A legtisztább tó a világon

Blue Lake

 • A Blue Lake madártávlatból
 • 80 méteres látótávolság!
 • Egyedi színét a tisztaságának köszönheti
 • Olyan tiszta, mint a desztillált víz
 • Fantasztikus lenne benne úszkálni
 • Magas hegyek veszik körül a világ legtisztább tavát
 • Többek között helikopteres bejárásokkal kutatták a tavat
 • Felül a Lake Constanca, ahonnan a tó a vizét kapja
 • Látogató a világ legtisztább tava mellett
 • Szívesen lesátoroznék ide :)
 • blue-lake-10

Alapból is egy csodálatos kis kék tő a magas hegyek között, de van még valami, ami miatt világhírű: ez a világ legtisztább tava, vizében 80 méteres a látótávolság!

Látogató a világ legtisztább tava mellettA Blue Lake madártávlatból

A Blue Lake (maori nyelven a Rotomairewhenua) egy kis édesvízi tó a Nelson Lakes Nemzeti Parkban, az új-zélandi déli Alpok északi részén. A Nemzeti Víz és Légköri Kutató Intézet (National Institute of Water and Atmospheric Research – NIWA) intézet kutatói egy 2011-es tanulmányban megállapították, hogy a tó vize extrém tisztaságú, 80 méter a látótávolság. Ez a tisztaság nagyjából megegyezik a desztillált vízével. Magyarul majdnem olyan tiszta, mint a mesterségesen teljesen kitisztított víz. Ezzel az eredménnyel a tó felülmúlta a Golden Bay-ben található Waikoropupu Springs tó tisztaságát, amiben a látótávolság 63 méter.

80 méteres látótávolság!Olyan tiszta, mint a desztillált víz

A Blue Lake-re jellemző kék-ibolya színárnyalat csak a legtisztább természetes vizekben lelhető fel. A tó a közeli, gleccserekből táplálkozó Lake Constance tóból kapja a vizét. A két tó között egy földcsuszamlásnak köszönhetően kialakult egy természetes gát. A víz ezen keresztül folyik át. Az egyébként is nagy tisztaságú gleccser vizét a természetes gát tovább tisztítja: kiszűri az összes lebegő részecskét a vízben.  Így alakul ki a legintenzívebb kék-ibolya színű tó.

Egyedi színét a tisztaságának köszönhetiFelül a Lake Constance, ahonnan a tó a vizét kapja

A nelsoni székhelyű NIWA hidrológusa, Rob Merrilees volt az, akinek először tűnt fel, hogy ez a tó még tisztább mint a Waikoropupu Springs. Ezt a gondolatát megosztotta egy kollégájával, a NIWA vízi optikus specialistájával, Dr Rob Davies-Colley-vel, aki a Waikoropupu Springs tavat kutatta addig. A két Rob 2009-ben egy gyors bejáráson meglepődve tapasztalta, hogy a Blue Lake tényleg felülmúlja a másik tavat. Ezt követően szerveztek ide egy tudományos kutatást, amikor különböző mérőműszerekkel és 6 helikopteres bejárással megállapították, hogy a látótávolság a tóban 70-80 méteres.

Fantasztikus lenne benne úszkálniMagas hegyek veszik körül a világ legtisztább tavát

“A rendelkezésre álló legjobb műszeres mérések szerint a desztillált vízben a látótávolság 80 méter” – állítja Dr. Davies-Colley kutató – “tehát a Blue Lake vize optikailag megközelíti a mesterségesen előállított legtisztább vizet.”

Többek között helikopteres bejárásokkal kutatták a tavatSzívesen lesátoroznék ide :)

Közúton nem lehet megközelíteni a tavat. Csakis úgy tudjuk meglátogatni, ha részt veszünk a Travers-Sabine Circuit elnevezésű körtúrán. Ez a túra nagyjából 80 km hosszú, és 4-7 nap alatt lehet megtenni. Aki erre vállalkozik, az legyen tisztában azzal, hogy sok mászással, szabadban alvással, sátrazással jár, de cserébe a Nelson Lakes Nemzeti Park csodáit – köztük a Blue Lake-et – teljes egészében megismerhetjük, miközben a 2000 méteres csúcsok között mászkálunk.

