A színpompás szökőkút

Fly gejzír

  • Fly gejzír - érdemes egyszer éjszaka is megnézni és lőni pár jó fotót róla
  • Mintha egy idegen bolygón járnánk
  • Magánterület, de megoldható a bejutás
  • Piros és zöld színekben pompázik a Fly gejzír
  • Medencék a gejzír körül: kicsit kintebb fürödni is lehet benne
  • Emberi mulasztás eredménye
  • Éjszakai fürdőzés?
  • Fantasztikus színkavalkád
  • Tipikus nevadai táj a Fly gejzír körül

A nevadai gejzír a geotermikus nyomás és az emberi mulasztás során jött létre, de talán néha nem haragszunk a hibásokra, ha ilyen csodákkal örvendeztetik meg a világot!

Emberi mulasztás eredménye

Ez a földön kívüli kinézetű gejzír a Black Rock sivatag szélén valóban emberi alkotás. Egy elhibázott művelet eredménye. Igazából két gejzír is található itt. Az egyik nagyjából 100 éve jött létre. 1916-ban megpróbáltak a környező száraz, sivatagos terület hasznosításához vizet szerezni, ezért kutakat fúrtak. Az egyik ilyen fúrás során egy föld alatti, geotermikus víz kamrába botlottak. A 200 °C-os víz nyilvánvalóan nem volt alkalmas öntözésre, mégis egészen a 60-as évekig működött és tört fel belőle a forró víz.

Mintha egy idegen bolygón járnánk

Piros és zöld színekben pompázik a Fly gejzír

1964-ben egy geotermikus energiával foglalkozó cég szintén fúrást végzett itt, nem messze az első kúttól, de a feltörő víz nekik nem volt elég meleg.  Betemették a fúrás helyszínét,  de úgy tűnik, az új kút nem bírta el a víznyomást: egyszerűen beszakadt a teteje, a régi kút falát áttörte a víz és azóta is feltör belőle a mélyről jövő forró szökőkút.

Éjszakai fürdőzés?

A feltörő forró vízből lecsapódó kalcium karbonát az évtizedek alatt szépen lerakódott a kút körül, és létrehozta azokat a kúpokat, amiknek most csodájára járnak a turisták. A ragyogó zöld és piros halmok egy itt található algafajnak köszönhetik a színüket. Ez a faj remekül bírja a gejzír forró nedves mikroklímáját.

Fantasztikus színkavalkádFly gejzír - érdemes egyszer éjszaka is megnézni és lőni pár jó fotót róla

A gejzír mindmáig aktív, most is fel-feltör belőle és 1-1.5 méter magasra lő a forró víz. Nemcsak kúpok jöttek viszont létre, hanem kis teraszok is, amelyekből szintén buzog a víz. A gejzír közelében ezeknek a tavaknak az alja és maga a víz is tűzforró.  Ahogy távolodunk a gejzírtől, úgy csökken bennük a víz hőmérséklete, ezért aztán a külső kis medencékben akár fürdőzni is lehet.

Medencék a gejzír körül: kicsit kintebb fürödni is lehet benne

Magánterület, de megoldható a bejutás

A Fly ranchon található gejzír sajnos magánterületen van, ezért tilos a belépés. Viszont ha elutazol a közeli Gerlach városába, és ott bemész Brúnó éttermébe, ott segítenek neked kapcsolatba kerülni a tulajdonossal, aki szokott azért egy napos túrákat szervezni ide. Természetesen belépődíjért cserébe!

Hogyan jussunk el ide

Tipikus nevadai táj a Fly gejzír körül

Ahogy említettük, a Fly gejzír Nevada államban található, az Egyesült Államokban. Nevadában repülővel Las Vegas vagy Washoe city repülőtereit célozhatjuk meg. Utána autót bérelve juthatunk el az említett Gerlach városába, amitől nem messze található a gejzír. A jobb oldali utazástervezőnk segít neked szállást és repülőjáratot találni!

