A szikrázó tengerpart

Vaadhoo sziget

  • Sejtelmes kék léptek
  • Kék ér
  • Sejtelmes fények
  • Kék szikrázás a valóságban
  • Azok a kis fénylő fitoplanktonok
  • Pí és a világító tenger
  • Ember és a víz találkozása
  • Kék fényben szikrázó tengerpart
  • Világító lábnyomok

Láttad a Pí élete című filmet? Te is megbűvölten nézted Pí körül a csillogó, szikrázó tengert? Az ember azt hinné, ez csak filmes trükk volt, hogy növeljék a látványt és elkápráztassák az embert. Nos ez nem igaz. A szikrázó, csillogó tenger az tényleg egy létező jelenség!

Pí és a világító tenger

 

Kék szikrázás a valóságban

A Maldív-szigetek neve mostanra szinte a paradicsom szinonimájaként szerepel. A búvárok, a nászutasok és a nap szerelmeseinek egyik legkedveltebb úti célja. Hihetetlen szépségét a számtalan korall szigetnek köszönheti, amik méltán érdemesek a dicséretre. Az egyik ilyen sziget a csodálatos környezetben fekvő Vaadhoo sziget. A hely metafórája a földi mennyországnak, ahol még a költők is kifogynak a szavakból a szépségek láttán.

Kék fényben szikrázó tengerpart

A természet tökéletességének zavarba ejtő megjelenése ez a hely: úgy tűnik, mintha saját magát dekorálná ki a tengerpart fényes, csillogó lámpácskákkal. Ahogy a hullámok csendesen mossák a partot, a víz úgy néz ki, mintha egyenesen Las Vegasban lennénk. Azonban ezek a szikrázó kék csillagok egy egyszerű biológiai folyamatnak köszönhetik létüket: a biolumineszcenciának.

Sejtelmes fények

Sejtelmes kék léptek

A kék csillogást a partra sodródott fitoplanktonok okozzák. A reakciót, amitól elkezdenek világítani, apró érintések okozzák. Ez lehet a hullámok mozgása, a víz homokhoz csapódása de akár emberi érintés is. Ezért is látszanak meg például a lépések is a vízben és a parton. Ez a jelenség egyébként hasonló a szentjánosbogár világításához, bár az párválasztásra, a társ vagy zsákmány odacsábítására szolgál. Tehát a part sejtelmes kék világítását a milliónyi partra sodródott kis lény okozza.

Azok a kis fénylő fitoplanktonok

Világító lábnyomok

Azonban a szépségnek ára is van. Ha túlszaporodnak ezek az algák, akkor mérgezővé alakulhat át az egész folyamat. Elszívják az oxigént, ezzel veszélyeztetik a vízben élő más állatokat, halakat, és még az emberekre is veszélyesek lehetnek. De egyelőre ettől nem kell félni. Aki szeretné megcsodálni a kék fényben úszó tengerpartot, az nyugodtan megteheti.

Ember és a víz találkozása

A jelenség egyébként az egész Maldív-szigeteken megfigyelhető. Viszont szezonális és nagyban függ attól is, hogy egyáltalán kimossa-e a partra a planktonokat a víz.

Kék ér

Ha véletlenül mégsem sikerül elkapnunk a megfelelő időpontot és helyszínt, akkor se aggódjunk, mert a Maldív-szigeteken ezen kívül is megszámlálhatatlan szépséggel találkozhatunk. Eldugott homokos tengerpartok, szikrázóan kék víz, korall zátonyok várják az idelátogató pihenésre szomjazó turistákat.

Hogyan jussunk el ide

A Vaadhoo csatornára néző sziget az egyik legkisebb sziget a déli Male atollban. Repülővel Malé-ba tudunk eljutni, ami az ország fővárosa és legnagyobb városa is egyben. Innen helyi utazási irodák vagy bérelt esetleg saját hajó segítségével juthatunk el a szigetre.

