A világ legnagyobb árapálya

A Fundy-öböl

  • A Hopewell sziklák
  • Kajakosok dagály idején a Hopewell sziklánál
  • Turisták a Hopewell szikláknál apály idején
  • Dagály és apály az öbölben
  • A visszaforduló Saint John folyó
  • Világítótorony a Fundy-öbölben
  • Különleges sziklaképződmények a Fundy-öbölben
  • Tó a Kejimkujik Nemzeti Parkban

Az öböl a világon a legnagyobb árapály jelenségéről ismert. Az ár és az apály közti vízszint különbség átlagba 15-20 méter, az eddig legnagyobb mért különbség pedig 21.6 méter volt. Az öböl belsejében az árapálykor érkező árhullám magassága sokszor eléri a 20 méter magasságot is, ami hatalmas energia mennyiséget eredményez. (A bejegyzés végén videón is megnézheted az árapályt!)

Dagály és apály az öbölben

Ennek köszönhetően alakultak ki az öböl partjainál látható különleges szikla képződmények, valamint ennek az energiának a kiaknázására telepítettek ide 1984-ben Észak-Amerika legnagyobb és legmodernebb árapály energiájának kinyerésére szolgáló üzemet. Az annapolisi erőmű évente 300 millió kw/h áramot termel, ami több, mint 4500 háztartás energiaszükségletének az ellátására elegendő.

Különleges sziklaképződmények a Fundy-öbölben

Az öböl maga Bostonnál kezdődik és Kanada két tartománya, New Brunswick és Új-Skócia között található. A portugálok Rio Funde-nak nevezték el, ami mély folyót jelent. A neve nem véletlen, az öböl folyószerű, 300 km hosszú, 20-100km széles és 300 méter mély. Partjain meredek és magas sziklák őrzik az öblöt.

A Fundy öbölben figyelhető meg a világ egyik legkülönlegesebb természeti jelensége, a visszaforduló vízesés. Apály idején a Saint John folyó tajtékozva ömlik a tenger felé, dagálykor viszont a hatalmas víztömeg több emelet magasságnyi hullámként tör be az öbölbe, ami miatt visszafele kezd el folyni a folyó. A jelenséget naponta kétszer lehet megtekinteni.

A visszaforduló Saint John folyó

Az árapály a Hold és a Föld egymásra ható tömegvonzásának az eredménye, a vízszint ritmikus emelkedése és változása. A világ legnagyobb árapálya azonban nem csak a két égitestnek köszönhető, hanem az öböl befelé szűkülő formájának is. A víz a szűkülő öbölben még jobban feltornyosul, ahogy a víztömeg beszorul a falak közé. Árhullám idején a víz 70-100 méteres mélységig teljesen tisztára mossa az öböl alját, magával hordva a törmeléket és az iszapot. A hatalmas víztömeg a partokat is erőteljesen erodálja. Az eróziónak köszönhetően előbb-utóbb az öböl végén lévő földszakasz is el fog tűnni, így Új-Skóciát a hatalmas erők szigetté fogják alakítani.

A Hopewell sziklák

Az öböl leghíresebb képződményei a Hopewell-sziklák. A különleges alakjukat az árapálynak köszönhetik. Alapanyaga könnyen erodálódó, puha homokkő és sötét színű üledékes kőzetté szilárdult kavics, amit a víz folyamatosan koptat és alakít. A felsőbb részük viszont nem érintkezik az árhullámmal, lassabban kopik, ezért lentről felfelé szélesedő különleges sziklák és barlangok, üregek alakultak ki.

Kajakosok dagály idején a Hopewell sziklánál

Turisták a Hopewell szikláknál apály idején

Mit nézzünk még meg a környéken?

A New Brunswickban található Fundy Nemzeti Park népszerű turista látványosság. A változatos tájat csipkézett sziklák, folyók, tavak, erdők teszik érdekessé. A Park az öböl egy kis részét teszi ki, ennek ellenére több mint 100 km-nyi turistaút található itt. Ezek egy része pár órás sétával bejárható, de a bátrabbak és kalandvágyóbbak választhatják az 50 km-es Fundy körutat is, ami 4-5 nap alatt bejárható.

Világítótorony a Fundy-öbölben

Ha már ott járunk, érdemes a Kejimkujik Nemzeti Parkba is ellátogatni. Ha megkérdezünk egy új-skóciait, hogy hova menjünk el, ha igazán ki akarunk kapcsolódni, akkor a Keji-t fogja ajánlani. A Kejimkujik az a hely, ahol a buja erdők, a kanyargó folyók és a kristálytiszta tavak között biztos feltöltődésre lelhetünk. A parkban lehet kajakozni és kenuzni, kerékpár túrákat tenni. Aki pedig tengerpartra vágyik, annak is nyújt ez a park lehetőséget.  A kilátás lélegzetelállító, a part fehér és homokos, amit juhar és tölgyfák szegélyeznek.

