A világ legnagyobb tükre

Salar de Uyuni

  • A szervezett túrák során terepjáró autókkal hozzák ki ide a túristákat
  • Salar de Uyuni - a világ legnagyobb tükre
  • Végtelen sivatag a száraz időszakban
  • Meglepő módon nem teljesen kihalt: flamingók is élnek itt például
  • A Hotel Playa del Blanca sószálloda
  • Még a szabadtéri bútorok is sóból készültek
  • Esőfelhő és tükörképe a Salar de Uyuni-ban
  • Sóhalmok, naplemente és fotós a Salar de Uyuni-nál

A Salar de Uyuni – egy bolíviai sósivatag – a világ legnagyobb és egyben legmagasabban fekvő felszíni sómezője. Az óriási sík felületet sókristályok fedik, ezért úgy tükröződik rajta minden, mintha egy hatalmas tükör lenne.

Salar de Uyuni - a világ legnagyobb tükreEsőfelhő és tükörképe a Salar de Uyuni-ban

A sivatag az Andok hegyvonulatai közt fekvő medencében van, a területe majd 11.000 km2 (hasonlításképpen 18 Balaton elférne benne) és 3656 m tengerszint feletti magasságban található. Valójában lehet sósivatagnak, de sómocsárnak is hívni: általában ugyanis száraz, de néhány időszakban pár centis víz borítja. A sóréteg a sivatag legvastagabb pontján eléri a 10 méter vastagságot is!

Hatszög alakú minták a víz alatt, háttérben az Andok

A Salar de Uyuni egy ősrégi tenger, a Lago Minchin része volt. Ez a tenger borította régen majdnem teljesen délnyugat Bolíviát. Aztán az éghajlat változásnak köszönhetően a tenger szép lassan kiszáradt, de itt maradt belőle a töménytelen mennyiségű só. Így alakult ki ez a sósivatag is: egy kiszáradt ősi tenger feneke.

Végtelen sivatag a száraz időszakban

A terület végig hatszögletű csempékkel van borítva, ezek a só kristály jellegéből alakultak ilyen formájúra. Annak ellenére, hogy a tájon sivatagi szárazság, éjszakai kemény fagyok és nappali forróság uralkodik, mégis található élet a környéken. Rózsaszín flamingók, ősi kaktuszok és ritka kolibrik élnek a Salar de Uyuni-ban.

Meglepő módon nem teljesen kihalt: flamingók is élnek itt például

Az esős évszakban a sivatag átalakul egy óriási sós tóvá, és bár nem mély, mindössze 6-20 cm mély, mégis bejárható nemcsak autóval, hanem csónakkal is. Ebben az időszakban a sekély tó vizén tükröződik az ég, ezzel létrehozva egy végtelennek tűnő bizarr látomást. A végtelennek tűnő sivatag közepén egy szálloda is épült teljes mértékben csak só felhasználásával!

A Hotel Playa Blanca sószálloda

A szálloda sótéglákból épült, só habarcs tartja össze az épületet, de még a székek, asztalok is sóból vannak. Bár a Hotel Playa Blanca-ban nincs áram, kevés a kényelmi funkció, a vizet is úgy kell odaszállítani teherautókkal, mégis olyan élményt kínál, amit kevés helyen kaphatunk meg: totális csendben feküdni a csodálatos panorámával rendelkező éjszakai égbolt alatt és bámulni a természet végtelen szépségét minden külső zavaró hatástól mentesen.

Még a szabadtéri bútorok is sóból készültek

A sivatagba túrákat szerveznek a környékről. Aki szeretné megismerni és átélni a hangulatát, az készüljön fel: ezek a túrák 3-4 naposak, de vannak 2 és fél hetes túrák is. Általában 5-6 fős csapatokat szoktak kivinni a területre négykerék meghajtásos terepjárókkal, amiknek a sofőrje egyben a csapat szakácsa is lesz.

Sóhalmok, naplemente és fotós a Salar de Uyuni-nál

Ha valaki olyan szerencsés helyzetbe kerül, hogy meglátogathatja ezt a fantasztikus végtelen tükör sivatagot, azért legyen óvatos az utazásszervező kiválasztásánál! A nem biztonságos járművek és a képzetlen sofőrök miatti halálos balesetek sem ismeretlenek ezen a környéken. Indulás előtt győződjünk meg a biztonsági övünkről, a túrafelszerelés és az elsősegély felszerelés meglétéről, ellenőrizzük a vészhelyzeti rádiót is és ne szégyelljünk kérdezősködni a vezetőnk tapasztalatáról és képzettségéről. Természetesen találhatunk a környéken sok neves és ismert túraszervezőt is, akiknek a tapasztalata segít minket majd abban, hogy Salar de Uyuni, ez a természeti csoda egyaránt emlékezetes és biztonságos élmény legyen számunkra.

