Az elveszett világ

Roraima hegység

 • A kristályvölgy a Roraimán
 • Egyedi növényzet jellemzi
 • Természetes jacuzzi a Roraima tetején
 • Hosszú séta, mire eléri az ember a Roraimát
 • A 6-8 napos túra keresztmetszete
 • Pihenő a sziklamászás közben
 • Vízesések robaja hallatszik
 • Ködbe burkolózik a hegy
 • Helikopteres megközelítés
 • Az ember és a természet a Roraima peremén
 • El Fosso - gödör a tepuin
 • Az elveszett világ
 • Tepui a felhők közt - mint egy csatahajó a tengeren

Tudtad, hogy Sir Arthur Conan Doyle Elveszett világ című regényét egy valóságos helyszín ihlette? A szerző a művét dinoszauruszokkal, furcsa növényekkel és állatokkal töltötte meg, de a helyszínt egy brit expedíció ihlette. Everard IM Thum és Harry Perkins 1884-ben jutott fel a Roraima fennsíkjára, és az ő beszámolóik alapján írta meg Doyle a regényt 1912-ben, amiben egy brit tudós expedíciót indít egy dél-amerikai fennsíkra, ahol állítólag őslények élnek.

Az elveszett világ

A későbbi kutatók, a mai kor hegymászói és túrázói nem találtak dinoszauruszokra utaló nyomokat, kövületeket, vagy őskori életre utaló jeleket a tepui* tetején. Amit igazából találtak, az egy fantasztikus világ kristály völggyel, szurdokokkal, homokos stranddal, sok sok köddel. Különböző repedések és sziklaalakzatok teszik még misztikusabbá a tájat. Vízzel teli medencék és vízesések teszik még érdekesebbé ezt az elvont tájat.

Természetes jacuzzi a Roraima tetején

*A tepui szó a pemon indiánok nyelvén “istenek házát” jelent. A tepuinak nevezett formációk külön állnak egymástól, magasan a dzsungel fölé nyúlnak és elszigetelt fennsíkjuknak köszönhetően különleges állat- és növényvilágnak adnak otthont. A tepui egy különleges hegy lapos tetővel. Szokták tábla hegynek vagy asztal tetőnek is nevezni.

Tepui a felhők közt - mint egy csatahajó a tengeren

Érdekesség, hogy az Angel vízesés felfedezése is a Roraima tepuihoz fűződik. 1933. november 16-án egy Jimmie Angel nevű pilóta egy értékes ércmező kutatása közben átrepült Tepui fölött, és akkor vette észre a hatalmas vízesést is.

El Fosso - gödör a tepuin

A hegy 2800 méterrel magasodik ki a környezetéből. A legmagasabb pontja Maverick Rock, ami 2810 méteres magasságon található. A neve egy pemon indián szóból, a Roroi-ma-ból származik, aminek a jelentése: nagy kék-zöld. A teteje kemény kvarcból és puha homokkőből áll. A színe az évmilliók alatt hozzáadódott szerves anyag (moha, gomba) lett fekete.

Az ember és a természet a Roraima pereménAz erózió kis tavakat hozott létre a fennsíkon, amikbe az esőkből származó kristálytiszta víz összegyűlt. Vannak területek, ahol pedig az itt kialakult rózsaszín homok kölcsönöz a tájnak egy olyan hangulatot, mintha egy másik, elveszett világban lennénk.

Egyedi növényzet jellemzi

A hegynek az őslakosok mindig is nagy jelentőséget tulajdonítottak. Az egyesek szerint több, mint két milliárd éves hegy sok sok mítosz ihletője és a helyi folklór szerves részét képezi.

A kristályvölgy a Roraimán

A szinte minden napos esőzések hozta létre az itt található egyedülálló ökoszisztémát, amelynek  számos endemikus faj, köztük egy egyedülálló húsevő kancsóka köszönhetp, valamint szintén az esőzések következtében alakult ki sok olyan vízesés, amik a világon a legmagasabban találhatóak közé tartoznak.

Hosszú séta, mire eléri az ember a Roraimát

A Roraima hegység a legmagasabb tepui a világon. A Canaima Nemzeti Park délkeleti csücskében található, ahol 3 ország, Venezuela, Brazília és Guyana határai találkoznak.

Vízesések robaja hallatszik

A környék a trópusi szavannák, esőerdők, tepuik, vízesések és folyók földje. Az itt található Roraima tepui a hegymászók egyik legnépszerűbb dél-amerikai úti célja. Nem egyszerű viszont feljutni a tetejére. A legtöbb hegymászónak 8 napig tart az oda-vissza út, ráadásul ebből a 8 napból csak 1 napot tudnak a Roraima fennsíkján tölteni. Ez az egy nap pedig nem elég arra, hogy részletesen bejárja az ember a megszámlálhatatlan repedést, sziklát, medencét és sok minden mást.

Pihenő a sziklamászás közben

Miért csak 1 napot töltenek itt, ha már felmásztak? A hátizsákjuk mérete miatt, ugyanis csak annyi felszerelést, élelmet tudnak magukkal vinni, ami egy hátizsákban elfér. Az út azonban még így is lenyűgöző és megéri a fáradalmakat, még ha csak 1 napot is tölthetünk a Roraimán. A túra azért is ilyen hosszú és ilyen nehéz, mert sok szakaszt a szinte függőleges sziklafalon kell megtenni és összesen az alaptáborból több, mint 1700 méter szintkülönbséget kell megtenni 25 km-en belül.

