A titokzatos rózsaszín tó

Hillier tó

  • A Middland sziget és a Hillier tó
  • A mai napig sem tudták megfejteni, mitől is van ilyen színe
  • Hillier tó, Ausztrália
  • Aki akar, úszhat is benne, emberre nem veszélyes
  • Egy vékony földnyelv választja el az Indiai óceántól
  • Fák és homokdűnék veszik körül
  • hillier-7
  • 1802-ben fedezte fel Matthew Flinders brit felfedező

Rózsaszín tó? Igenis, létezik ilyen! Bár senki nem tudja pontosan miért ilyen a színe, ennek ellenére vagy épp ezért rengeteg turistát vonzz a környék!

Hillier tó, Ausztrália

A tippet, hogy írjunk a rózsaszín tóról is egy kedves olvasónktól, Rékától kaptuk! Bizony, lehet ilyet is: Ti elkülditek nekünk, miről szeretnétek olvasni, és mi utánanézünk, összeszedjük az információkat róla és bemutatjuk nektek részletesen a helyszínt. Lássuk akkor Réka tippjét:

A Lake Hillier egy rózsaszín tó a Recherche Archipelago szigetcsoport legnagyobb szigetén, a Middle szigeten Ausztrália délnyugati partjainál. A 600 méteres tó felülről  rágógumi rózsaszínnek látszik.  A partján homokdűnék vannak, azokat pedig eukaliptusz és szürke juhar fák veszik körül.  Senki sem tudja pontosan, mitől lett rózsaszín a víz. Tudósok szerint a sós vízben élő baktériumok által kibocsátott színanyagok okozzák ezt a természeti jelenséget.

Fák és homokdűnék veszik körülA mai napig sem tudták megfejteni, mitől is van ilyen színe

A tó vize akkor is rózsaszín marad, ha friss víz kerül bele. A mélykék Indiai óceántól csak egy bokrokkal, fehér homokkal és homokdűnékkel tarkított keskeny földnyelv választja el, felülről pedig egy lábnyomhoz hasonlít az alakja. A tó vize mindenhol viszonlyag sekély.

Egy vékony földnyelv választja el az Indiai óceántólA Middland sziget és a Hillier tó

Egyébként bármi is okozza a tó színének a különlegességét, egy biztos: az emberre nem jelent veszélyt. Bár a tó magas sótartalma miatt lehet, hogy nem a legkényelmesebb benne úszkálni, a látogatók teljes biztonságban merülhetnek el a Hillier tó rózsaszín vizében.

A tavat először 1802-ben találta meg egy brit felfedező, bizonyos Matthew Flinders. Flinders felmászott a Middle Island legmagasabb csúcsára (amit azóta elneveztek róla Flinder’s Peak-nek), hogy felmérje a környéken lévő vizeket. Innen pillantotta meg a figyelemre méltó tavat. Middle Island-et és a Hillier tavat is érintetlen vadon veszi körül. Az egyetlen módja, hogy a tavat teljes pompájában megtekinthessük, a levegőből lehetséges. A 19. században egyébként egy település is volt itt, ahol bálna és fókavadászok laktak. A 20. század elején pedig sót termeltek ki innen, de végül 6 év után felfüggesztették a bányászatot.

1802-ben fedezte fel Matthew Flinders brit felfedező

Utoljára az 1950-es években próbálták megfejteni a titkát tudósok: remélték, hogy megtalálják a színkibocsátásért felelős algák nyomát a sós homokban és vízben, de nem jártak sikerrel. Azóta is kérdéses, mitől is lett ilyen különleges színe a Hillier tónak.

Aki akar, úszhat is benne, emberre nem veszélyes

Hogyan jussunk el ide

Napjainkban a turisták a szigetet és a Recherche Archipelago szigetcsoport élővilágát az Esperance városából induló tengerjáró hajókra felszállva ismerhetik meg.  Esperance nagyjából 700 km-re dél-keletre található Perthtől nyugat Ausztrália déli partvidékén. Ez autóval 8 órányi utazás, repülővel csak 2 óra. Ha szállást vagy repülőjáratot keresnél, akkor segít neked a jobb oldalon található utazás szervező dobozunk! 

