Megtalálták Drakula börtönét

Tokat vára

 • Vlad Tepes, a vérszomjas fejedelem
 • Tokat városa is megér egy látogatást
 • Régész mutatja a cellát, ahol szerinte Vlad raboskodott
 • Háttérben a cellák
 • Feltárt titkos alagutak
 • Alagutak sokasága a vár alatt
 • Éjszaka is szép látvány
 • Török zászlót fúj a szél
 • 28 tornyával uralja a látképet
 • Fentről néz a városra Tokat vára
 • Művészi fotó Tokatról

Bár Drakula sokak szerint csak egy kitalált figura, most régészek mégis úgy vélik, megtalálták azt a börtönt, ahol Vlad Tepest tartották fogva. Azt a Vlad Tepest, akiről Bram Stoker mintázta a rettegett grófot.

Fentről néz a városra Tokat vára28 tornyával uralja a látképet

A kutatók azt mondják, hogy felfedeztek egy titkos alagutat az észak-törökországi Tokat várában, ahol az 1400-as években fogva tartották a híres grófot. Az alagút végén két titkos börtön cellára leltek: szerintük itt raboskodott Vlad. Egy 10 hetes helyreállítás során véletlenül futottak bele ezekbe az eddig nem ismert járatokba és helyiségekbe.

Éjszaka is szép látványTörök zászlót fúj a szél

İbrahim Çetin – egy archeológus, aki részt vett a munkákban – azt nyilatkozta a Daily News újságnak, hogy az alagút csak egy a sok közül, amit felfedeztek. Szerinte vélhetően a közeli római fürdők megközelítésére építették a járatot. A pince – ahogy Cetin az újságnak elmondta – úgy volt megépítve, mint egy börtön.”Nehéz megmondani, hogy melyik helyiségben tartották fogva” – nyilatkozta – “de az biztos, hogy itt valamelyikben”.

Alagutak sokasága a vár alattFeltárt titkos alagutak

Vladot, a havasalföldi fejedelmét –  hivatalosan III. Vlad – itt ejtették túszul a törökök 1442-ben az öccsével, Raduval együtt. Miután az apját és a testvérét kivégezték, őt szabadon engedték. Sokak szerint ez is oka volt annak, hogy Vlad kifejezetten kegyetlen és vérszomjas uralkodóvá vált és előszeretettel húzta karóba azokat, akikről úgy gondolta, az ellenségei vagy egyszerűen csak hibáztak.

Háttérben a cellákVlad Tepes, a vérszomjas fejedelem

Vlad az apjától örökölte a “Dracul” vagyis a sárkány nevet. Az apja ugyanis – II. Vlad – tagja volt a Sárkány rendjének, akiknek a célja a török hódítás megakadályozása volt kelet-Európában. Találó viszont a neve, ugyanis nagyon kegyetlennek tartották. Állítólag egyszer egy erdőben a leszúrt ellenségeiből is falatozott, sőt még a kenyerét is megmártogatta a vérükben. Stoker pedig olvasott egy könyvet a szadista grófról, és ezután találta kis Drakula ma is ismert történetét 1897-ben.

Régész mutatja a cellát, ahol szerinte Vlad raboskodottTokat városa is megér egy látogatást

Maga a vár, ahol megtalálták a titkos alagutat és a két börtöncellát Tokat városában található. Az Ottomán citadellának is nevezett épület az egyik fő látványosság a városban. Impozáns látvány, ahogy egy nagy szikla tetejéről 28 tornyával tekint le a városra.

Művészi fotó Tokatról

Hogyan jussunk el ide

Ha mindenáron szeretnéd megnézni az alagutat és a börtönt, ahol Drakula raboskodott, akkor egészen Törökországig kell utaznod. Autóval egy kicsit húzós, elég messze van, ezért inkább pattanj fel egy Isztambulba tartó repülőre, majd ha megérkeztél, bérelj egy kocsit és vezess még 700 km-t. Ennyire van ugyanis Tokat városa Isztambultól. Ha szeretnél odautazni, akkor a jobb oldali szállás és repülőjárat keresőnk segít neked megtervezni az utadat! A tervező használata ingyenes, de ha ezen keresztül foglalsz szállást, akkor támogatod vele a weboldalt!

