Szürreális lagúnák a sivatagban

Maranhão lepedői

  • Filmeseket is megihletett e táj
  • Egy kevés növény azért található itt
  • Bungalók a homokdűnék közt
  • Napfelkelte Maranhão lagúnájánál
  • Lagúna a dűnék közt
  • Végtelen homoktenger
  • Csodaszép táj
  • Szürreális látvány
  • Összefújta a homokot a szép

A Lençóis Maranhenses Nemzeti Park egy hatalmas, 1500 km2-es alacsonyan fekvő homoksivatag a Brazíl partoknál. A különleges látványt nyújtó homokdűnéket időnként elárasztja a víz, ilyenkor csodálatos kis lagúnák alakulnak ki a dombok között. Igazából nem is sivatag, mert évente 1200mm eső esik, ami ötször annyi, mint amennyi egy sivatagban átlagosan esik.

Lagúna a dűnék közt

Létrejötte két brazil folyónak, a Preguiças-nak és a Parnaíba-nak köszönhető. Ez a két folyó a szárazföldről homokot szállít a tengerbe, amit az áramlatok Maranhão 70km-es partjára sodornak. Itt a tenger felől érkező szél pedig a szárazföld belsejébe sodorja a homokot. Ennek köszönhetően alakultak ki az 50 méteres dűnék. A szél akár 50km-re is befújja a homokot a szárazföld belsejébe. A dűnék emiatt folyamatosan vándorolnak, évente akár 20 métert is megtesznek.

Összefújta a homokot a szép

A Nemzeti Parkot 1981-ben alapították. Látványa több filmest is megihletett, itt forgatták többek között a brazil The house of sand és az indiai Rajnikanth filmeket.

Szürreális látvány

Az Amazonas medencében található sivatag az esős évszakban veszi fel a legszebb arcát. Ilyenkor a dűnék közt megmarad a víz, és így alakulnak ki a szürreális kék és zöld lagúnák. Július és szeptember között éri meg a legjobban idelátogatni, mert akkor láthatjuk a rengeteg cseppnyi tavat.

Filmeseket is megihletett e táj

 

Csodaszép táj

A bőséges csapadék ellenére a növényzet nem marad meg itt. Csak néhol látni fűcsoportokat, bokrokat a tavak mentén. Halak viszont meglepő módon akadnak a tavacskákban, annak ellenére, hogy a száraz évszakban teljesen kiszáradnak a medrek. Ez annak köszönhető, hogy a petéket, ikrákat az iderepülő tengeri madarak a lábukon elhozzák, és így kerül a vízbe.

Egy kevés növény azért található itt

A Nemzeti Park itt csak egy státusz jelölés, igazából ökológiai védelmet jelent. Emiatt sok lakója is van a környéknek. A csapadékos évszakban legfőképpen halászok laknak itt, akik a szárazabb időszakban átköltöznek a szomszédos területekre a munka reményében.

Bungalók a homokdűnék közt

A legszebb arcát napfelkeltekor mutatja meg a park, ilyenkor a hosszú árnyékok különleges formákat hoznak létre. Na meg azért is jó a korai látogatás, mert olyankor még a hőmérséklet sem olyan magas.

Napfelkelte Maranhão lagúnájánál

A parkból a gépjárművek ki vannak tiltva. Egyedül a turista ügynökségek által szervezett négykerék meghajtásos túraautókat engedik be. Ez viszont a legjobb módja annak, hogy képzett vezetővel fedezzük fel a park csodáit.

Végtelen homoktenger

Hogyan jussunk el ide

Budapestről pár átszállással eljuthatunk Sao Paulóba. Onnan Sao Luiz-ba kell eljutnunk. Ide járnak helyi repülőjáratok. Innen bérelt autóval vagy helyi buszjárattal utazhatunk át Barreirinhas-ba, ahonnan a túrák indulnak.

Videó a sivatagról. Bár portugálul van, de a látvány miatt megéri megnézni!