Wingsuit a Hillier tó fölött

És igen, lehet még fokozni sz élményt. A Red Bull wingsuit versenyzői megmutatják most, milyen lenne a Hillier tó fölött repkedni:


FONTOS: nem vagyunk szakértők, se újságírók, de még csak utazási iroda sem. Viszont emberek vagyunk, akik hibáznak néha. Ezért szeretnénk megkérni TÉGED: ha valamit rosszul tudunk, rosszul írtunk, vagy eleve butaságokat hordtunk össze, akkor jelezd nekünk az info@ittsevoltam.hu email címen, és ha elküldöd, mi a helyes megoldás, akkor mi azt javítjuk!

Beszélgessünk róla!

comments powered by Disqus

Értékeld ezt a helyet

Mennyire szívesen utaznál el oda?


(1 szavazat, átlag: 5.00/5)
Loading...Loading...

Fontosabb infók:

Földrész: Ausztrália és Óceánia

Ország: Ausztrália

Távolság Budapesttől (légvonalban): 13734km

Hivatalos pénz: Ausztrál dollár

Hivatalos nyelv: angol

Aktuális árfolyam: 1 AUD = HUF
(forrás: finance.yahoo.com)

Aktuális időjárás:

Térképen:


Fotók

Legjobb szállások a környéken

Tervezd meg az utad

KATT › Legfrissebb helyek, ahol nem jártunk »

Az elpusztított város

Franciaország
Emberi maradványok és fel nem robbant lőszerek mindenhol
Nézettség 2318

Lebegő pizzéria az óceán közepén

Fidzsi-szigetek
Cloud9 luxus pizzéria
Nézettség 627

Lélegzetelállító templom a föld mélyén

Malajzia
Lépcsők sokaságát kell megmászni a lejutáshoz
Nézettség 840

Nézz körül a térképen Itt se voltam - nagyítás

Miről szól az Itt se voltam oldal?

Párizs? London? New York? Úti célok, amiket mindenki ismer. Könyveket írtak tele az ilyen és ehhez hasonló kommersz, mindenki által unalomig ismételt érdekes, de teljesen megszokott helyszínekkel. Nincs is ezzel semmi baj! Ezek is olyan látványosságok, amiket érdemes megnézni egyszer!

Te ennél mégis többre vágysz?

Akkor az Itt se voltam a te oldalad! Mi összeszedjük a világ azon érdekes, csodaszép, furcsa és különleges helyeit, amikről az emberek legnagyobb része azt se gondolta volna, hogy léteznek. El se hinnéd, mennyi-mennyi csoda van a Föld golyónk minden szegletében!

Miért Itt se voltam a nevünk? Az interneten kalandozva akárhányszor szembe találkozunk egy-egy különleges helyszínnel, mindig két dolog jut az eszünkbe: jé, még itt se voltam + jé, de jó lenne eljutni ide!

Itt se voltam - rendhagyó utazási magazin

Egy olyan korban élünk, amikor a technikának köszönhetően már mindent felfedeztek, mindent elérhetünk, mindenről kereshetünk információkat. Mégis nagyon sokan nem tudják, hogy a bolygónk távoli pontjain, vagy akár a szomszédos országokban mennyi olyan úti cél található, amiről hazatérve az ismerősöknek el fog állni a lélegzete!

Ha ilyen csodásak, miért nem ismertük őket eddig?

Érdekes helyek után kutatva mi is mindig ezzel szembesülünk: hogy lehet, hogy eddig nem is hallottunk ezekről? Ennek több oka is van: nem olyan jó a marketingjük, nem rendeznek ott semmiféle világszerte elismert rendezvényt, messze van, nehéz eljutni oda. Ha az ember viszont nyitott szemmel jár, akkor olyan fantasztikus helyszínekre juthat el virtuálisan vagy akár fizikailag is, amik egy életre szóló élménnyel kecsegtetik a kalandvágyó utazókat!

Utaznál? Rendeld meg, tervezd meg!

Itt se voltam - online szállásfoglalás
Böngéssz a legjobb szállások között
Itt se voltam - online repülőjárat keresés
Tervezd meg az utad