A 6-8 napos túra keresztmetszete

A Roraimára bármikor fel lehet mászni, de a legtöbb látogató a száraz évszakot választja, december és április között hódítja meg a fennsíkot. Azonban az időjárás annyira változékony, hogy bármikor elkaphat minket az eső vagy köd lepheti el az egész hegyet. A váratlan esők miatt a folyók is akármikor megduzzadhatnak, megnehezítve ezzel a megközelítést.

Helikopteres megközelítés

A túrázóknak fel kell készülnie a forró párás levegőre, de a hideg éjszakákra is, ugyanis ha leszáll az éj, a tepuin meglehetősen hideg tud lenni. Mindenképpen kell megbízható esőkabát, sátor és hálózsák. Ezeken kívül szükség van jó minőségű túracipőre, csizmára, naptejre, kalapra, késre, zseblámpára is. Élelmiszert is bőségesen kell vinni magunkkal, ha el akarunk tölteni egy napot is akár a fennsíkon.

Ködbe burkolózik a hegy

Hogyan jussunk el ide

Guyana határai területi viták miatt zárva vannak, ezért csak a venezuelai oldalról lehet megközelíteni a Roraimát. A legközelebbi város, ahol van repülőtér Santa Elena de Uairén, viszont ide nem járnak a nagy légitársaságok gépei. Caracas-ba vagy Cuidad Bolivar-ba kell elutaznunk, onnan indulnak helyi járatok ide. Innen körülbelül két órányi autóútra található egy kis indián falu, Parai Tepui. Itt belépőt kell fizetni, ha meg akarjuk mászni a hegyet, valamint itt lehet hordárokat is bérelni valamint elintézni a mászáshoz szükséges adminisztrációt.

Rövidfilm a Roraima megmászásáról

Az alábbi videón megnézhető, ahogy kalandvágyó túrázók 6 nap alatt megjárták a Roraima hegyet:


FONTOS: nem vagyunk szakértők, se újságírók, de még csak utazási iroda sem. Viszont emberek vagyunk, akik hibáznak néha. Ezért szeretnénk megkérni TÉGED: ha valamit rosszul tudunk, rosszul írtunk, vagy eleve butaságokat hordtunk össze, akkor jelezd nekünk az info@ittsevoltam.hu email címen, és ha elküldöd, mi a helyes megoldás, akkor mi azt javítjuk!

Beszélgessünk róla!

comments powered by Disqus

Értékeld ezt a helyet

Mennyire szívesen utaznál el oda?


(3 szavazat, átlag: 5.00/5)
Loading...Loading...

Fontosabb infók:

Földrész: Amerika

Ország: Venezuela

Távolság Budapesttől (légvonalban): 5500km

Hivatalos pénz: Venezuelai bolívar

Hivatalos nyelv: spanyol

Aktuális árfolyam: 1 VEF = HUF
(forrás: finance.yahoo.com)

Aktuális időjárás:

Térképen:


Fotók

Legjobb szállások a környéken

Tervezd meg az utad

KATT › Legfrissebb helyek, ahol nem jártunk »

Az elpusztított város

Franciaország
Emberi maradványok és fel nem robbant lőszerek mindenhol
Nézettség 2318

Lebegő pizzéria az óceán közepén

Fidzsi-szigetek
Cloud9 luxus pizzéria
Nézettség 627

Lélegzetelállító templom a föld mélyén

Malajzia
Lépcsők sokaságát kell megmászni a lejutáshoz
Nézettség 840

Nézz körül a térképen Itt se voltam - nagyítás

Miről szól az Itt se voltam oldal?

Párizs? London? New York? Úti célok, amiket mindenki ismer. Könyveket írtak tele az ilyen és ehhez hasonló kommersz, mindenki által unalomig ismételt érdekes, de teljesen megszokott helyszínekkel. Nincs is ezzel semmi baj! Ezek is olyan látványosságok, amiket érdemes megnézni egyszer!

Te ennél mégis többre vágysz?

Akkor az Itt se voltam a te oldalad! Mi összeszedjük a világ azon érdekes, csodaszép, furcsa és különleges helyeit, amikről az emberek legnagyobb része azt se gondolta volna, hogy léteznek. El se hinnéd, mennyi-mennyi csoda van a Föld golyónk minden szegletében!

Miért Itt se voltam a nevünk? Az interneten kalandozva akárhányszor szembe találkozunk egy-egy különleges helyszínnel, mindig két dolog jut az eszünkbe: jé, még itt se voltam + jé, de jó lenne eljutni ide!

Itt se voltam - rendhagyó utazási magazin

Egy olyan korban élünk, amikor a technikának köszönhetően már mindent felfedeztek, mindent elérhetünk, mindenről kereshetünk információkat. Mégis nagyon sokan nem tudják, hogy a bolygónk távoli pontjain, vagy akár a szomszédos országokban mennyi olyan úti cél található, amiről hazatérve az ismerősöknek el fog állni a lélegzete!

Ha ilyen csodásak, miért nem ismertük őket eddig?

Érdekes helyek után kutatva mi is mindig ezzel szembesülünk: hogy lehet, hogy eddig nem is hallottunk ezekről? Ennek több oka is van: nem olyan jó a marketingjük, nem rendeznek ott semmiféle világszerte elismert rendezvényt, messze van, nehéz eljutni oda. Ha az ember viszont nyitott szemmel jár, akkor olyan fantasztikus helyszínekre juthat el virtuálisan vagy akár fizikailag is, amik egy életre szóló élménnyel kecsegtetik a kalandvágyó utazókat!

Utaznál? Rendeld meg, tervezd meg!

Itt se voltam - online szállásfoglalás
Böngéssz a legjobb szállások között
Itt se voltam - online repülőjárat keresés
Tervezd meg az utad