A feneketlen forrás

Jákob kútja

  • Bátor ugrálók Jákob kútjánál
  • Újabb ugrás
  • Csak profi búvároknak!
  • Alámerülő fiú
  • A kút szája
  • Régóta kedvelt fürdőző hely
  • Fiatalok bátorságpróbája a kútnál
  • Pihenés a kút mellett

Jákob kútja az egyik legjelentősebb geológiai kincse Texas államnak. Ez az állam egyik leghosszabb vízalatti barlangja amit egy ártézi kút táplál akár ezer liter percenkénti vízhozammal. A közeli Wimberley városán átfolyó Cypress Creek patakot látja el vízzel, ami végül a más folyókkal egyesülve a Mexikói öbölbe folyik. (A cikk végén találhattok egy kis kedvcsináló videót is!)

Bátor ugrálók Jákob kútjánál

A valóságban igazából nem feneketlen mély. A Jákob kútja egy kb. 100 méter mély és 4 méter széles vízzel telített barlang. Régóta szerves része a Wimberley völgy kulturális életének és történelmének.

A kút szája

A forrás régen is kedvelt fürdőhelye volt az indiánoknak és telepeseknek, valamint népszerű találkozóhelyként is számon tartották. Gazdag vízi élővilág jellemzi.

Régóta kedvelt fürdőző hely

A kútnak és környezetének védelmében létrehozták a Jákob Kútja Természetvédelmi Területet, megőrizve a különleges területet a későbbi generációknak is.

Fiatalok bátorságpróbája a kútnál

A kút nagyon népszerű a búvárok körében, de az egyszerű földi halandók is imádnak a kút melletti sziklapárkányról nagyokat ugrálni a tölcsérbe. Körülötte sekély a víz, de ezen a 4 méter átmérőjű kis részen nyugodtan lehet fejest ugrani a mélybe.

Pihenés a kút mellett

Sajnos a környék fejlődése miatt a kút először 2000-ben, majd 2008-ban is kiszáradt. Ezért Hays megye 2010-ben úgy döntött, megvásárol 50 hektárt a kút körül és arra fog törekedni, hogy megvédje a forrást a további kiapadásoktól.

Csak profi búvároknak!

A Jákob kútja alatti barlangrendszer veszélyes mélyvízi barlangként van számon tartva. Kezdő, képzetlen és nem mélyvízi búvárok tucatjai veszítették már életüket merülés után.

Alámerülő fiú

Aki Texasban jár, ne hagyja ki ezt a természeti csodát: szánjon rá egy napot és ugorjon fejest bátran a mélybe. Búvárkodni viszont tényleg csak a profiknak ajánlott!

Újabb ugrás

Hogyan jussunk el ide

Jákob kútja (Jacob’s Well Natural Area) Wimberley városa mellett található, az Egyesült Államokban, Texas államban. Több repülőtér is van a környéken. Houstonba a legegyszerűbb eljutni Budapestről 1 amszterdami átszállással. Wimberley 300 km-re található Houstontól, tehát érdemes autót bérelni. Repülőjáratok keresésében és autóbérlésben segít a jobb oldali keresőnk!

Videó kedvcsinálónakFONTOS: nem vagyunk szakértők, se újságírók, de még csak utazási iroda sem. Viszont emberek vagyunk, akik hibáznak néha. Ezért szeretnénk megkérni TÉGED: ha valamit rosszul tudunk, rosszul írtunk, vagy eleve butaságokat hordtunk össze, akkor jelezd nekünk az info@ittsevoltam.hu email címen, és ha elküldöd, mi a helyes megoldás, akkor mi azt javítjuk!

Beszélgessünk róla!

comments powered by Disqus

Értékeld ezt a helyet

Mennyire szívesen utaznál el oda?


(2 szavazat, átlag: 4.50/5)
Loading...Loading...

Fontosabb infók:

Földrész: Amerika

Ország: Egyesült Államok

Távolság Budapesttől (légvonalban): 9360km

Hivatalos pénz: amerikai dollár

Hivatalos nyelv: angol nyelv

Aktuális árfolyam: 1 USD = HUF
(forrás: finance.yahoo.com)

Aktuális időjárás:

Térképen:


Fotók

Legjobb szállások a környéken

Tervezd meg az utad

KATT › Legfrissebb helyek, ahol nem jártunk »

Az elpusztított város

Franciaország
Emberi maradványok és fel nem robbant lőszerek mindenhol
Nézettség 2495

Lebegő pizzéria az óceán közepén

Fidzsi-szigetek
Cloud9 luxus pizzéria
Nézettség 702

Lélegzetelállító templom a föld mélyén

Malajzia
Lépcsők sokaságát kell megmászni a lejutáshoz
Nézettség 961

Nézz körül a térképen Itt se voltam - nagyítás

Miről szól az Itt se voltam oldal?

Párizs? London? New York? Úti célok, amiket mindenki ismer. Könyveket írtak tele az ilyen és ehhez hasonló kommersz, mindenki által unalomig ismételt érdekes, de teljesen megszokott helyszínekkel. Nincs is ezzel semmi baj! Ezek is olyan látványosságok, amiket érdemes megnézni egyszer!

Te ennél mégis többre vágysz?

Akkor az Itt se voltam a te oldalad! Mi összeszedjük a világ azon érdekes, csodaszép, furcsa és különleges helyeit, amikről az emberek legnagyobb része azt se gondolta volna, hogy léteznek. El se hinnéd, mennyi-mennyi csoda van a Föld golyónk minden szegletében!

Miért Itt se voltam a nevünk? Az interneten kalandozva akárhányszor szembe találkozunk egy-egy különleges helyszínnel, mindig két dolog jut az eszünkbe: jé, még itt se voltam + jé, de jó lenne eljutni ide!

Itt se voltam - rendhagyó utazási magazin

Egy olyan korban élünk, amikor a technikának köszönhetően már mindent felfedeztek, mindent elérhetünk, mindenről kereshetünk információkat. Mégis nagyon sokan nem tudják, hogy a bolygónk távoli pontjain, vagy akár a szomszédos országokban mennyi olyan úti cél található, amiről hazatérve az ismerősöknek el fog állni a lélegzete!

Ha ilyen csodásak, miért nem ismertük őket eddig?

Érdekes helyek után kutatva mi is mindig ezzel szembesülünk: hogy lehet, hogy eddig nem is hallottunk ezekről? Ennek több oka is van: nem olyan jó a marketingjük, nem rendeznek ott semmiféle világszerte elismert rendezvényt, messze van, nehéz eljutni oda. Ha az ember viszont nyitott szemmel jár, akkor olyan fantasztikus helyszínekre juthat el virtuálisan vagy akár fizikailag is, amik egy életre szóló élménnyel kecsegtetik a kalandvágyó utazókat!

Utaznál? Rendeld meg, tervezd meg!

Itt se voltam - online szállásfoglalás
Böngéssz a legjobb szállások között
Itt se voltam - online repülőjárat keresés
Tervezd meg az utad