A legromantikusabb kert

Château de Marqueyssac Park

  • A kúria madártávlatból
  • A csodálatos Dordogne völgye, a sziklákon egy másik kastély, a Château de Beynac
  • Télen is élvezhető
  • Marqueyssac kúria
  • Gömb alakú puszpángok, mint a csendben legelésző birkanyájak
  • Hajnali köd a parkban
  • Hát nem romantikus?
  • A legromantikusabb park - Château de Marqueyssac
  • Egyedire nyírt cserjék
  • A park és a kúria, háttérben a Dordogne völgye

A Château de Marqueyssac az egyik legszebb és egyben a legromantikusabb példája a francia kertészetnek. El szeretnéd vinni a párod egy igazán idilli, de nem mindennapi utazásra? Akkor ez a Te úti célod!

A legromantikusabb park - Château de MarqueyssacMarqueyssac kúria

Château de Marqueyssac kúria és hozzá tartozó kert Franciaországban található, Vézac mellett. A Dordogne-völgyre néző kúriát a 17. században építtette XIV. Lajos tanácsosa,  Bertrand Vernet de Marqueyssac . Az eredeti francia stílusú kertet egy tanuló nevéhez, bizonyos André Le Nôtre nevéhez kötik. Sétányok, teraszok és konyhakert vette körül a kúriát. 1830 és 1840 között pedig Julien Bessières tervezett ide egy kápolnát és egy 100 méter hosszú sikátort a lovagolni kedvelő arisztokraták számára.

Egyedire nyírt cserjékA park és a kúria, háttérben a Dordogne völgye

Az 1860-as években új tulajdonosa lett, Julien de Cervel. Ő kezdett el örökzöld puszpángokat, egy különleges cserjét ültetni a kertbe. Mára a puszpángok száma a parkban meghaladja a 150.000-et is. Ő vágatta ilyen lekerekített formára a cserjéket, amitől a csoportban burjánzó növények úgy néznek ki, mint a csendben legelésző birkanyájak.

Gömb alakú puszpángok, mint a csendben legelésző birkanyájak

A déli fekvésű kert, védve az uralkodó szelektől minden napsugarat hasznosít. A legkisebb napsütés is felmelegíti a sziklákat, ezzel szinte állandóan kellemes hőmérséklet uralkodik itt. Ennek köszönhetőn a séta Marqueyssac szikláin még tél végén is élvezhető.

Télen is élvezhetőA kúria madártávlatból

A festői és romantikus kertben akár 6 km hosszú sétát is tehetünk az árnyas ösvényeken, száz éves, gömb alakúra metszett cserjék között, miközben a csodálatos kilátást néha szentélyek és szökőkutak törik meg. 130 méterrel a Dordogne folyó fölött sétálva kivételes kilátás nyílik a völgyre, a falvakra és kastélyokra is, amiket a legszebbek között tartanak számon Franciaországban.

Hajnali köd a parkban

A 20. század második felében a házat nem igazán lakták, eléggé lepusztult és a kertet is elhanyagolták. 1996. elején aztán új tulajdonosa lett az ingatlannak, aki visszaállította a kertek régi pompáját, sőt létre hozott új látványosságokat is, többek között egy  19. századi romantikus hangulatú rozmaring és ciprus alkotta sikátort és egy vízesést, ami a szikla széléről hull a mélybe. A kertet a látogatók előtt is megnyitotta.

Hát nem romantikus?

A Château de Marqueyssac 1997-ben pedig bekerült azon  kertek és parkok közé, amit a Francia Kulturális Minisztérium kiemelten ajánl. A képeket nézve nekem kicsit olyan érzésem van, mintha ez a fantasztikus park az Aliz csodaországban című regényből pattant volna elő. Szinte várom a Szívkirálynő megjelenését :)

A csodálatos Dordogne völgye, a sziklákon egy másik kastély, a Château de Beynac

A parkot úgy alakították ki, hogy vezető nélkül is látogatható. Az ösvények mentén kis táblák adnak információt a park történetéről, a völgyről, a növényekről és az állatokról. Van lehetőség persze túravezetővel kísért sétákra is, ráadásul mindezt ingyen. Az idegenvezetés áprilistól szeptemberig vehető igénybe.

