Lépcsők a menyországba

Haiku stairs

  • Csodálatos panoráma a Haiku völgybe (forrás: flickr/ Mark Payton)
  • A felhők közt (forrás: flickr/ nipponbasse83)
  • Hazafelé (forrás: flickr/thejoltjoker)
  • Hajnali fények (forrás: flickr/ anthony nguyen)
  • Ijesztő ösvény a csúcsra (forrás: flickr/thejoltjoker)
  • A lépcső a mennyországba (forrás: flickr/Colin Stubbs)
  • Látkép a csúcsról (forrás: flickr/kiapolo)

A Haiku Stairs, más néven a Stairway to Heaven vagy Haiku Ladder egy nagyon meredek turista ösvény Oahu szigetén. Végig lépcső vezet rajta és a Puu Keahiakahoe hegy tetejére lehet felmászni. 853 méteres magasságban van a csúcs. A Haiku egy hawaii szó, ami egy virágnak a helyi neve.

Látkép a csúcsról (forrás: flickr/kiapolo)

A lépcsőfokok 48 centiméter szélesek és a lépcső összesen 1.2 km hosszú. Az átlagos meredeksége 30°, ennek köszönhető, hogy 6-7 óra megtenni a teljes utat (a cikk végén találhattok egy videót, amin felgyorsítva végig lehet nézni az utat!). A lépcső szakaszokból áll, minden szakaszban 7 lépcsőfok található. A szakaszok növekvő számozással vannak jelölve. Van néhány lépcsőfok az ösvényen kívül is, ezért eltérő adat van arról, összesen hány lépcsőfokból áll az egész, de a szám közelíti a 4000-et.

A lépcső a mennyországba (forrás: flickr/Colin Stubbs)

Azért is találó név rá a Stairway to Heaven (lépcsők a menyországba) mert útközben végig buja zöld, érintetlen természetben és néha mostoha időjárási körülmények között, ködben, felhőben vezet az út. Aki ezen felmászik, jogosan érezheti azt, hogy az út végén a mennyországba jut. A növények közt, miközben mászunk, rengeteg őshonos fajjal találkozhatunk. Ahogy emelkedünk, úgy változik a növényzet is.

Ijesztő ösvény a csúcsra (forrás: flickr/thejoltjoker)

Az ösvény első részét 1942-ben építették fából, hogy felhúzzák rajta azt a kábelt, ami összeköti a Haiku völgy két csúcsát. Erre a kábelre az itt felépített Naval Rádio Központ miatt volt szükség. A II. világháború során az amerikaiak titkos rádió kommunikációját segítette elő. A rádió alacsony frekvencián sugárzott és elérte a Tokiói öbölben állomásozó amerikai tengerészgyalogosokat is. A háború sújtotta szigeten különösen nehéz volt az építkezés: nem volt követendő példa, teljesen új feladatot adott a mérnököknek, ráadásul a nehéz hegyi terep és a folyamatos támadások sem segítették elő a munkát. Az eredmény viszont egy rendkívül látványos, mérnöki remekmű lett. A teszt adást még az Indiai öbölben is tudták fogni, ami 10.000 km-re található az adótól.

Hazafelé (forrás: flickr/thejoltjoker)

Miután a tengerészgyalogság 1950-ben kivonult, a parti őrség kezdte el használni a rádió állomást, a lépcsőket pedig fém lépcsőkre cserélték. 1987-ben végül lezárták a lépcsőt és az állomást a nagyközönség elől. Ennek ellenére bátor látogatók százai mászták meg a lépcsőt a rendkívüli panoráma és az út különlegessége miatt.

A felhők közt (forrás: flickr/ nipponbasse83)

2003-ban 875.000 dollárért felújították az egészet, de mégse nyitották meg a látogatók előtt, pedig ezrek másszák meg az ösvényt, és nagyobb baleset csak ritkán fordul elő. Annak ellenére, hogy reggel 6 előtt, sokszor még sötétben jönnek a túrázók, hogy a biztonsági őrség reggeli munkakezdését elkerüljék.

Hajnali fények (forrás: flickr/ anthony nguyen)

Azóta még több őrt vettek fel és sikerült lecsökkenteni az illegális látogatók számát. Azóta a bejelentett mászások száma állandó, szép időben hetente 100-150 ember jut fel a lépcsőn. A kalandvágyók kedvét azonban a hatóságok és a helyi lakosság sem veszi el, ennek köszönhetjük a csodálatos képeket, amiket sokszor az életük kockáztatásával készítenek el és osztanak meg.

Csodálatos panoráma a Haiku völgybe (forrás: flickr/ Mark Payton)

Oahu szigete egyébként a 3. legnagyobb területű sziget a Hawaii szigetcsoportban. Az állam lakosságának a 75%-a él itt. A sziget becene a “Találkozóhely”. A sziget egy vulkánkitörés során keletkezett. A szigeten található az állam székhelye, Honolulu és a II. világháborúban japán csapás érte Pearl Harbor is.

