Kalandozás az Avatar tájain

Zhangjiajie Nemzeti Park

 • Híd az égen
 • A Tienmen hegy hasadéka
 • Sziklacsúcsok
 • Kínai óriás szalamandra
 • Bailong lift
 • Panoráma a völgyből
 • zhangjiajie-hegyiut
 • A halhatatlanok hídja
 • Finger rocks
 • Háttérben a Tienmen
 • Felvonó és úthálózat
 • Avatar Hallelujah Hegy
 • Az Avatar sziklái

A Zhangjiajie Nemzeti Erdő Park 1982 óta Kína első nemzeti erdőparkja. Gyönyörű vadregényes erdői és függőleges sziklaoszlopai megihlették az Avatar című film rendezőjét, James Cameront is.

Az Avatar sziklái

Az egyik oszlopot még át is nevezték a filmben szereplő lebegő erdők egyike után Avatar Hallelujah Hegynek. Ez a szikla a több, mint 1 km-es magasságával annyira látványos, hogy nem is csoda, hogy a film készítőit teljesen elvarázsolta.

Avatar Hallelujah Hegy

A park területén több, mint 3000 kvarcit homokkő oszlop magasodik. A csúcsok között rengeteg szurdok, patak, folyó és vízesés található. Két természetes híd is létrejött a sziklák között. Az egyik a Halhatatlanok hídja (Xianrenqias), ami 1.6 méter széles, 26 méter hosszú és 100 méter magas.

Finger rocks

A másik természetes híd, amely egyben a világ legmagasabb természetes hídja is, a Híd az égen (Tianqiashengkong), amely 10 méter széles, 40 méter hosszú és 357 méteres magasságban köti össze sziklákat. Félelmetes lehet rajta végig sétálni. Tériszonyosoknak nem is nagyon ajánlott!

Híd az égen

A 4810 hektáros parkban rengeteg látnivaló akad a félelmetes sziklákon kívül is: tavak, vízesések, barlangok, hegyek, völgyek és szurdokok. A sziklák tetején akár templomokat is meglátogathatunk.

Panoráma a völgyből

Sok különleges növénynek is otthont ad. Az egyik legkülönlegesebb a long xia virág, ami képes a színét naponta akár ötször is megváltoztatni. Állatvilága is különleges: számos madárfaj mellett itt él az óriás szalamandra és a bundermajom is.

Sziklacsúcsok

A kínai óriás szalamandra a világ legnagyobb kétéltűje. akár 160 centire is megnő, súlya pedig eléri az 50 kg-ot.  Hangokat is tud kiadni: fültanúk szerint ugató, sziszegő, nyafogó, síró hangja van, ami sokszor pont olyan, mintha egy kisgyerek sírna. Sajnos különlegessége miatt a kihalás fenyegeti. A fekete piacon kilónként akár 300 dollárt is elkérnek érte. 30 éve még rengeteg élt belőlük, ma már a kutatóknak is nehezen sikerül találni egy két példányt.

Kínai óriás szalamandra

A parkban található a Bailong lift (magyarul a Száz Sárkány lift), ami egy sziklafalhoz épített üvegfalú lift. 330 méteres magasságával ez a világ legnagyobb és legnehezebb szabadtéri liftje. Az építését 1999-ben kezdték el építeni, és a környezetre gyakorolt hatása miatt végig viták kereszttüzében lévő építkezés végül 2002-ig tartott. Azóta nyitva áll a látogatók előtt.

Bailong lift

Másik érdekesség az 1098 méter magas Tianzi hegy, aminek a csúcsára felvonóval is el lehet jutni. 2084 méteres úton 692 méter szintkülönbséget tesz meg a levegőben. Benne utazva tényleg olyan érzés, mintha repülne az ember a hegyek felett. A hegytetőn az éttermek és az ajándékboltok mellett számos kilátópont található. A legszebb kilátás az itt található templom erkélyéről látható. Innen 360 fokban nézhetünk körbe.

Felvonó és úthálózat

Háttérben a Tienmen

Sajnos van egy szomorú magyar vonatkozása is a parknak: 2013. októberében a Tienmen hegynél balesetet szenvedett és elhunyt Kováts Viktor extrém sportoló, a magyar szárnyasruhás ugrás bajnoka.

