Forró fürdő a Déli-sarkon

Deception sziget

  • Fürdés az Antarktiszon? Igen, itt ez is lehetséges
  • Különleges mikroklímája van a vulkán miatt
  • Állszíjas pingvinek otthona
  • Az egyetlen aktív vulkán, amibe be lehet hajózni
  • Elhagyatott viskó a Deception szigeten
  • Régi ipari emlékek
  • Forró fürdő a Déli-sarkon
  • Nagy találkozás a Deception szigeten
  • Bálnavadászok temetője
  • Deception sziget - aktív vulkán a Déli-sarkon

Egy elhagyatott bányász település egy aktív vulkánon az Antarktiszon, ahol forró vizes források és hatalmas ipari romok között élvezhetjük az egyik legdélibb látványosságot a Földünkön.

Deception sziget - aktív vulkán a Déli-sarkonFürdés az Antarktiszon? Igen, itt ez is lehetséges

De mégis, kinek jutna eszébe rengeteget utaznia a Déli-sarkra azért, hogy a leghidegebb és legszélsőségesebb kontinensen fürdőruhára vetkőzzön, és csobbanjon egyet a természetes források egyikében? Meglepő módon egész sok embert hoz lázba ez. Talán azért, mert ez már tényleg a nagyon extrém utazás kategóriába tartozik, talán azért, mert szereti a pingvineket, vagy esetleg azért, mert érdeklik az ipari műemlékek vagy a bálna vadászok élete. Persze az is lehet, hogy csak fel akar vágni a haverok előtt, hozzátenném jogosan, hogy ő bizony járt a Déli-sarkon és fürdött is a szabadban egy jót.

Különleges mikroklímája van a vulkán miattElhagyatott viskó a Deception szigeten

A Deception szigetre sokan vágyakoztak és sokan is hagyták ott. Ez jól látszik az elhagyatott, omladozó épületek mennyiségén, a hajó roncsokon, a bálnavadászok itt hagyott eszközein. Ezek mind azt mutatják, hogy valaha ez egy jól jövedelmező norvég-chilei bálnavadász település volt. Ráadásul sok, többek között chilei, argentin, spanyol és angol tudományos kutatásnak is helyet adott ez a távoli, eldugott sziget.

Az egyetlen aktív vulkán, amibe be lehet hajózniRégi ipari emlékek

A helyzet az, hogy az épületek és drága berendezések ide telepítése elég kockázatos volt, mivel ez egy aktív vulkán. Viszont a környéken itt van a legbiztonságosabb kikötő is: a vulkán kalderája menedéket nyújt a hajóknak a jéghegyek és a viharok elől. Korábban rengeteg ország akarta magáévá tenni a szigetet és tűzte ki a zászlaját, de úgy tűnik, a sziget lerázott magáról mindenkit. Az utóbbi években ugyanis kétszer tört ki a vulkán, vastag hamuréteggel borítva az épületeket, a hangárokat, a repülőteret és azt a 45 bálnavadászt, akik itt lelték halálukat.

Bálnavadászok temetőjeÁllszíjas pingvinek otthona

A sziget mostanra az Antarktisz-egyezmény részét képezi. Ez az egyezmény szabályozza jogilag Föld legnagyobb lakatlan földrészét, kimondja, hogy védett terület, nem lehet rajta katonai tevékenységet, csak szabad tudományos kutatást folytatni. Jelenleg elég népszerű turisztikai célpont, mellette pedig egy tudományos elő örs, innen indul sok expedíció. A rég eltűnt bálnavadászok hatalmas vaskazánjai és tartályai még mindig itt állnak, rajtuk pedig hatalmas lyukak tátonganak: ezzel a nácikat akarták elriasztani a II. világháború során, mert felröppent a hír, hogy Németország itt tervezi tárolni a háborúhoz szükséges üzemanyagot. A lakatlan szigeten úton-útfélen állszíjas pingvinekkel találkozhatunk, ami nem csoda: a sziget nyugati oldala ad otthont a világ legnagyobb állszíj pingvin kolóniájának. A déli Shetland szigetekhez tartozó aktív vulkán az egyetlen a világon, ahova be lehet hajózni.

Nagy találkozás a Deception szigetenForró fürdő a Déli-sarkon

Az egyik legszokatlanabb de legizgalmasabb, amit a szigeten tehetünk, hogy kényeztetjük magunkat egy kicsit az itt található természetes meleg vizű források egyikében, miközben tudjuk, hogy mennyire abszurd maga a szituáció: levetkőzni a leghidegebb, legzordabb kontinensen. A Deception szigeten, hála a geotermikus energiának, különleges mikroklíma alakult ki. Ennek köszönhetően ha a fagyos antarktiszi szelet leküzdve eljutunk egy vulkanikus medencébe, a havas, földöntúli, jéghideg tájat már fürdőruhában, vízben üldögélve élvezhetjük.

