Ha unod a meleget: a leghidegebb falu a Földön

Ojmjakon

  • A Sztálin által építtetett "Csontok útja" - itt lehet megközelíteni a falut
  • A falu egyetlen boltja
  • Benzinkút
  • A meleg-vizes forrás partja
  • Hőerőmű Ojmjakonban
  • Helyi gazda itatja az állatait a meleg-vizes forrás környékén
  • Egy lány sétál a folyó megfagyott hídján

A legtöbben, ha egzotikus és érdekes helyekre szeretnének utazni, akkor egy pálmafás tengerpartot, síparadicsomot vagy zöld hegyoldalakat képzel el. Vannak viszont kalandvágyóbb emberek, akik különösen érdekes helyekre szeretnének ellátogatni. Vannak, akik a kalandvágy és a felfedezés öröme miatt olyan helyekről álmodoznak, mint az Északi sark, a Déli sark vagy épp a Mount Everest. Viszont kinek jut eszébe ellátogatni a Föld leghidegebb zugába? Vajon milyen az a táj, ahol ilyen földöntúli hideg van? Hogyan élnek túl az emberek és az állatok? Mi történik a gépekkel, házakkal, épületekkel? Ha ezeket meg szeretnénk érteni, és igazi kalandra vágyunk, akkor látogassunk el Ojmjakon-ba, a Föld leghidegebb pontjára. Ez egy olyan élmény, ami csak egyszer adódik az életben.

Egy lány sétál a folyó megfagyott hídján

Ojmjakon egy Oroszországban, Kelet-Szibériában, azon belül is Jakutföldön található falu. Az  Ingyigirka folyó mentén található település lakosainak a száma 521 fő.

1926-ban itt mérték a Földön eddig a legalacsonyabb hőmérsékletet, -71,2 °C-ot (bár ez az érték vitatható, mert nem közvetlenül mérték). Emiatt ezt a helyet nevezik a Föld hideg pólusának. A talaja állandóan fagyott. Januárban nem ritka, hogy hetekig tartósan -50 °C körüli a hőmérséklet.

Hőerőmű Ojmjakonban

Meglepő módon a nevének a jelentése jakut nyelven “nem fagyott víz”. Ezt azért kapta, mert található itt egy természetes meleg-víz forrás. Decemberben a nappal hossza csak 3 óra. Rendkívül szélsőséges a hőingadozás is, akár a 100 fokot is eléri, ugyanis mértek már itt nyáron 30 °C-ot is.

Helyi gazda itatja az állatait a meleg-vizes forrás környékén

Az 1920-as, 30-as évekig itt csak szarvastenyésztők éltek, de ők is csak rövid időt töltöttek itt az évben. A meleg-vizes forrás miatt terelték erre állataikat. A nehezen ellenőrizhető, technológiailag és kulturálisan elmaradott nomád népet a szovjet kormány próbálta civilizálni, ennek köszönhető az itt található állandóan lakott falu.

Benzinkút

A legtöbb házban továbbra is szénnel és fával fűtenek. Semmi sem terem meg itt, ezért az emberek rénszarvas és lóhúst esznek. 1 bolt van, ez látja el a helyi rénszarvas tenyésztőket, lékhorgászokat és vadászokat a szükséges javakkal.  Az orvosok szerint az itt élők csak azért nem szenvednek tápanyaghiányban, mert az állatok tejében rengeteg tápanyag található.

A Sztálin által építtetett "Csontok útja" - itt lehet megközelíteni a falut

A helyiek nem meglepő módon nagyon edzettek a szélsőséges időjárással szemben: míg más országokban egy hóvihar akár hetekre megbénítja az egész országot, itt hasonló helyzetben bezárják egy rövid időre az iskolát, ha a hőmérséklet -50 °C alá esik.

A falu egyetlen boltja

Kevés az összkomfortos ház a faluban: a legtöbb helyen még ilyen időben is csak kinti WC van. Amikor nincs szén, akkor a helyi erőmű is fával kezd el üzemelni. Azonban ha leáll az erőmű, akkor 5 órán belül lefagy az összes cső.

A meleg-vizes forrás partja

Mindennapos probléma, hogy belefagy a tinta a tollba, a pohár odafagy az ember arcához és lemerülnek az akkumulátorok. Azt mondják a helyiek, hogy emiatt járatják egész nap az autó motorját, hogy ne fagyjon le az akksi. Ilyen időben még a mobiltelefonok sem működnek.