A Tienmen hegy hasadéka

 

Hogy még jobban el tudjuk képzelni a tájat, a parkot, a felvonókat, nézzük meg ezt a videót, amiben madártávlatból is láthatjuk szárnyasruhások kameráin keresztül a parkot:

 

Hogyan jussunk el ide

Mivel Kínában van, ezért az odautazás nem egyszerű, de nem is túl bonyolult. Repülővel akár Zhangjiajie Hehua repülőtérig is elutazhatunk, ami Zhangjiajie városától mindössze 4 km-re van. Budapestről először Frankfurtig kell menni, onnan van közvetlen járat Shanghai Pudong-ra, onnan pedig a Shanghai Airlines járataival tudunk eljutni Zhangjiajie Hehua-ra. A Nemzeti Erdő Park pedig közvetlenül Zhangjiajie városa mellett terül el.


FONTOS: nem vagyunk szakértők, se újságírók, de még csak utazási iroda sem. Viszont emberek vagyunk, akik hibáznak néha. Ezért szeretnénk megkérni TÉGED: ha valamit rosszul tudunk, rosszul írtunk, vagy eleve butaságokat hordtunk össze, akkor jelezd nekünk az info@ittsevoltam.hu email címen, és ha elküldöd, mi a helyes megoldás, akkor mi azt javítjuk!

Beszélgessünk róla!

comments powered by Disqus

Értékeld ezt a helyet

Mennyire szívesen utaznál el oda?


(2 szavazat, átlag: 5.00/5)
Loading...Loading...

Fontosabb infók:

Földrész: Ázsia

Ország: Kína

Távolság Budapesttől (légvonalban): 950 km

Hivatalos pénz: Renminbi (Kínai jüan)

Hivatalos nyelv: kínai (Nem létezik egységes kínai nyelv, hiszen a jelenleg a Kínai Népköztársaság hivatalos állásfoglalása szerint nyelvjárásoknak tekintett nyelvváltozatok olyan jelentős eltéréseket mutatnak, amely alapján külön kínai nyelvekről is beszélhetnénk.)

Aktuális árfolyam: 1 CNY = HUF
(forrás: finance.yahoo.com)

Aktuális időjárás:

Térképen:


Fotók

Legjobb szállások a környéken

Tervezd meg az utad

KATT › Legfrissebb helyek, ahol nem jártunk »

Az elpusztított város

Franciaország
Emberi maradványok és fel nem robbant lőszerek mindenhol
Nézettség 2495

Lebegő pizzéria az óceán közepén

Fidzsi-szigetek
Cloud9 luxus pizzéria
Nézettség 702

Lélegzetelállító templom a föld mélyén

Malajzia
Lépcsők sokaságát kell megmászni a lejutáshoz
Nézettség 961

Nézz körül a térképen Itt se voltam - nagyítás

Miről szól az Itt se voltam oldal?

Párizs? London? New York? Úti célok, amiket mindenki ismer. Könyveket írtak tele az ilyen és ehhez hasonló kommersz, mindenki által unalomig ismételt érdekes, de teljesen megszokott helyszínekkel. Nincs is ezzel semmi baj! Ezek is olyan látványosságok, amiket érdemes megnézni egyszer!

Te ennél mégis többre vágysz?

Akkor az Itt se voltam a te oldalad! Mi összeszedjük a világ azon érdekes, csodaszép, furcsa és különleges helyeit, amikről az emberek legnagyobb része azt se gondolta volna, hogy léteznek. El se hinnéd, mennyi-mennyi csoda van a Föld golyónk minden szegletében!

Miért Itt se voltam a nevünk? Az interneten kalandozva akárhányszor szembe találkozunk egy-egy különleges helyszínnel, mindig két dolog jut az eszünkbe: jé, még itt se voltam + jé, de jó lenne eljutni ide!

Itt se voltam - rendhagyó utazási magazin

Egy olyan korban élünk, amikor a technikának köszönhetően már mindent felfedeztek, mindent elérhetünk, mindenről kereshetünk információkat. Mégis nagyon sokan nem tudják, hogy a bolygónk távoli pontjain, vagy akár a szomszédos országokban mennyi olyan úti cél található, amiről hazatérve az ismerősöknek el fog állni a lélegzete!

Ha ilyen csodásak, miért nem ismertük őket eddig?

Érdekes helyek után kutatva mi is mindig ezzel szembesülünk: hogy lehet, hogy eddig nem is hallottunk ezekről? Ennek több oka is van: nem olyan jó a marketingjük, nem rendeznek ott semmiféle világszerte elismert rendezvényt, messze van, nehéz eljutni oda. Ha az ember viszont nyitott szemmel jár, akkor olyan fantasztikus helyszínekre juthat el virtuálisan vagy akár fizikailag is, amik egy életre szóló élménnyel kecsegtetik a kalandvágyó utazókat!

Utaznál? Rendeld meg, tervezd meg!

Itt se voltam - online szállásfoglalás
Böngéssz a legjobb szállások között
Itt se voltam - online repülőjárat keresés
Tervezd meg az utad