Fürdés az aszfaltban

Pitch Lake

  • Aki sokáig egy helyben áll, az elsüllyed!
  • A Pitch Lake
  • Régen eltűnt és most előbukkant fatörzs
  • Aszfalt, kátrány és megannyi finomság található itt
  • pitch-lake-5
  • Kénes kicsapódás
  • Turisták fürdőznek a Pitch Lake partján
  • Turisták csodálkoznak rá a természet furcsaságára
  • Aszfalt bányászat 1956-ban

Fürödni az aszfaltban? Hát itt se voltam még, bár lehet, nem is vágyok nagyon! Bár aki eléggé nyitott és érdekli a világ sokszínűsége, azt biztos érdekelni fogja a bolygónk egyetlen természetes aszfalt forrása!

A La Brea-ban, délnyugat Trinidad-ben található Pitch Lake (Szurok tó) a világ egyetlen természetes aszfalt lelőhelye. A tó mintegy 40 hektár kiterjedésű és van, ahol a mélysége eléri a 75 métert is. A szurkos tóra 1595-ben talált rá Sir Walter Raleigh. A léte azóta is lenyűgözi a felfedezőket és tudósokat, valamint vonzza a turistákat.

A Pitch Lake

Raleigh az itt talált anyaggal tömítette a hajóján található lyukakat. Azóta is fontos szerepet tölt be az itt megtalálható alapanyag: az innen exportált szurkot többek között New York utcáinak az alapozására is használják. A bányászat 1867-ben kezdődött, és azóta becslések szerint már több, mint 10 millió tonna aszfaltot termeltek ki innen. A térség útjainak a nagy részét is az innen bányászott aszfalt segítségével építették meg. A tóban még nagyjából 6 millió tonna aszfalt maradt, ami a mostani termelés alapján még legalább 400 évre elegendő.

Aszfalt bányászat 1956-ban

Mióta újra felfedezték, azóta tartanak a kutatások és nyomozások, amik a tó eredetére irányulnak. Számos elmélet született már az aszfalt lelőhely méretére, forrására és eredetére.

Turisták csodálkoznak rá a természet furcsaságára

A folyékony aszfalt fekete és viszkózus, de a felülete félig szilárd, ezért rá lehet lépni. Az aszfalt egyes területeken annyira puha, hogy ha sokáig áll rajta valaki, akkor szépen lassan belesüllyed. Vannak helyek, ahova ha leszúrunk egy botot az aszfalton keresztül, folyékony kátrányt tudunk felhozni a bottal.

Lehet sétálni a felszínén, de a nyomunk megmarad

Aki sokáig egy helyben áll, az elsüllyed!

Bár állóvíznek tűnik, a tó folyamatosan mozog a természetes keveredés miatt. Ennek köszönhetően látszanak az aszfalt felszínén az áramlatok nyomai, de előkerülnek emiatt régi fák és tárgyak is, amelyeket elnyelt majd újra elődobott a tó.

Régen eltűnt és most előbukkant fatörzs

A tó több ezer éve jött létre egy szubdukciós folyamat során. Szubdukcióról akkor beszélünk, amikor a viszonylag sűrű óceáni kőzetlemez kontinens peremének vagy másik óceáni kőzetlemeznek ütközve alábukik, és mélyen behatol a Föld köpenyébe. Az a terület, ahol a kőzetlemezek egymásnak ütköznek, a szubdukciós zóna. Amikor a Karibi lemez alábukott egy másiknak, létrejött egy törésvonal,  aminek a mentén a mélyen található kőolaj felszínre tört. Az olajból a levegőnél könnyebb elemek elpárologtak, és ami megmaradt, az olaj, agyag és víz keveréke: az aszfalt.

Aszfalt, kátrány és megannyi finomság található itt

A La Brea-i Pitch Lake évente mintegy 20.000 látogatót vonz. Vannak, akik csak úszkálnak a víz felszínén, és vannak, akik a magas kéntartalmú víz gyógyhatása miatt utaznak el ide.

Turisták fürdőznek a Pitch Lake partján

Eltekintve attól, hogy egy természeti csoda és emiatt turisztikai vonzerő, a tónak nagy társadalmi és gazdasági hatása van a helyi lakosságra ugyanúgy, mint egész Trinidad és Tobagó lakóira. A hatásai azonban még messzebbre mutatnak: az egész karibi térség, de az egész világ is profitál ebből a természetes aszfalt lelőhelyből.