Hogyan jussunk el ide

Hát ez most tényleg elég nehézkes. Bár van a szigeten repülőtér, legalábbis a romjai, mégis mostanában csak hajóval lehet megközelíteni dél-Amerika felől. Mindenképpen a nyári évszakban érdemes meglátogatni, még ha olyankor is eléggé vastagon kell öltözni, hogy ne fagyjunk meg a hajón.

Kisfilm a Déli-sarkon található különleges szigetről


FONTOS: nem vagyunk szakértők, se újságírók, de még csak utazási iroda sem. Viszont emberek vagyunk, akik hibáznak néha. Ezért szeretnénk megkérni TÉGED: ha valamit rosszul tudunk, rosszul írtunk, vagy eleve butaságokat hordtunk össze, akkor jelezd nekünk az info@ittsevoltam.hu email címen, és ha elküldöd, mi a helyes megoldás, akkor mi azt javítjuk!

Beszélgessünk róla!

comments powered by Disqus

Értékeld ezt a helyet

Mennyire szívesen utaznál el oda?


Még nem érkezett szavazat. Legyél Te az első!
Loading...Loading...

Fontosabb infók:

Földrész:

Ország: Antarktisz

Távolság Budapesttől (légvonalban): 14130km

Hivatalos pénz: -

Hivatalos nyelv: -

Aktuális időjárás:

Térképen:


Fotók

Legjobb szállások a környéken

Tervezd meg az utad

KATT › Legfrissebb helyek, ahol nem jártunk »

Az elpusztított város

Franciaország
Emberi maradványok és fel nem robbant lőszerek mindenhol
Nézettség 2318

Lebegő pizzéria az óceán közepén

Fidzsi-szigetek
Cloud9 luxus pizzéria
Nézettség 627

Lélegzetelállító templom a föld mélyén

Malajzia
Lépcsők sokaságát kell megmászni a lejutáshoz
Nézettség 840

Nézz körül a térképen Itt se voltam - nagyítás

Miről szól az Itt se voltam oldal?

Párizs? London? New York? Úti célok, amiket mindenki ismer. Könyveket írtak tele az ilyen és ehhez hasonló kommersz, mindenki által unalomig ismételt érdekes, de teljesen megszokott helyszínekkel. Nincs is ezzel semmi baj! Ezek is olyan látványosságok, amiket érdemes megnézni egyszer!

Te ennél mégis többre vágysz?

Akkor az Itt se voltam a te oldalad! Mi összeszedjük a világ azon érdekes, csodaszép, furcsa és különleges helyeit, amikről az emberek legnagyobb része azt se gondolta volna, hogy léteznek. El se hinnéd, mennyi-mennyi csoda van a Föld golyónk minden szegletében!

Miért Itt se voltam a nevünk? Az interneten kalandozva akárhányszor szembe találkozunk egy-egy különleges helyszínnel, mindig két dolog jut az eszünkbe: jé, még itt se voltam + jé, de jó lenne eljutni ide!

Itt se voltam - rendhagyó utazási magazin

Egy olyan korban élünk, amikor a technikának köszönhetően már mindent felfedeztek, mindent elérhetünk, mindenről kereshetünk információkat. Mégis nagyon sokan nem tudják, hogy a bolygónk távoli pontjain, vagy akár a szomszédos országokban mennyi olyan úti cél található, amiről hazatérve az ismerősöknek el fog állni a lélegzete!

Ha ilyen csodásak, miért nem ismertük őket eddig?

Érdekes helyek után kutatva mi is mindig ezzel szembesülünk: hogy lehet, hogy eddig nem is hallottunk ezekről? Ennek több oka is van: nem olyan jó a marketingjük, nem rendeznek ott semmiféle világszerte elismert rendezvényt, messze van, nehéz eljutni oda. Ha az ember viszont nyitott szemmel jár, akkor olyan fantasztikus helyszínekre juthat el virtuálisan vagy akár fizikailag is, amik egy életre szóló élménnyel kecsegtetik a kalandvágyó utazókat!

Utaznál? Rendeld meg, tervezd meg!

Itt se voltam - online szállásfoglalás
Böngéssz a legjobb szállások között
Itt se voltam - online repülőjárat keresés
Tervezd meg az utad