A szervezett túrák során terepjáró autókkal hozzák ki ide a túristákat

Hogyan jussunk el ide

Bolíviába repülővel Santa Cruz de la Sierrába utazhatunk Budapestről jó pár átszállással. Onnan Uyuni, ahonnan a szervezett túrák indulnak, kb. 830 km-re van, autóval 17 óra. Itt találhatunk magunknak túravezetőt, be is fizethetünk egy egy szervezett útra, de ha valaki szeretné olcsóbban megúszni, akkor szálljon fel a szomszédos Colchani felé tartó buszra, szóljon a sofőrnek, hogy a sósivatagnál le akar szállni, és megnézheti privátban is ezt a csodát. De nagyon ne bóklásszon el az úttól, nem hiába vannak szervezett túrák :) Ha szeretnél eljutni ide, akkor használd a jobb oldalon található utazás szervező és szállás kereső dobozainkat!

Csodálatos kisfilm a Salar de Uyuni sósivatagról, a világ legnagyobb tükréről


FONTOS: nem vagyunk szakértők, se újságírók, de még csak utazási iroda sem. Viszont emberek vagyunk, akik hibáznak néha. Ezért szeretnénk megkérni TÉGED: ha valamit rosszul tudunk, rosszul írtunk, vagy eleve butaságokat hordtunk össze, akkor jelezd nekünk az info@ittsevoltam.hu email címen, és ha elküldöd, mi a helyes megoldás, akkor mi azt javítjuk!

Beszélgessünk róla!

comments powered by Disqus

Fontosabb infók:

Földrész: Amerika

Ország: Bolívia

Távolság Budapesttől (légvonalban): 11400km

Hivatalos pénz: bolíviai boliviano

Hivatalos nyelv:  Spanyol nyelv, Kecsua nyelv

Aktuális időjárás:

Térképen:


Legjobb szállások a környéken

KATT › Legfrissebb helyek, ahol nem jártunk »

Az elpusztított város

Franciaország
Emberi maradványok és fel nem robbant lőszerek mindenhol
Nézettség 2622

Lebegő pizzéria az óceán közepén

Fidzsi-szigetek
Cloud9 luxus pizzéria
Nézettség 725

Lélegzetelállító templom a föld mélyén

Malajzia
Lépcsők sokaságát kell megmászni a lejutáshoz
Nézettség 1044

Nézz körül a térképen Itt se voltam - nagyítás

Miről szól az Itt se voltam oldal?

Párizs? London? New York? Úti célok, amiket mindenki ismer. Könyveket írtak tele az ilyen és ehhez hasonló kommersz, mindenki által unalomig ismételt érdekes, de teljesen megszokott helyszínekkel. Nincs is ezzel semmi baj! Ezek is olyan látványosságok, amiket érdemes megnézni egyszer!

Te ennél mégis többre vágysz?

Akkor az Itt se voltam a te oldalad! Mi összeszedjük a világ azon érdekes, csodaszép, furcsa és különleges helyeit, amikről az emberek legnagyobb része azt se gondolta volna, hogy léteznek. El se hinnéd, mennyi-mennyi csoda van a Föld golyónk minden szegletében!

Miért Itt se voltam a nevünk? Az interneten kalandozva akárhányszor szembe találkozunk egy-egy különleges helyszínnel, mindig két dolog jut az eszünkbe: jé, még itt se voltam + jé, de jó lenne eljutni ide!

Itt se voltam - rendhagyó utazási magazin

Egy olyan korban élünk, amikor a technikának köszönhetően már mindent felfedeztek, mindent elérhetünk, mindenről kereshetünk információkat. Mégis nagyon sokan nem tudják, hogy a bolygónk távoli pontjain, vagy akár a szomszédos országokban mennyi olyan úti cél található, amiről hazatérve az ismerősöknek el fog állni a lélegzete!

Ha ilyen csodásak, miért nem ismertük őket eddig?

Érdekes helyek után kutatva mi is mindig ezzel szembesülünk: hogy lehet, hogy eddig nem is hallottunk ezekről? Ennek több oka is van: nem olyan jó a marketingjük, nem rendeznek ott semmiféle világszerte elismert rendezvényt, messze van, nehéz eljutni oda. Ha az ember viszont nyitott szemmel jár, akkor olyan fantasztikus helyszínekre juthat el virtuálisan vagy akár fizikailag is, amik egy életre szóló élménnyel kecsegtetik a kalandvágyó utazókat!

Utaznál? Rendeld meg, tervezd meg!

Itt se voltam - online szállásfoglalás
Böngéssz a legjobb szállások között
Itt se voltam - online repülőjárat keresés
Tervezd meg az utad