Kénes kicsapódás

Hogyan jussunk el ide

A tó La Brea mellett található, Trinidad és Tobagó várostól 100 km-re. A fővárosban van repülőtér, onnan autóval vagy helyi járatú busszal lehet az onnan dél nyugatra található La brea-ig utazni. A jobb oldalon található repülőjárat és szállás keresőnk segít neked az utazás pontos megtervezésében!

A trutyi videón

Lássuk, mások hogyan élték meg az élményt, amit az aszfalt tó nyújthat egy látogatónak:


FONTOS: nem vagyunk szakértők, se újságírók, de még csak utazási iroda sem. Viszont emberek vagyunk, akik hibáznak néha. Ezért szeretnénk megkérni TÉGED: ha valamit rosszul tudunk, rosszul írtunk, vagy eleve butaságokat hordtunk össze, akkor jelezd nekünk az info@ittsevoltam.hu email címen, és ha elküldöd, mi a helyes megoldás, akkor mi azt javítjuk!

Beszélgessünk róla!

comments powered by Disqus

Értékeld ezt a helyet

Mennyire szívesen utaznál el oda?


(1 szavazat, átlag: 1.00/5)
Loading...Loading...

Fontosabb infók:

Földrész: Amerika

Ország: Trinidad és Tobago

Távolság Budapesttől (légvonalban): 8500km

Hivatalos pénz: Trinidad és Tobagó-i dollár

Hivatalos nyelv: angol

Aktuális árfolyam: 1 TTD = HUF
(forrás: finance.yahoo.com)

Aktuális időjárás:

Térképen:


Fotók

Legjobb szállások a környéken

Tervezd meg az utad

KATT › Legfrissebb helyek, ahol nem jártunk »

Az elpusztított város

Franciaország
Emberi maradványok és fel nem robbant lőszerek mindenhol
Nézettség 2318

Lebegő pizzéria az óceán közepén

Fidzsi-szigetek
Cloud9 luxus pizzéria
Nézettség 627

Lélegzetelállító templom a föld mélyén

Malajzia
Lépcsők sokaságát kell megmászni a lejutáshoz
Nézettség 840

Nézz körül a térképen Itt se voltam - nagyítás

Miről szól az Itt se voltam oldal?

Párizs? London? New York? Úti célok, amiket mindenki ismer. Könyveket írtak tele az ilyen és ehhez hasonló kommersz, mindenki által unalomig ismételt érdekes, de teljesen megszokott helyszínekkel. Nincs is ezzel semmi baj! Ezek is olyan látványosságok, amiket érdemes megnézni egyszer!

Te ennél mégis többre vágysz?

Akkor az Itt se voltam a te oldalad! Mi összeszedjük a világ azon érdekes, csodaszép, furcsa és különleges helyeit, amikről az emberek legnagyobb része azt se gondolta volna, hogy léteznek. El se hinnéd, mennyi-mennyi csoda van a Föld golyónk minden szegletében!

Miért Itt se voltam a nevünk? Az interneten kalandozva akárhányszor szembe találkozunk egy-egy különleges helyszínnel, mindig két dolog jut az eszünkbe: jé, még itt se voltam + jé, de jó lenne eljutni ide!

Itt se voltam - rendhagyó utazási magazin

Egy olyan korban élünk, amikor a technikának köszönhetően már mindent felfedeztek, mindent elérhetünk, mindenről kereshetünk információkat. Mégis nagyon sokan nem tudják, hogy a bolygónk távoli pontjain, vagy akár a szomszédos országokban mennyi olyan úti cél található, amiről hazatérve az ismerősöknek el fog állni a lélegzete!

Ha ilyen csodásak, miért nem ismertük őket eddig?

Érdekes helyek után kutatva mi is mindig ezzel szembesülünk: hogy lehet, hogy eddig nem is hallottunk ezekről? Ennek több oka is van: nem olyan jó a marketingjük, nem rendeznek ott semmiféle világszerte elismert rendezvényt, messze van, nehéz eljutni oda. Ha az ember viszont nyitott szemmel jár, akkor olyan fantasztikus helyszínekre juthat el virtuálisan vagy akár fizikailag is, amik egy életre szóló élménnyel kecsegtetik a kalandvágyó utazókat!

Utaznál? Rendeld meg, tervezd meg!

Itt se voltam - online szállásfoglalás
Böngéssz a legjobb szállások között
Itt se voltam - online repülőjárat keresés
Tervezd meg az utad