Hol játszódott a Miért éppen Alaszka?

Roslyn, Washington

 • A sorozatból megismert Tégla
 • Bányász graffiti az egyik épület falán
 • Dr. Fleischman rendelője ma ajándékboltként üzemel
 • A Roslyn Cafe
 • A Miért éppen Alaszka? '92/'93-as évadjának stábtagjai
 • A Roslyn temető horvát parcellája
 • A híres KBHR rádió, ahol Chris sokat filozofálgatott
 • Utcakép Cicely-ben, vagyis Roslyn-ban. Hányszor veszekedett itt Maggie és Joel :)
 • A Roslyn Cafe - nem Cicely-ben található!
 • A Miért éppen Alaszka? szereplői
 • Tipikus utcakép a sorozatból - Roslyn-ben található az utca
 • Bányászok emlékműve háttérben a KBHR rádió
 • Üdvözöljük Roslyn-ban, a Miért éppen Alaszka? Cicely-jében :)

Ugye emlékszel még a Miért éppen Alaszka című sorozatra? Nekem gyerekkorom egyik kedvence volt: imádtam a sztorit, a szereplőket és persze a gyönyörű tájat és a falut, ahol éltek: Cicely-t.

A Roslyn Cafe - nem Cicely-ben található!A Miért éppen Alaszka? szereplői

A Miért éppen Alaszka? (Northern Exposure) egy hat évadot megélt Emmy díjas amerikai sorozat volt 1990-1995 között. Főszereplője a kedvesen esetlen Dr. Joel Fleischman, a new-yorki zsidó orvos, aki figyelmetlensége miatt a hőn áhított nagyvárosi sztár doktor pálya helyett elkerült a világ végére, az alaszkai Cicely-be. Először nem nagyon repesett, de végül szarkasztikus humorának és a kemény álca mögött lévő kedves személyiségének hála hamar megszerette a kisváros és ő is viszont.

Tipikus utcakép a sorozatból - Roslyn-ben található az utcaA híres KBHR rádió, ahol Chris sokat filozofálgatott

Imádtam Cicely-t, az alaszkai kisvárost, ahol játszódik a történet. Kíváncsiságból rákerestem, hol is lehet. Nos, tényleg létezik egy kisváros Alaszkában, amiről mintázták a sorozat helyszínét: Talkeetna a neve. Azonban a főutcán játszódó jeleneteknek  egy egészen távoli kisváros adott otthont: a Washington állambéli Roslyn, ahol a Tégla eredetije is látható.

A sorozatból megismert TéglaA Miért éppen Alaszka? '92/'93-as évadjának stábtagjai

Bár az alaszkai helyszíntől 3800 km-re található a forgatási helyszín, mégse tűnt fel sose, hogy egy egészen másik területen forgatták a főutcai jeleneteket. Egyébként az 1990-es évek közepe óta évente egyszer összegyűlnek itt a sorozat rajongói. 2004. óta még neve is van: Moosefest (Jávorszarvas ünnep) és július utolsó hétvégéjén rendezik meg. További érdekesség, hogy az egykori stábtagok is előszeretettel vesznek részt ezen a fesztiválon.

A Roslyn CafeDr. Fleischman rendelője ma ajándékboltként üzemel

Roslyn egyébiránt egy tényleg kisváros Washington államban, az USA-ban. Összesen 893-an lakták egy 2010-es népszámlálás adatai alapján. Először 1883-ban tettek említést róla, amikor is nagy szénlelőhelyeket fedeztek fel a Smith Creek kanyonban. Az első kereskedelmi szénbányászat itt a vasút szénellátására jött létre. 1886. és 1929. között rengeteg bevándorló munkavállaló érkezett Olaszországból, Lengyelországból, Németországból, Angliából és még sok más európai országból, hogy a bányákban dolgozzon. Ezek a bevándorlók megőrizték hagyományaikat az új hazában is, aminek ékes példája a Roslyn Cemetery (Roslyn-i temető), ami 26 különböző részre oszlik fel a bevándorlók hazája és vallása alapján. Igazi multikulturális kisváros volt és van mind a mai napig, mivel a mostani lakosok nagy része is ezeknek a szerencsét próbáló európaiaknak a leszármazottjai.

Utcakép Cicely-ben, vagyis Roslyn-ban. Hányszor veszekedett itt Maggie és Joel :)Bányászok emlékműve háttérben a KBHR rádió

Az utcáin sétálva tényleg ismerős lehet a kisváros. A sorozatból sok sok épülettel találkozhatunk, és kellemes nosztalgiával gondolhatunk vissza a történetre. Akit viszont annyira nem izgat a Miért éppen Alaszka?, ő is találhat magának érdekességeket itt. Érdemes megnézni a már említett temetőn kívül az Old City Hall & Library-t, ami sajnos 2001-ben egy földrengés során megsérült, a Roslyn Múzeumot, ahol a kisváros aranykorából, a bányászat történetéről tudhatunk meg sok mindent, a szénbányászok emlékművét vagy a  Coal Mines Trail-t, ami a Northern Pacific Railway vasútvonal eredeti nyomvonalán haladó ösvény. Vagy lehet egyszerűen csak élvezni egy tipikus amerikai kisváros hangulatát.