És a beígért videó, ami a 6-7 órás túrát mutatja be 11 perc alatt:

Hogyan jussunk el ide

Az ösvény eleje Kaneohe városa mellett található, 16 km-re Honolulutól. Honolulura Budapestről repülővel jó pát átszállással tudunk elutazni. Az egyik lehetőség, hogy először Amszterdamba, onnan Los Angelesbe utazunk, és onnan közvetlen járattal repülünk Honolulura. Az USA több nagyvárosából van lehetőség közvetlen járatra, szóval ha valaki arra jár, ott könnyebben talál lehetőséget, mint Magyarországról :)

 

 

 


FONTOS: nem vagyunk szakértők, se újságírók, de még csak utazási iroda sem. Viszont emberek vagyunk, akik hibáznak néha. Ezért szeretnénk megkérni TÉGED: ha valamit rosszul tudunk, rosszul írtunk, vagy eleve butaságokat hordtunk össze, akkor jelezd nekünk az info@ittsevoltam.hu email címen, és ha elküldöd, mi a helyes megoldás, akkor mi azt javítjuk!

Beszélgessünk róla!

comments powered by Disqus

Értékeld ezt a helyet

Mennyire szívesen utaznál el oda?


(2 szavazat, átlag: 3.00/5)
Loading...Loading...

Fontosabb infók:

Földrész: Amerika

Ország: Hawaii

Távolság Budapesttől (légvonalban): 12360 km

Hivatalos pénz: amerikai dollár

Hivatalos nyelv: angol és hawaii

Az Egyesült Államok 50. tagállama. Földrajzilag elkülönül az amerikai kontinenstől és az ország törzsterületétől, lényegében egy Polinéziához tartozó szigetcsoport a Csendes-óceánon.

Aktuális árfolyam: 1 USD = HUF
(forrás: finance.yahoo.com)

Aktuális időjárás:

Térképen:


Fotók

Legjobb szállások a környéken

Tervezd meg az utad

KATT › Legfrissebb helyek, ahol nem jártunk »

Az elpusztított város

Franciaország
Emberi maradványok és fel nem robbant lőszerek mindenhol
Nézettség 2495

Lebegő pizzéria az óceán közepén

Fidzsi-szigetek
Cloud9 luxus pizzéria
Nézettség 702

Lélegzetelállító templom a föld mélyén

Malajzia
Lépcsők sokaságát kell megmászni a lejutáshoz
Nézettség 961

Nézz körül a térképen Itt se voltam - nagyítás

Miről szól az Itt se voltam oldal?

Párizs? London? New York? Úti célok, amiket mindenki ismer. Könyveket írtak tele az ilyen és ehhez hasonló kommersz, mindenki által unalomig ismételt érdekes, de teljesen megszokott helyszínekkel. Nincs is ezzel semmi baj! Ezek is olyan látványosságok, amiket érdemes megnézni egyszer!

Te ennél mégis többre vágysz?

Akkor az Itt se voltam a te oldalad! Mi összeszedjük a világ azon érdekes, csodaszép, furcsa és különleges helyeit, amikről az emberek legnagyobb része azt se gondolta volna, hogy léteznek. El se hinnéd, mennyi-mennyi csoda van a Föld golyónk minden szegletében!

Miért Itt se voltam a nevünk? Az interneten kalandozva akárhányszor szembe találkozunk egy-egy különleges helyszínnel, mindig két dolog jut az eszünkbe: jé, még itt se voltam + jé, de jó lenne eljutni ide!

Itt se voltam - rendhagyó utazási magazin

Egy olyan korban élünk, amikor a technikának köszönhetően már mindent felfedeztek, mindent elérhetünk, mindenről kereshetünk információkat. Mégis nagyon sokan nem tudják, hogy a bolygónk távoli pontjain, vagy akár a szomszédos országokban mennyi olyan úti cél található, amiről hazatérve az ismerősöknek el fog állni a lélegzete!

Ha ilyen csodásak, miért nem ismertük őket eddig?

Érdekes helyek után kutatva mi is mindig ezzel szembesülünk: hogy lehet, hogy eddig nem is hallottunk ezekről? Ennek több oka is van: nem olyan jó a marketingjük, nem rendeznek ott semmiféle világszerte elismert rendezvényt, messze van, nehéz eljutni oda. Ha az ember viszont nyitott szemmel jár, akkor olyan fantasztikus helyszínekre juthat el virtuálisan vagy akár fizikailag is, amik egy életre szóló élménnyel kecsegtetik a kalandvágyó utazókat!

Utaznál? Rendeld meg, tervezd meg!

Itt se voltam - online szállásfoglalás
Böngéssz a legjobb szállások között
Itt se voltam - online repülőjárat keresés
Tervezd meg az utad