Óriások a mélyben

Son Doong barlang

 • Eltörpülnek az emberek
 • A Son Doong bejárata
 • 80 méteres ereszkedés a barlang aljáig
 • A Son Doong keresztmetszete
 • Folyó a Son Doong mélyén
 • Apró ember, hatalmas terem
 • A mélység titka
 • Barlangi gyöngyök
 • Különleges fajok telepedtek meg itt
 • son-doong-10
 • Az "alaptábor"
 • Sátoroznak a barlangban

A vietnámi Son Doong barlang – ami annyira hatalmas, hogy saját dzsungele és folyója van – végre megnyitotta kapuit a turisták előtt is. De ne bízd el magad: idén összesen csak 224 látogatót engednek be, amivel a barlangot szeretnék megóvni a turisták által okozott pusztulástól.

Eltörpülnek az emberek

A Son Doong bejárata

A barlang olyan nagy, hogy akár egy 40 emeletes felhőkarcoló is elférne benne. Ennek ellenére egészen 1991-ig nem fedezték fel. Egy környékbeli lakos,  Hồ-Khanh fedezte fel. Egészen eddig a helyiek azért nem merészkedtek ide, mert féltek a földalatti folyó által okozott sípoló hangtól, ami a barlangból hallatszott ki. Ezután se nagyon merészkedtek ide az emberek egészen 2009-ig, amikor brit barlangászok teljesen feltérképezték a barlang gigantikus belsejét.

80 méteres ereszkedés a barlang aljáig

A bejutáshoz kötelekre és hevederekre van szükség. Ezek segítségével kell 80 métert ereszkedni, mire elérjük a barlang alját.

A Son Doong keresztmetszete

Az Oxalis Adventures cég szorosan együttműködik a kormánnyal, hogy úgy juttassanak le látogatókat a barlangba, hogy minél kisebb kárt okozzanak a környezetben. Az első turisták csak tavaly jutottak el a barlangba. Összesen 10 kalandvágyó embernek lett akkora szerencséje, hogy megnézhette a lenyűgöző földalatti világot. Mindezért nem csekély összeget kellett fizetniük: fejenként 3000 amerikai dollárba került a túra.

Az "alaptábor"

Sátoroznak a barlangban

A túra 6 napos volt, aminek az első napján a Hand of Dog cseppkő oszlop mellett vert sátrat a csapat. Nevét onnan kapta, hogy hasonlít egy kutya mancsára.

Folyó a Son Doong mélyén

A barlangban hömpölyög egy hatalmas folyó is, de ennek csak kis részét tárták fel eddig. Márciusban fog visszatérni egy brit kutatócsoport, hogy még többet fedezzen fel a barlang töménytelen titkából.

Különleges fajok telepedtek meg itt

A barlang belsejében buja növényzet található. Kutatók több új fajt is felfedeztek már itt. A barlang aljában ezernyi “barlangi gyöngy” található. Ez több száz év alatt alakult ki, a lecsöpögő vízben lévő mészkő körbe nőtte a homokszemeket.

Barlangi gyöngyök

A barlang ötször nagyobb, mint a korábban vietnám legnagyobbjának számító Phong Nha-barlang. A legnagyobb terem több, mint 5 km hosszú, 200 méter magas és 150 méter széles. Ezzel megelőzi a világ eddigi legnagyobbjának tartott barlangot, a malajziai Szarvas barlangot.

A mélység titka

A vietnámi-laoszi határ közelében található barlang nevének a jelentése vietnámiul “hegyi folyó barlang”. A  Phong Nha-Kẻ Bàng Nemzeti Park területén található. 2009 óta ez a világ eddig ismert legnagyobb barlangja.

Apró ember, hatalmas terem

Hogyan jussunk el ide

A legközelebbi nagyváros Dong Hoi, ami Vietnám keleti partján található. A barlang innen 45 km-re található. A Dong Hoi-hoz legközelebbi repülőtér a 275 km-re lévő Da Nang-ban van.