A Roslyn temető horvát parcellájaBányász graffiti az egyik épület falán

Hogyan jussunk el ide

Üdvözöljük Roslyn-ban, a Miért éppen Alaszka? Cicely-jében :)

Seattle-be repülővel bármikor utazhatunk. Innen a 90-es főúton 133 km-t haladva jutunk el Roslyn városába. Található itt szállás is, szóval akár jó pár napra is elutazhatunk ide kicsit pihenni és megízlelni a Miért éppen Alaszka? hangulatát. A jobb oldalon található repülőjárat és szállás keresőnk segít neked a könnyebb utazás tervezésben!

Aki pedig nem látta volna

Szuper részlet a sorozatból, amiben láthatjuk Cicely-t is és belekóstolhatunk, milyen hangulata is volt a sorozatnak:)


FONTOS: nem vagyunk szakértők, se újságírók, de még csak utazási iroda sem. Viszont emberek vagyunk, akik hibáznak néha. Ezért szeretnénk megkérni TÉGED: ha valamit rosszul tudunk, rosszul írtunk, vagy eleve butaságokat hordtunk össze, akkor jelezd nekünk az info@ittsevoltam.hu email címen, és ha elküldöd, mi a helyes megoldás, akkor mi azt javítjuk!

Beszélgessünk róla!

comments powered by Disqus

Értékeld ezt a helyet

Mennyire szívesen utaznál el oda?


(1 szavazat, átlag: 5.00/5)
Loading...Loading...

Fontosabb infók:

Földrész: Amerika

Ország: Egyesült Államok

Távolság Budapesttől (légvonalban): 8800km

Hivatalos pénznem: USA dollár

Hivatalos nyelv: angol nyelv

Aktuális árfolyam: 1 USD = HUF
(forrás: finance.yahoo.com)

Aktuális időjárás:

Térképen:


Fotók

Legjobb szállások a környéken

Tervezd meg az utad

KATT › Legfrissebb helyek, ahol nem jártunk »

Az elpusztított város

Franciaország
Emberi maradványok és fel nem robbant lőszerek mindenhol
Nézettség 2318

Lebegő pizzéria az óceán közepén

Fidzsi-szigetek
Cloud9 luxus pizzéria
Nézettség 627

Lélegzetelállító templom a föld mélyén

Malajzia
Lépcsők sokaságát kell megmászni a lejutáshoz
Nézettség 840

Nézz körül a térképen Itt se voltam - nagyítás

Miről szól az Itt se voltam oldal?

Párizs? London? New York? Úti célok, amiket mindenki ismer. Könyveket írtak tele az ilyen és ehhez hasonló kommersz, mindenki által unalomig ismételt érdekes, de teljesen megszokott helyszínekkel. Nincs is ezzel semmi baj! Ezek is olyan látványosságok, amiket érdemes megnézni egyszer!

Te ennél mégis többre vágysz?

Akkor az Itt se voltam a te oldalad! Mi összeszedjük a világ azon érdekes, csodaszép, furcsa és különleges helyeit, amikről az emberek legnagyobb része azt se gondolta volna, hogy léteznek. El se hinnéd, mennyi-mennyi csoda van a Föld golyónk minden szegletében!

Miért Itt se voltam a nevünk? Az interneten kalandozva akárhányszor szembe találkozunk egy-egy különleges helyszínnel, mindig két dolog jut az eszünkbe: jé, még itt se voltam + jé, de jó lenne eljutni ide!

Itt se voltam - rendhagyó utazási magazin

Egy olyan korban élünk, amikor a technikának köszönhetően már mindent felfedeztek, mindent elérhetünk, mindenről kereshetünk információkat. Mégis nagyon sokan nem tudják, hogy a bolygónk távoli pontjain, vagy akár a szomszédos országokban mennyi olyan úti cél található, amiről hazatérve az ismerősöknek el fog állni a lélegzete!

Ha ilyen csodásak, miért nem ismertük őket eddig?

Érdekes helyek után kutatva mi is mindig ezzel szembesülünk: hogy lehet, hogy eddig nem is hallottunk ezekről? Ennek több oka is van: nem olyan jó a marketingjük, nem rendeznek ott semmiféle világszerte elismert rendezvényt, messze van, nehéz eljutni oda. Ha az ember viszont nyitott szemmel jár, akkor olyan fantasztikus helyszínekre juthat el virtuálisan vagy akár fizikailag is, amik egy életre szóló élménnyel kecsegtetik a kalandvágyó utazókat!

Utaznál? Rendeld meg, tervezd meg!

Itt se voltam - online szállásfoglalás
Böngéssz a legjobb szállások között
Itt se voltam - online repülőjárat keresés
Tervezd meg az utad