A pokol kapuja

Derweze

 • Be akarják temetni a környék egyetlen látványosságát
 • Közelről látszik: jóval nagyobb a kráter
 • Aprónak tűnő lángok a sivatag közepén
 • Csalóka idill: mérgező gázok törnek fel
 • A Pokol kapuja műhold képen
 • "Szállás" a közelben
 • A sárból is mérgező gáz bugyog
 • A pokol tornáca
 • Éjszakánként megvilágítja az égboltot, és akár 40 km távolságból is látszik
 • Autó a Pokol kapujánál
 • Turisták a beomlott barlang szélén
 • Bámészkodók a Pokol kapujának a szélén

Az ördögi kráter, amit sokan a “Pokol kapujának” neveznek, már több, mint négy évtizede lángol Derweze mellett a Karakum sivatagban, Türkmenisztánban. A méretére az alábbi képen a kráter szélén álló emberekből következtethetünk.

Bámészkodók a Pokol kapujának a szélén

Derweze környéke földgázban mindig is nagyon gazdag volt, ezért 1971-ben szovjet geológusok fúrni kezdtek a falutól 7 km-re. Egy nagy, földgázzal teli barlangot fedeztek fel, azonban a fúrótorony alatt beomlott a barlang, és létrejött egy 70 méter széles és 20 méter mély kráter. A mérgező gáz kiömlése miatt a kutatók úgy döntöttek, hogy begyújtják azt, és azt gondolták, pár napon belül elég a barlang teljes gázkészlete, majd kialszik, és megszűnik a veszély. A fúrótorony sokak szerint még mindig ott van valahol a pokol kapujának a túloldalán.

Turisták a beomlott barlang szélén

Nem így történt: azóta is ég a kráter, immáron több, mint 40 éve. El is nevezték a helyiek ezt a lángoló krátert a Pokol kapujának, ami igen találó kifejezés. Mi is megértjük, miért kapta ezt a nevet, ha megnézzük a képeket róla.

Autó a Pokol kapujánál

Nem lenne jobb eloltani és hagyni, hogy elszivárogjon a gáz? Két szempontból sem lenne jó ötlet. A gáz fő alkotóeleme a metán, ami erősen üvegházhatású gáz, ezért az elégetése jóval környezet barátabb és biztonságosabb. Másrészt mostanra igazi turista attrakció lett a helyszínből.

Éjszakánként megvilágítja az égboltot, és akár 40 km távolságból is látszik

Szóval 40 éve lángol ez a beomlott barlang. Éjszakánként megvilágítja Derweze egét, igazi pokoli hangulatot kölcsönözve a tájnak. Derweze egyébként a türkmén nyelvben kaput jelent, így a falu neve pont illik ehhez a helyhez. Egyesek szerint a neve is igazából innen jött.

A pokol tornáca

A lángoló kráter mellett van még két másik kráter is, amit meg lehet nézni. Egyik se lángol, viszont egyikükből mérgező gázok bugyognak fel az alján lévő zöld vízen keresztül, a másikukból pedig sárból tör elő a gáz.

Csalóka idill: mérgező gázok törnek fel

A sárból is mérgező gáz bugyog

Bár egy lassan égő ökológiai katasztrófáról van szó, de legalább egyike lett azon kevés türkmén látványosságnak, amik idevonzzák a kalandos utazókat a Karakum sivatagba, ahol az égő kráter nélkül is több, mint 50º C van nappal. Igazi kihívás a táj és a kráter is.

A Pokol kapuja műhold képen

2010-ben az ország elnöke meglátogatta a helyszínt, és kijelentette, hogy a következő 20 évben meg akarja háromszorozni a földgáz kitermelést a környéken. Ennek érdekében elrendelte a lyuk betemetését.

Be akarják temetni a környék egyetlen látványosságát

Szerencsére egyelőre nincs nyoma annak, hogy a környék egyetlen látványosságát megszüntetnék, de nem árt résen lenni: ha szeretnénk látni, érdemes minél előbb ellátogatni oda.

Aprónak tűnő lángok a sivatag közepén

Közelről látszik: jóval nagyobb a kráter

Mikor érdemes megnézni? Igazából teljesen mindegy, mivel folyamatosan lángol a beomlott barlang. Mégis talán este a legszebb, amikor a kráter vöröses fénye megvilágítja az égbolt alját, ami akár 40 km távolságból is látható.