Dokumentumfilm a Son Doong-ról

Készült egy látványos dokumentumfilm is a barlangról. Érdemes megnézni, hogy el tudjuk képzelni azt a csodát, amit a látogatók láthatnak.


FONTOS: nem vagyunk szakértők, se újságírók, de még csak utazási iroda sem. Viszont emberek vagyunk, akik hibáznak néha. Ezért szeretnénk megkérni TÉGED: ha valamit rosszul tudunk, rosszul írtunk, vagy eleve butaságokat hordtunk össze, akkor jelezd nekünk az info@ittsevoltam.hu email címen, és ha elküldöd, mi a helyes megoldás, akkor mi azt javítjuk!

Beszélgessünk róla!

comments powered by Disqus

Értékeld ezt a helyet

Mennyire szívesen utaznál el oda?


Még nem érkezett szavazat. Legyél Te az első!
Loading...Loading...

Fontosabb infók:

Földrész: Ázsia

Ország: Vietnám

Távolság Budapesttől (légvonalban): 8400km

Hivatalos pénz: Vietnami đồng

Hivatalos nyelv: vietnami nyelv (tiếng Việt)

Aktuális árfolyam: 1 VND = HUF
(forrás: finance.yahoo.com)

Aktuális időjárás:

Térképen:


Fotók

Legjobb szállások a környéken

Tervezd meg az utad

KATT › Legfrissebb helyek, ahol nem jártunk »

Az elpusztított város

Franciaország
Emberi maradványok és fel nem robbant lőszerek mindenhol
Nézettség 2495

Lebegő pizzéria az óceán közepén

Fidzsi-szigetek
Cloud9 luxus pizzéria
Nézettség 702

Lélegzetelállító templom a föld mélyén

Malajzia
Lépcsők sokaságát kell megmászni a lejutáshoz
Nézettség 961

Nézz körül a térképen Itt se voltam - nagyítás

Miről szól az Itt se voltam oldal?

Párizs? London? New York? Úti célok, amiket mindenki ismer. Könyveket írtak tele az ilyen és ehhez hasonló kommersz, mindenki által unalomig ismételt érdekes, de teljesen megszokott helyszínekkel. Nincs is ezzel semmi baj! Ezek is olyan látványosságok, amiket érdemes megnézni egyszer!

Te ennél mégis többre vágysz?

Akkor az Itt se voltam a te oldalad! Mi összeszedjük a világ azon érdekes, csodaszép, furcsa és különleges helyeit, amikről az emberek legnagyobb része azt se gondolta volna, hogy léteznek. El se hinnéd, mennyi-mennyi csoda van a Föld golyónk minden szegletében!

Miért Itt se voltam a nevünk? Az interneten kalandozva akárhányszor szembe találkozunk egy-egy különleges helyszínnel, mindig két dolog jut az eszünkbe: jé, még itt se voltam + jé, de jó lenne eljutni ide!

Itt se voltam - rendhagyó utazási magazin

Egy olyan korban élünk, amikor a technikának köszönhetően már mindent felfedeztek, mindent elérhetünk, mindenről kereshetünk információkat. Mégis nagyon sokan nem tudják, hogy a bolygónk távoli pontjain, vagy akár a szomszédos országokban mennyi olyan úti cél található, amiről hazatérve az ismerősöknek el fog állni a lélegzete!

Ha ilyen csodásak, miért nem ismertük őket eddig?

Érdekes helyek után kutatva mi is mindig ezzel szembesülünk: hogy lehet, hogy eddig nem is hallottunk ezekről? Ennek több oka is van: nem olyan jó a marketingjük, nem rendeznek ott semmiféle világszerte elismert rendezvényt, messze van, nehéz eljutni oda. Ha az ember viszont nyitott szemmel jár, akkor olyan fantasztikus helyszínekre juthat el virtuálisan vagy akár fizikailag is, amik egy életre szóló élménnyel kecsegtetik a kalandvágyó utazókat!

Utaznál? Rendeld meg, tervezd meg!

Itt se voltam - online szállásfoglalás
Böngéssz a legjobb szállások között
Itt se voltam - online repülőjárat keresés
Tervezd meg az utad