FONTOS: nem vagyunk szakértők, se újságírók, de még csak utazási iroda sem. Viszont emberek vagyunk, akik hibáznak néha. Ezért szeretnénk megkérni TÉGED: ha valamit rosszul tudunk, rosszul írtunk, vagy eleve butaságokat hordtunk össze, akkor jelezd nekünk az info@ittsevoltam.hu email címen, és ha elküldöd, mi a helyes megoldás, akkor mi azt javítjuk!

Beszélgessünk róla!

comments powered by Disqus

Értékeld ezt a helyet

Mennyire szívesen utaznál el oda?


(3 szavazat, átlag: 4.00/5)
Loading...Loading...

Fontosabb infók:

Földrész: Amerika

Ország: Brazília

Távolság Budapesttől (légvonalban): 8200km

Hivatalos pénz: Brazil real

Hivatalos nyelv: portugál

Aktuális árfolyam: 1 BRL = HUF
(forrás: finance.yahoo.com)

Aktuális időjárás:

Térképen:


Fotók

Legjobb szállások a környéken

Tervezd meg az utad

KATT › Legfrissebb helyek, ahol nem jártunk »

Az elpusztított város

Franciaország
Emberi maradványok és fel nem robbant lőszerek mindenhol
Nézettség 2495

Lebegő pizzéria az óceán közepén

Fidzsi-szigetek
Cloud9 luxus pizzéria
Nézettség 702

Lélegzetelállító templom a föld mélyén

Malajzia
Lépcsők sokaságát kell megmászni a lejutáshoz
Nézettség 961

Nézz körül a térképen Itt se voltam - nagyítás

Miről szól az Itt se voltam oldal?

Párizs? London? New York? Úti célok, amiket mindenki ismer. Könyveket írtak tele az ilyen és ehhez hasonló kommersz, mindenki által unalomig ismételt érdekes, de teljesen megszokott helyszínekkel. Nincs is ezzel semmi baj! Ezek is olyan látványosságok, amiket érdemes megnézni egyszer!

Te ennél mégis többre vágysz?

Akkor az Itt se voltam a te oldalad! Mi összeszedjük a világ azon érdekes, csodaszép, furcsa és különleges helyeit, amikről az emberek legnagyobb része azt se gondolta volna, hogy léteznek. El se hinnéd, mennyi-mennyi csoda van a Föld golyónk minden szegletében!

Miért Itt se voltam a nevünk? Az interneten kalandozva akárhányszor szembe találkozunk egy-egy különleges helyszínnel, mindig két dolog jut az eszünkbe: jé, még itt se voltam + jé, de jó lenne eljutni ide!

Itt se voltam - rendhagyó utazási magazin

Egy olyan korban élünk, amikor a technikának köszönhetően már mindent felfedeztek, mindent elérhetünk, mindenről kereshetünk információkat. Mégis nagyon sokan nem tudják, hogy a bolygónk távoli pontjain, vagy akár a szomszédos országokban mennyi olyan úti cél található, amiről hazatérve az ismerősöknek el fog állni a lélegzete!

Ha ilyen csodásak, miért nem ismertük őket eddig?

Érdekes helyek után kutatva mi is mindig ezzel szembesülünk: hogy lehet, hogy eddig nem is hallottunk ezekről? Ennek több oka is van: nem olyan jó a marketingjük, nem rendeznek ott semmiféle világszerte elismert rendezvényt, messze van, nehéz eljutni oda. Ha az ember viszont nyitott szemmel jár, akkor olyan fantasztikus helyszínekre juthat el virtuálisan vagy akár fizikailag is, amik egy életre szóló élménnyel kecsegtetik a kalandvágyó utazókat!

Utaznál? Rendeld meg, tervezd meg!

Itt se voltam - online szállásfoglalás
Böngéssz a legjobb szállások között
Itt se voltam - online repülőjárat keresés
Tervezd meg az utad