Tó a Kejimkujik Nemzeti Parkban

Hogyan jussunk el ide

A Fundy-öböl sokféle módon megközelíthető. Halifaxba a világ sok nagyvárosából lehet repülővel utazni. Autóval is megközelíthető az öböl. Hajó kikötő is van, és vonattal is lehet érkezni. Ha Kanadából utazunk oda, akkor egyszerűen el tudunk jutni az öböl bármelyik városába.  Részletes információ a Fundy-öböl megközelítésről >>

Timelapse videó az árapályról a Hopewell szikláknál

 


FONTOS: nem vagyunk szakértők, se újságírók, de még csak utazási iroda sem. Viszont emberek vagyunk, akik hibáznak néha. Ezért szeretnénk megkérni TÉGED: ha valamit rosszul tudunk, rosszul írtunk, vagy eleve butaságokat hordtunk össze, akkor jelezd nekünk az info@ittsevoltam.hu email címen, és ha elküldöd, mi a helyes megoldás, akkor mi azt javítjuk!

Beszélgessünk róla!

comments powered by Disqus

Értékeld ezt a helyet

Mennyire szívesen utaznál el oda?


(2 szavazat, átlag: 5.00/5)
Loading...Loading...

Fontosabb infók:

Földrész: Amerika

Ország: Kanada

Távolság Budapesttől (légvonalban): 6250 km

Hivatalos pénz: kanadai dollár

Hivatalos nyelv: angol, francia

Aktuális árfolyam: 1 CAD = HUF
(forrás: finance.yahoo.com)

Aktuális időjárás:

Térképen:


Fotók

Legjobb szállások a környéken

Tervezd meg az utad

KATT › Legfrissebb helyek, ahol nem jártunk »

Az elpusztított város

Franciaország
Emberi maradványok és fel nem robbant lőszerek mindenhol
Nézettség 2318

Lebegő pizzéria az óceán közepén

Fidzsi-szigetek
Cloud9 luxus pizzéria
Nézettség 627

Lélegzetelállító templom a föld mélyén

Malajzia
Lépcsők sokaságát kell megmászni a lejutáshoz
Nézettség 840

Nézz körül a térképen Itt se voltam - nagyítás

Miről szól az Itt se voltam oldal?

Párizs? London? New York? Úti célok, amiket mindenki ismer. Könyveket írtak tele az ilyen és ehhez hasonló kommersz, mindenki által unalomig ismételt érdekes, de teljesen megszokott helyszínekkel. Nincs is ezzel semmi baj! Ezek is olyan látványosságok, amiket érdemes megnézni egyszer!

Te ennél mégis többre vágysz?

Akkor az Itt se voltam a te oldalad! Mi összeszedjük a világ azon érdekes, csodaszép, furcsa és különleges helyeit, amikről az emberek legnagyobb része azt se gondolta volna, hogy léteznek. El se hinnéd, mennyi-mennyi csoda van a Föld golyónk minden szegletében!

Miért Itt se voltam a nevünk? Az interneten kalandozva akárhányszor szembe találkozunk egy-egy különleges helyszínnel, mindig két dolog jut az eszünkbe: jé, még itt se voltam + jé, de jó lenne eljutni ide!

Itt se voltam - rendhagyó utazási magazin

Egy olyan korban élünk, amikor a technikának köszönhetően már mindent felfedeztek, mindent elérhetünk, mindenről kereshetünk információkat. Mégis nagyon sokan nem tudják, hogy a bolygónk távoli pontjain, vagy akár a szomszédos országokban mennyi olyan úti cél található, amiről hazatérve az ismerősöknek el fog állni a lélegzete!

Ha ilyen csodásak, miért nem ismertük őket eddig?

Érdekes helyek után kutatva mi is mindig ezzel szembesülünk: hogy lehet, hogy eddig nem is hallottunk ezekről? Ennek több oka is van: nem olyan jó a marketingjük, nem rendeznek ott semmiféle világszerte elismert rendezvényt, messze van, nehéz eljutni oda. Ha az ember viszont nyitott szemmel jár, akkor olyan fantasztikus helyszínekre juthat el virtuálisan vagy akár fizikailag is, amik egy életre szóló élménnyel kecsegtetik a kalandvágyó utazókat!

Utaznál? Rendeld meg, tervezd meg!

Itt se voltam - online szállásfoglalás
Böngéssz a legjobb szállások között
Itt se voltam - online repülőjárat keresés
Tervezd meg az utad