Hogyan jussunk el ide

A Château de Marqueyssac Vezac-tól 2 km-re található Franciországban, nagyjából fél úton Bordeaux és Toulouse között. Repülővel könnyen eljuthatunk bármelyik francia nagyvárosba, de akár autóval is elutazhatunk, hiszen nincsen olyan messze tőlünk, Budapesttől csupán 1800 km autóval. Ha szeretnél odautazni, akkor a jobb oldali szállás és repülőjárat keresőnk segít neked megtervezni az utadat! A tervező használata ingyenes, de ha ezen keresztül foglalsz szállást, akkor támogatod vele a weboldalt!

Varázslatos kisfilm a Château de Marqueyssac-ról

Ne is beszéljünk róla többet, inkább nézd meg ezt a videót a kertről, szerintem meg fog győzni arról, hogy el szeretnél utazni oda :)


FONTOS: nem vagyunk szakértők, se újságírók, de még csak utazási iroda sem. Viszont emberek vagyunk, akik hibáznak néha. Ezért szeretnénk megkérni TÉGED: ha valamit rosszul tudunk, rosszul írtunk, vagy eleve butaságokat hordtunk össze, akkor jelezd nekünk az info@ittsevoltam.hu email címen, és ha elküldöd, mi a helyes megoldás, akkor mi azt javítjuk!

Beszélgessünk róla!

comments powered by Disqus

Értékeld ezt a helyet

Mennyire szívesen utaznál el oda?


(4 szavazat, átlag: 4.75/5)
Loading...Loading...

Fontosabb infók:

Földrész: Európa

Ország: Franciaország

Távolság Budapesttől (légvonalban): 1406km (autóval 1800 km)

Hivatalos pénz: euró

Hivatalos nyelv: francia

Aktuális árfolyam: 1 EUR = HUF
(forrás: finance.yahoo.com)

Aktuális időjárás:

Térképen:


Fotók

Legjobb szállások a környéken

Tervezd meg az utad

KATT › Legfrissebb helyek, ahol nem jártunk »

Az elpusztított város

Franciaország
Emberi maradványok és fel nem robbant lőszerek mindenhol
Nézettség 2495

Lebegő pizzéria az óceán közepén

Fidzsi-szigetek
Cloud9 luxus pizzéria
Nézettség 702

Lélegzetelállító templom a föld mélyén

Malajzia
Lépcsők sokaságát kell megmászni a lejutáshoz
Nézettség 961

Nézz körül a térképen Itt se voltam - nagyítás

Miről szól az Itt se voltam oldal?

Párizs? London? New York? Úti célok, amiket mindenki ismer. Könyveket írtak tele az ilyen és ehhez hasonló kommersz, mindenki által unalomig ismételt érdekes, de teljesen megszokott helyszínekkel. Nincs is ezzel semmi baj! Ezek is olyan látványosságok, amiket érdemes megnézni egyszer!

Te ennél mégis többre vágysz?

Akkor az Itt se voltam a te oldalad! Mi összeszedjük a világ azon érdekes, csodaszép, furcsa és különleges helyeit, amikről az emberek legnagyobb része azt se gondolta volna, hogy léteznek. El se hinnéd, mennyi-mennyi csoda van a Föld golyónk minden szegletében!

Miért Itt se voltam a nevünk? Az interneten kalandozva akárhányszor szembe találkozunk egy-egy különleges helyszínnel, mindig két dolog jut az eszünkbe: jé, még itt se voltam + jé, de jó lenne eljutni ide!

Itt se voltam - rendhagyó utazási magazin

Egy olyan korban élünk, amikor a technikának köszönhetően már mindent felfedeztek, mindent elérhetünk, mindenről kereshetünk információkat. Mégis nagyon sokan nem tudják, hogy a bolygónk távoli pontjain, vagy akár a szomszédos országokban mennyi olyan úti cél található, amiről hazatérve az ismerősöknek el fog állni a lélegzete!

Ha ilyen csodásak, miért nem ismertük őket eddig?

Érdekes helyek után kutatva mi is mindig ezzel szembesülünk: hogy lehet, hogy eddig nem is hallottunk ezekről? Ennek több oka is van: nem olyan jó a marketingjük, nem rendeznek ott semmiféle világszerte elismert rendezvényt, messze van, nehéz eljutni oda. Ha az ember viszont nyitott szemmel jár, akkor olyan fantasztikus helyszínekre juthat el virtuálisan vagy akár fizikailag is, amik egy életre szóló élménnyel kecsegtetik a kalandvágyó utazókat!

Utaznál? Rendeld meg, tervezd meg!

Itt se voltam - online szállásfoglalás
Böngéssz a legjobb szállások között
Itt se voltam - online repülőjárat keresés
Tervezd meg az utad