Hogyan jussunk el ide

Az a helyzet, hogy ez az eddigi legtávolabbi úti célunk, szóval nem egyszerű. A Blue Lake Új-Zéland legnagyobb szigetén, a Déli-szigeten található. A legközelebbi nemzetközi repülőtér Christchurcben található. A Travers-Sabine Circuit túra kiindulópontja, St. Arnaud 350 km-re van a repülőtértől. Ha szeretnél odautazni, akkor a jobb oldali szállás és repülőjárat keresőnk segít neked megtervezni az utadat! A tervező használata ingyenes, de ha ezen keresztül foglalsz szállást, akkor támogatod vele a weboldalt!

Fotók és stop-motion egy videóban

Fotók: wtfai, imgur.com/Y5PIi, Project Pressure


FONTOS: nem vagyunk szakértők, se újságírók, de még csak utazási iroda sem. Viszont emberek vagyunk, akik hibáznak néha. Ezért szeretnénk megkérni TÉGED: ha valamit rosszul tudunk, rosszul írtunk, vagy eleve butaságokat hordtunk össze, akkor jelezd nekünk az info@ittsevoltam.hu email címen, és ha elküldöd, mi a helyes megoldás, akkor mi azt javítjuk!

Beszélgessünk róla!

comments powered by Disqus

Értékeld ezt a helyet

Mennyire szívesen utaznál el oda?


(3 szavazat, átlag: 5.00/5)
Loading...Loading...

Fontosabb infók:

Földrész: Ausztrália és Óceánia

Ország: Új-Zéland

Távolság Budapesttől (légvonalban): 17900km

Hivatalos pénznem: Új-zélandi dollár (kiwi dollár)

Hivatalos nyelv: angol

Aktuális árfolyam: 1 NZD = HUF
(forrás: finance.yahoo.com)

Aktuális időjárás:

Térképen:


Fotók

Legjobb szállások a környéken

Tervezd meg az utad

KATT › Legfrissebb helyek, ahol nem jártunk »

Az elpusztított város

Franciaország
Emberi maradványok és fel nem robbant lőszerek mindenhol
Nézettség 2495

Lebegő pizzéria az óceán közepén

Fidzsi-szigetek
Cloud9 luxus pizzéria
Nézettség 702

Lélegzetelállító templom a föld mélyén

Malajzia
Lépcsők sokaságát kell megmászni a lejutáshoz
Nézettség 961

Nézz körül a térképen Itt se voltam - nagyítás

Miről szól az Itt se voltam oldal?

Párizs? London? New York? Úti célok, amiket mindenki ismer. Könyveket írtak tele az ilyen és ehhez hasonló kommersz, mindenki által unalomig ismételt érdekes, de teljesen megszokott helyszínekkel. Nincs is ezzel semmi baj! Ezek is olyan látványosságok, amiket érdemes megnézni egyszer!

Te ennél mégis többre vágysz?

Akkor az Itt se voltam a te oldalad! Mi összeszedjük a világ azon érdekes, csodaszép, furcsa és különleges helyeit, amikről az emberek legnagyobb része azt se gondolta volna, hogy léteznek. El se hinnéd, mennyi-mennyi csoda van a Föld golyónk minden szegletében!

Miért Itt se voltam a nevünk? Az interneten kalandozva akárhányszor szembe találkozunk egy-egy különleges helyszínnel, mindig két dolog jut az eszünkbe: jé, még itt se voltam + jé, de jó lenne eljutni ide!

Itt se voltam - rendhagyó utazási magazin

Egy olyan korban élünk, amikor a technikának köszönhetően már mindent felfedeztek, mindent elérhetünk, mindenről kereshetünk információkat. Mégis nagyon sokan nem tudják, hogy a bolygónk távoli pontjain, vagy akár a szomszédos országokban mennyi olyan úti cél található, amiről hazatérve az ismerősöknek el fog állni a lélegzete!

Ha ilyen csodásak, miért nem ismertük őket eddig?

Érdekes helyek után kutatva mi is mindig ezzel szembesülünk: hogy lehet, hogy eddig nem is hallottunk ezekről? Ennek több oka is van: nem olyan jó a marketingjük, nem rendeznek ott semmiféle világszerte elismert rendezvényt, messze van, nehéz eljutni oda. Ha az ember viszont nyitott szemmel jár, akkor olyan fantasztikus helyszínekre juthat el virtuálisan vagy akár fizikailag is, amik egy életre szóló élménnyel kecsegtetik a kalandvágyó utazókat!

Utaznál? Rendeld meg, tervezd meg!

Itt se voltam - online szállásfoglalás
Böngéssz a legjobb szállások között
Itt se voltam - online repülőjárat keresés
Tervezd meg az utad