"Szállás" a közelben

Hogyan jussunk el ide

Derweze mindentől távol van, nem sok semmi található a környékén ezen kívül.  A kráter nagyjából 260 km-re található  Ashgabat városától, ahova repülővel el tudunk jutni. Nagyjából fél úton van Ashgabat és Konye-Urgench között. Mivel mindentől távol esik, ezért elég nehézkes eljutni ide. A legjobb, ha Ashgabatban megbízunk egy ezzel foglalkozó ügynökséget, akik leszervezik az utazást, az étkezést és sivatagi jurtákban vagy sátrakban szállást is biztosítanak a kráter környékén. A Stan tours segítségével pedig akár tevén is megközelíthetjük a Pokol kapuját: http://www.stantours.com/tm_rg_ahal_do.html

Filmen félelmetes igazán

Az alébbi majdnem 7 perces videóban elkísérhetünk egy látogatót a helyszínre. Megnézhetjük az odafele vezető utat, majd megérkezve a Pokol kapujához testközelből kaphatunk információkat a lángoló kráterről:


FONTOS: nem vagyunk szakértők, se újságírók, de még csak utazási iroda sem. Viszont emberek vagyunk, akik hibáznak néha. Ezért szeretnénk megkérni TÉGED: ha valamit rosszul tudunk, rosszul írtunk, vagy eleve butaságokat hordtunk össze, akkor jelezd nekünk az info@ittsevoltam.hu email címen, és ha elküldöd, mi a helyes megoldás, akkor mi azt javítjuk!

Beszélgessünk róla!

comments powered by Disqus

Értékeld ezt a helyet

Mennyire szívesen utaznál el oda?


Még nem érkezett szavazat. Legyél Te az első!
Loading...Loading...

Fontosabb infók:

Földrész: Ázsia

Ország: Türkmenisztán

Távolság Budapesttől (légvonalban): 3200km

Hivatalos pénz: Türkmén manat

Hivatalos nyelv: türkmén

Aktuális árfolyam: 1 TMT = HUF
(forrás: finance.yahoo.com)

Aktuális időjárás:

Térképen:


Fotók

Legjobb szállások a környéken

Tervezd meg az utad

KATT › Legfrissebb helyek, ahol nem jártunk »

Az elpusztított város

Franciaország
Emberi maradványok és fel nem robbant lőszerek mindenhol
Nézettség 2495

Lebegő pizzéria az óceán közepén

Fidzsi-szigetek
Cloud9 luxus pizzéria
Nézettség 702

Lélegzetelállító templom a föld mélyén

Malajzia
Lépcsők sokaságát kell megmászni a lejutáshoz
Nézettség 961

Nézz körül a térképen Itt se voltam - nagyítás

Miről szól az Itt se voltam oldal?

Párizs? London? New York? Úti célok, amiket mindenki ismer. Könyveket írtak tele az ilyen és ehhez hasonló kommersz, mindenki által unalomig ismételt érdekes, de teljesen megszokott helyszínekkel. Nincs is ezzel semmi baj! Ezek is olyan látványosságok, amiket érdemes megnézni egyszer!

Te ennél mégis többre vágysz?

Akkor az Itt se voltam a te oldalad! Mi összeszedjük a világ azon érdekes, csodaszép, furcsa és különleges helyeit, amikről az emberek legnagyobb része azt se gondolta volna, hogy léteznek. El se hinnéd, mennyi-mennyi csoda van a Föld golyónk minden szegletében!

Miért Itt se voltam a nevünk? Az interneten kalandozva akárhányszor szembe találkozunk egy-egy különleges helyszínnel, mindig két dolog jut az eszünkbe: jé, még itt se voltam + jé, de jó lenne eljutni ide!

Itt se voltam - rendhagyó utazási magazin

Egy olyan korban élünk, amikor a technikának köszönhetően már mindent felfedeztek, mindent elérhetünk, mindenről kereshetünk információkat. Mégis nagyon sokan nem tudják, hogy a bolygónk távoli pontjain, vagy akár a szomszédos országokban mennyi olyan úti cél található, amiről hazatérve az ismerősöknek el fog állni a lélegzete!

Ha ilyen csodásak, miért nem ismertük őket eddig?

Érdekes helyek után kutatva mi is mindig ezzel szembesülünk: hogy lehet, hogy eddig nem is hallottunk ezekről? Ennek több oka is van: nem olyan jó a marketingjük, nem rendeznek ott semmiféle világszerte elismert rendezvényt, messze van, nehéz eljutni oda. Ha az ember viszont nyitott szemmel jár, akkor olyan fantasztikus helyszínekre juthat el virtuálisan vagy akár fizikailag is, amik egy életre szóló élménnyel kecsegtetik a kalandvágyó utazókat!

Utaznál? Rendeld meg, tervezd meg!

Itt se voltam - online szállásfoglalás
Böngéssz a legjobb szállások között
Itt se voltam - online repülőjárat keresés
Tervezd meg az utad