Nézzétek meg videón, hogyan kezdenek el kéken világítani érintés hatására a planktonok a vízben:


FONTOS: nem vagyunk szakértők, se újságírók, de még csak utazási iroda sem. Viszont emberek vagyunk, akik hibáznak néha. Ezért szeretnénk megkérni TÉGED: ha valamit rosszul tudunk, rosszul írtunk, vagy eleve butaságokat hordtunk össze, akkor jelezd nekünk az info@ittsevoltam.hu email címen, és ha elküldöd, mi a helyes megoldás, akkor mi azt javítjuk!

Beszélgessünk róla!

comments powered by Disqus

Értékeld ezt a helyet

Mennyire szívesen utaznál el oda?


(8 szavazat, átlag: 5.00/5)
Loading...Loading...

Fontosabb infók:

Földrész: Ázsia

Ország: Maldív-szigetek

Távolság Budapesttől (légvonalban): 7400km

Hivatalos pénz: Maldív-szigeteki rúfia

Hivatalos nyelv: Maldív nyelv

Aktuális árfolyam: 1 MVR = HUF
(forrás: finance.yahoo.com)

Aktuális időjárás:

Térképen:


Fotók

Legjobb szállások a környéken

Tervezd meg az utad

KATT › Legfrissebb helyek, ahol nem jártunk »

Az elpusztított város

Franciaország
Emberi maradványok és fel nem robbant lőszerek mindenhol
Nézettség 2495

Lebegő pizzéria az óceán közepén

Fidzsi-szigetek
Cloud9 luxus pizzéria
Nézettség 702

Lélegzetelállító templom a föld mélyén

Malajzia
Lépcsők sokaságát kell megmászni a lejutáshoz
Nézettség 961

Nézz körül a térképen Itt se voltam - nagyítás

Miről szól az Itt se voltam oldal?

Párizs? London? New York? Úti célok, amiket mindenki ismer. Könyveket írtak tele az ilyen és ehhez hasonló kommersz, mindenki által unalomig ismételt érdekes, de teljesen megszokott helyszínekkel. Nincs is ezzel semmi baj! Ezek is olyan látványosságok, amiket érdemes megnézni egyszer!

Te ennél mégis többre vágysz?

Akkor az Itt se voltam a te oldalad! Mi összeszedjük a világ azon érdekes, csodaszép, furcsa és különleges helyeit, amikről az emberek legnagyobb része azt se gondolta volna, hogy léteznek. El se hinnéd, mennyi-mennyi csoda van a Föld golyónk minden szegletében!

Miért Itt se voltam a nevünk? Az interneten kalandozva akárhányszor szembe találkozunk egy-egy különleges helyszínnel, mindig két dolog jut az eszünkbe: jé, még itt se voltam + jé, de jó lenne eljutni ide!

Itt se voltam - rendhagyó utazási magazin

Egy olyan korban élünk, amikor a technikának köszönhetően már mindent felfedeztek, mindent elérhetünk, mindenről kereshetünk információkat. Mégis nagyon sokan nem tudják, hogy a bolygónk távoli pontjain, vagy akár a szomszédos országokban mennyi olyan úti cél található, amiről hazatérve az ismerősöknek el fog állni a lélegzete!

Ha ilyen csodásak, miért nem ismertük őket eddig?

Érdekes helyek után kutatva mi is mindig ezzel szembesülünk: hogy lehet, hogy eddig nem is hallottunk ezekről? Ennek több oka is van: nem olyan jó a marketingjük, nem rendeznek ott semmiféle világszerte elismert rendezvényt, messze van, nehéz eljutni oda. Ha az ember viszont nyitott szemmel jár, akkor olyan fantasztikus helyszínekre juthat el virtuálisan vagy akár fizikailag is, amik egy életre szóló élménnyel kecsegtetik a kalandvágyó utazókat!

Utaznál? Rendeld meg, tervezd meg!

Itt se voltam - online szállásfoglalás
Böngéssz a legjobb szállások között
Itt se voltam - online repülőjárat keresés
Tervezd meg az utad