Mégiscsak filmen a legjobb

Szerencsére erről is van rövidfilm, amiben működés közben tekinthetjük meg ezt a színpompás gejzírt.


FONTOS: nem vagyunk szakértők, se újságírók, de még csak utazási iroda sem. Viszont emberek vagyunk, akik hibáznak néha. Ezért szeretnénk megkérni TÉGED: ha valamit rosszul tudunk, rosszul írtunk, vagy eleve butaságokat hordtunk össze, akkor jelezd nekünk az info@ittsevoltam.hu email címen, és ha elküldöd, mi a helyes megoldás, akkor mi azt javítjuk!

Beszélgessünk róla!

comments powered by Disqus

Értékeld ezt a helyet

Mennyire szívesen utaznál el oda?


(2 szavazat, átlag: 5.00/5)
Loading...Loading...

Fontosabb infók:

Földrész: Amerika

Ország: Egyesült Államok

Távolság Budapesttől (légvonalban): 9400km

Hivatalos pénznem: USA dollár

Hivatalos nyelv: angol nyelv

Aktuális árfolyam: 1 USD = HUF
(forrás: finance.yahoo.com)

Aktuális időjárás:

Térképen:


Fotók

Legjobb szállások a környéken

Tervezd meg az utad

KATT › Legfrissebb helyek, ahol nem jártunk »

Az elpusztított város

Franciaország
Emberi maradványok és fel nem robbant lőszerek mindenhol
Nézettség 2495

Lebegő pizzéria az óceán közepén

Fidzsi-szigetek
Cloud9 luxus pizzéria
Nézettség 702

Lélegzetelállító templom a föld mélyén

Malajzia
Lépcsők sokaságát kell megmászni a lejutáshoz
Nézettség 961

Nézz körül a térképen Itt se voltam - nagyítás

Miről szól az Itt se voltam oldal?

Párizs? London? New York? Úti célok, amiket mindenki ismer. Könyveket írtak tele az ilyen és ehhez hasonló kommersz, mindenki által unalomig ismételt érdekes, de teljesen megszokott helyszínekkel. Nincs is ezzel semmi baj! Ezek is olyan látványosságok, amiket érdemes megnézni egyszer!

Te ennél mégis többre vágysz?

Akkor az Itt se voltam a te oldalad! Mi összeszedjük a világ azon érdekes, csodaszép, furcsa és különleges helyeit, amikről az emberek legnagyobb része azt se gondolta volna, hogy léteznek. El se hinnéd, mennyi-mennyi csoda van a Föld golyónk minden szegletében!

Miért Itt se voltam a nevünk? Az interneten kalandozva akárhányszor szembe találkozunk egy-egy különleges helyszínnel, mindig két dolog jut az eszünkbe: jé, még itt se voltam + jé, de jó lenne eljutni ide!

Itt se voltam - rendhagyó utazási magazin

Egy olyan korban élünk, amikor a technikának köszönhetően már mindent felfedeztek, mindent elérhetünk, mindenről kereshetünk információkat. Mégis nagyon sokan nem tudják, hogy a bolygónk távoli pontjain, vagy akár a szomszédos országokban mennyi olyan úti cél található, amiről hazatérve az ismerősöknek el fog állni a lélegzete!

Ha ilyen csodásak, miért nem ismertük őket eddig?

Érdekes helyek után kutatva mi is mindig ezzel szembesülünk: hogy lehet, hogy eddig nem is hallottunk ezekről? Ennek több oka is van: nem olyan jó a marketingjük, nem rendeznek ott semmiféle világszerte elismert rendezvényt, messze van, nehéz eljutni oda. Ha az ember viszont nyitott szemmel jár, akkor olyan fantasztikus helyszínekre juthat el virtuálisan vagy akár fizikailag is, amik egy életre szóló élménnyel kecsegtetik a kalandvágyó utazókat!

Utaznál? Rendeld meg, tervezd meg!

Itt se voltam - online szállásfoglalás
Böngéssz a legjobb szállások között
Itt se voltam - online repülőjárat keresés
Tervezd meg az utad