Itt pedig egy videó az alagútról, amit a régész mutat be

Előny, ha tudsz törökül, de ha nem, az se baj, a lényeg úgyis csak a kép :)


FONTOS: nem vagyunk szakértők, se újságírók, de még csak utazási iroda sem. Viszont emberek vagyunk, akik hibáznak néha. Ezért szeretnénk megkérni TÉGED: ha valamit rosszul tudunk, rosszul írtunk, vagy eleve butaságokat hordtunk össze, akkor jelezd nekünk az info@ittsevoltam.hu email címen, és ha elküldöd, mi a helyes megoldás, akkor mi azt javítjuk!

Beszélgessünk róla!

comments powered by Disqus

Értékeld ezt a helyet

Mennyire szívesen utaznál el oda?


(1 szavazat, átlag: 5.00/5)
Loading...Loading...

Fontosabb infók:

Földrész: Ázsia

Ország: Törökország

Távolság Budapesttől (légvonalban): 1600 km (autóval 2100 km)

Hivatalos pénz: Török líra

Hivatalos nyelv: török nyelv

Aktuális árfolyam: 1 TRY = HUF
(forrás: finance.yahoo.com)

Aktuális időjárás:

Térképen:


Fotók

Legjobb szállások a környéken

Tervezd meg az utad

KATT › Legfrissebb helyek, ahol nem jártunk »

Az elpusztított város

Franciaország
Emberi maradványok és fel nem robbant lőszerek mindenhol
Nézettség 2495

Lebegő pizzéria az óceán közepén

Fidzsi-szigetek
Cloud9 luxus pizzéria
Nézettség 702

Lélegzetelállító templom a föld mélyén

Malajzia
Lépcsők sokaságát kell megmászni a lejutáshoz
Nézettség 961

Nézz körül a térképen Itt se voltam - nagyítás

Miről szól az Itt se voltam oldal?

Párizs? London? New York? Úti célok, amiket mindenki ismer. Könyveket írtak tele az ilyen és ehhez hasonló kommersz, mindenki által unalomig ismételt érdekes, de teljesen megszokott helyszínekkel. Nincs is ezzel semmi baj! Ezek is olyan látványosságok, amiket érdemes megnézni egyszer!

Te ennél mégis többre vágysz?

Akkor az Itt se voltam a te oldalad! Mi összeszedjük a világ azon érdekes, csodaszép, furcsa és különleges helyeit, amikről az emberek legnagyobb része azt se gondolta volna, hogy léteznek. El se hinnéd, mennyi-mennyi csoda van a Föld golyónk minden szegletében!

Miért Itt se voltam a nevünk? Az interneten kalandozva akárhányszor szembe találkozunk egy-egy különleges helyszínnel, mindig két dolog jut az eszünkbe: jé, még itt se voltam + jé, de jó lenne eljutni ide!

Itt se voltam - rendhagyó utazási magazin

Egy olyan korban élünk, amikor a technikának köszönhetően már mindent felfedeztek, mindent elérhetünk, mindenről kereshetünk információkat. Mégis nagyon sokan nem tudják, hogy a bolygónk távoli pontjain, vagy akár a szomszédos országokban mennyi olyan úti cél található, amiről hazatérve az ismerősöknek el fog állni a lélegzete!

Ha ilyen csodásak, miért nem ismertük őket eddig?

Érdekes helyek után kutatva mi is mindig ezzel szembesülünk: hogy lehet, hogy eddig nem is hallottunk ezekről? Ennek több oka is van: nem olyan jó a marketingjük, nem rendeznek ott semmiféle világszerte elismert rendezvényt, messze van, nehéz eljutni oda. Ha az ember viszont nyitott szemmel jár, akkor olyan fantasztikus helyszínekre juthat el virtuálisan vagy akár fizikailag is, amik egy életre szóló élménnyel kecsegtetik a kalandvágyó utazókat!

Utaznál? Rendeld meg, tervezd meg!

Itt se voltam - online szállásfoglalás
Böngéssz a legjobb szállások között
Itt se voltam - online repülőjárat keresés
Tervezd meg az utad