Hogyan jussunk el ide

Ojmjakon 2 napi autóútra fekszik a régió központjától, Yakutsk-tól, ami egyben a leghidegebb város a világon. Yakutsk-ban két repülőtér is található, valamint egyetemek, iskolák, múzeumok és színházak is várják az ide látogató bátor turistákat. Yakutsk-ból több utazási iroda is indít szervezett túrákat Ojmjakon-ba.

Mozgóképen a leghidegebb falu


FONTOS: nem vagyunk szakértők, se újságírók, de még csak utazási iroda sem. Viszont emberek vagyunk, akik hibáznak néha. Ezért szeretnénk megkérni TÉGED: ha valamit rosszul tudunk, rosszul írtunk, vagy eleve butaságokat hordtunk össze, akkor jelezd nekünk az info@ittsevoltam.hu email címen, és ha elküldöd, mi a helyes megoldás, akkor mi azt javítjuk!

Beszélgessünk róla!

comments powered by Disqus

Értékeld ezt a helyet

Mennyire szívesen utaznál el oda?


(4 szavazat, átlag: 3.25/5)
Loading...Loading...

Fontosabb infók:

Földrész: Ázsia

Ország: Oroszország

Távolság Budapesttől (légvonalban): 6800km

Hivatalos pénz: Orosz rubel

Hivatalos nyelv: orosz nyelv

Aktuális árfolyam: 1 RUB = HUF
(forrás: finance.yahoo.com)

Aktuális időjárás:

Térképen:


Fotók

Legjobb szállások a környéken

Tervezd meg az utad

KATT › Legfrissebb helyek, ahol nem jártunk »

Az elpusztított város

Franciaország
Emberi maradványok és fel nem robbant lőszerek mindenhol
Nézettség 2318

Lebegő pizzéria az óceán közepén

Fidzsi-szigetek
Cloud9 luxus pizzéria
Nézettség 627

Lélegzetelállító templom a föld mélyén

Malajzia
Lépcsők sokaságát kell megmászni a lejutáshoz
Nézettség 840

Nézz körül a térképen Itt se voltam - nagyítás

Miről szól az Itt se voltam oldal?

Párizs? London? New York? Úti célok, amiket mindenki ismer. Könyveket írtak tele az ilyen és ehhez hasonló kommersz, mindenki által unalomig ismételt érdekes, de teljesen megszokott helyszínekkel. Nincs is ezzel semmi baj! Ezek is olyan látványosságok, amiket érdemes megnézni egyszer!

Te ennél mégis többre vágysz?

Akkor az Itt se voltam a te oldalad! Mi összeszedjük a világ azon érdekes, csodaszép, furcsa és különleges helyeit, amikről az emberek legnagyobb része azt se gondolta volna, hogy léteznek. El se hinnéd, mennyi-mennyi csoda van a Föld golyónk minden szegletében!

Miért Itt se voltam a nevünk? Az interneten kalandozva akárhányszor szembe találkozunk egy-egy különleges helyszínnel, mindig két dolog jut az eszünkbe: jé, még itt se voltam + jé, de jó lenne eljutni ide!

Itt se voltam - rendhagyó utazási magazin

Egy olyan korban élünk, amikor a technikának köszönhetően már mindent felfedeztek, mindent elérhetünk, mindenről kereshetünk információkat. Mégis nagyon sokan nem tudják, hogy a bolygónk távoli pontjain, vagy akár a szomszédos országokban mennyi olyan úti cél található, amiről hazatérve az ismerősöknek el fog állni a lélegzete!

Ha ilyen csodásak, miért nem ismertük őket eddig?

Érdekes helyek után kutatva mi is mindig ezzel szembesülünk: hogy lehet, hogy eddig nem is hallottunk ezekről? Ennek több oka is van: nem olyan jó a marketingjük, nem rendeznek ott semmiféle világszerte elismert rendezvényt, messze van, nehéz eljutni oda. Ha az ember viszont nyitott szemmel jár, akkor olyan fantasztikus helyszínekre juthat el virtuálisan vagy akár fizikailag is, amik egy életre szóló élménnyel kecsegtetik a kalandvágyó utazókat!

Utaznál? Rendeld meg, tervezd meg!

Itt se voltam - online szállásfoglalás
Böngéssz a legjobb szállások között
Itt se voltam - online repülőjárat keresés
Tervezd meg az utad