határán élő helyiek próbálnak viszont kis előnyt kovácsolni a helyzetükből: mivel nem gazdálkodhatnak, nem művelhetnek földet, ezért a hadtörténetet próbálják meg turisztikai értékként felhasználni. Pozières, egy helyi falu, amit az első világháború során teljesen leromboltak élen jár ebben. A falut újjáépítették, van benne egy kávézó és étterem, a “Tommy”, amit a szövetséges erők emlékére neveztek el így. A hátsó kertjében pedig egy lövészárok van felújítva, amit megtekinthetnek a látogatók. Verduntől északra pedig a szellemfalvak mellett – amik lakossága elhunyt, és soha nem került újjáépítésre – megnyitották a nemzeti emlékhelyeket és temetőket, ahol leróhatja kegyeletét bárki a háború áldozatai előtt.

Tájkép csata után...... és a csata helyszíne most. Még mindig látszanak a bombatölcsérek

Hogyan jussunk el ide

Hát a vörös zónába sehogy, de a környékére el lehet jutni. Verdun városához van közel a terület. Verdun Párizstól 260 km, de aki szereti a kalandot, az érdekes helyszíneket vagy a történelmet, annak mindenképpen ajánlott megnézni ezt a senki földjét. Legalábbis amit meg lehet tekinteni belőle.


FONTOS: nem vagyunk szakértők, se újságírók, de még csak utazási iroda sem. Viszont emberek vagyunk, akik hibáznak néha. Ezért szeretnénk megkérni TÉGED: ha valamit rosszul tudunk, rosszul írtunk, vagy eleve butaságokat hordtunk össze, akkor jelezd nekünk az info@ittsevoltam.hu email címen, és ha elküldöd, mi a helyes megoldás, akkor mi azt javítjuk!

Beszélgessünk róla!

comments powered by Disqus

Értékeld ezt a helyet

Mennyire szívesen utaznál el oda?


(2 szavazat, átlag: 1.00/5)
Loading...Loading...

Fontosabb infók:

Földrész: Európa

Ország: Franciaország

Távolság Budapesttől (légvonalban): 1022km (autóval 1300 km)

Hivatalos pénz: euró

Hivatalos nyelv: francia

Aktuális árfolyam: 1 EUR = HUF
(forrás: finance.yahoo.com)

Aktuális időjárás:

Térképen:


Fotók

Legjobb szállások a környéken

Tervezd meg az utad

KATT › Legfrissebb helyek, ahol nem jártunk »

Az elpusztított város

Franciaország
Emberi maradványok és fel nem robbant lőszerek mindenhol
Nézettség 2318

Lebegő pizzéria az óceán közepén

Fidzsi-szigetek
Cloud9 luxus pizzéria
Nézettség 627

Lélegzetelállító templom a föld mélyén

Malajzia
Lépcsők sokaságát kell megmászni a lejutáshoz
Nézettség 840

Nézz körül a térképen Itt se voltam - nagyítás

Miről szól az Itt se voltam oldal?

Párizs? London? New York? Úti célok, amiket mindenki ismer. Könyveket írtak tele az ilyen és ehhez hasonló kommersz, mindenki által unalomig ismételt érdekes, de teljesen megszokott helyszínekkel. Nincs is ezzel semmi baj! Ezek is olyan látványosságok, amiket érdemes megnézni egyszer!

Te ennél mégis többre vágysz?

Akkor az Itt se voltam a te oldalad! Mi összeszedjük a világ azon érdekes, csodaszép, furcsa és különleges helyeit, amikről az emberek legnagyobb része azt se gondolta volna, hogy léteznek. El se hinnéd, mennyi-mennyi csoda van a Föld golyónk minden szegletében!

Miért Itt se voltam a nevünk? Az interneten kalandozva akárhányszor szembe találkozunk egy-egy különleges helyszínnel, mindig két dolog jut az eszünkbe: jé, még itt se voltam + jé, de jó lenne eljutni ide!

Itt se voltam - rendhagyó utazási magazin

Egy olyan korban élünk, amikor a technikának köszönhetően már mindent felfedeztek, mindent elérhetünk, mindenről kereshetünk információkat. Mégis nagyon sokan nem tudják, hogy a bolygónk távoli pontjain, vagy akár a szomszédos országokban mennyi olyan úti cél található, amiről hazatérve az ismerősöknek el fog állni a lélegzete!

Ha ilyen csodásak, miért nem ismertük őket eddig?

Érdekes helyek után kutatva mi is mindig ezzel szembesülünk: hogy lehet, hogy eddig nem is hallottunk ezekről? Ennek több oka is van: nem olyan jó a marketingjük, nem rendeznek ott semmiféle világszerte elismert rendezvényt, messze van, nehéz eljutni oda. Ha az ember viszont nyitott szemmel jár, akkor olyan fantasztikus helyszínekre juthat el virtuálisan vagy akár fizikailag is, amik egy életre szóló élménnyel kecsegtetik a kalandvágyó utazókat!

Utaznál? Rendeld meg, tervezd meg!

Itt se voltam - online szállásfoglalás
Böngéssz a legjobb szállások között
Itt se voltam - online repülőjárat keresés
Tervezd meg az utad