A Hold völgye

ISCHIGUALASTO

  • Üdvözöljük a dinoszauruszok földjén
  • Naplemente, háttérben a Tampaya kanyon
  • Régen árterület volt
  • Üdvözöljük a dinoszauruszok földjén
  • A Szfinx fantázianevű szikla az Ischigualasto Nemzeti Parkban
  • A tengeralattjáró fantázianevű szikla az Ischigualasto Nemzeti Parkban
  • A szélsőséges időjárást csak kevés növény bírja
  • Ischigualasto - a Hold völgye
  • Kőtömbök, amiket a víz és a szél alakította ilyenné
  • Régen dús növényzet volt, mostanra egy kopár táj

Az argentin Valley of the Moon egy furcsa geológiai képződmény. A nevét az itt elszórt gömb alakú kövekről kapta.

Ezek az érdekes alakú kövek és sziklák az Ischigualasto Nemzeti Parkban találhatóak a chile-i határ közelében. A nemzeti park maga hatalmas, majdnem 600 km2 és átlagosan a tengerszint feletti 1200 méteres magasságban fekszik. Eredeti neve Valle de la Luna.

Ischigualasto - a Hold völgye

A parkban minden olyan növény megtalálható, ami általában szokott lenni a környéken: kisebb fák, kaktuszok és bokrok. Az időjárás rendkívül száraz és szélsőséges. A hőmérséklet -10 °C és +45 °C között ingadozik. A szinte állandó szél és a kevés csapadék (ami nyári időszakban szokott esni) alakította ilyen zorddá a környezetet. Tipikusan olyan hely, amit könnyű meglátogatni de nagyon nehéz lenne itt élni.

A szélsőséges időjárást csak kevés növény bírja

Ahogy már említettük, a park a becenevét a tájat tarkító zord, túlvilági geológiai formákról kapta a nevét. Évmilliókkal ezelőtt a területet víz borította, egy folyó hullámtere volt, amit az akkoriban igen sok csapadék táplált. Rendszeresek voltak az áradások, az árhullámok.

Régen árterület volt

Még dinoszauruszok éltek a földön, amikor ezek a gömb alakú kövek kialakultak a folyamatos vízmosás hatására. A felszín szikláit csiszolta, pusztította az árhullám, majd a víz elvonult és itt maradtak ezek a kőgömbök. A kőtömbök némelyik olyan sima és csupasz, mint a márvány. Ezeket már az állandó szél csiszolta ilyenné.

Kőtömbök, amiket a víz és a szél alakította ilyenné

A sziklák között hatalmas (némelyik több, mint 40 méter hosszú) megkövesedett fatörzseket is találunk, amik ékesen bizonyítják, hogy egyszer nagyon régen itt még dús növényzet táplálta az őskor állatait.

Régen dús növényzet volt, mostanra egy kopár táj

Nemcsak gömb alakú kövek és megkövesedett fák találhatóak itt. Az erózió hatására létrejöttek még különleges, egyedi sziklák, amiknek még nevet is adtak. Ilyen például a tengeralattjáró vagy a Szfinx is.

A Szfinx fantázianevű szikla az Ischigualasto Nemzeti ParkbanA tengeralattjáró fantázianevű szikla az Ischigualasto Nemzeti Parkban

Manapság a Valley of the Moon híres arról is, hogy egy igen fontos és népszerű paleontológiai terület: itt találhatóak a világ legrégebbi dinoszaurusz maradványai.

Naplemente, háttérben a Tampaya kanyon

Hogyan jussunk el ide

Üdvözöljük a dinoszauruszok földjén

A legközelebbi település a 45 percre található Valle Fértil, ahonnan saját kocsival, de akár helyi utazási ügynökségek által szervezett busz járattal tudunk eljutni  az Ischigualasto Nemzeti Parkba. Egy másik jó lehetőség még a stoppolás Valle Fértil-ből. Buenos Aires repülőtere elég messze van, több, mint 1100 km-re, ezért lehet érdemesebb Chile felől megközelíteni a parkot, ami kb. 800 km. A legrövidebb az argentínai San Juan repülőterét használni, onnan csak 320 km a park. Jó, ha észben tartjuk azt is, hogy belépődíjat kell fizetni a nemzeti parkba!

 Felejthetetlen előadás

Az argentin májusi forradalom 200. évfordulóján előadták a nemzeti himnuszt az Ischigualasto Nemzeti Parkban. Igazán egyedi helyszín egy nagy jelentőségű történelmi évfordulón. Jól választottak a rendezők.FONTOS: nem vagyunk szakértők, se újságírók, de még csak utazási iroda sem. Viszont emberek vagyunk, akik hibáznak néha. Ezért szeretnénk megkérni TÉGED: ha valamit rosszul tudunk, rosszul írtunk, vagy eleve butaságokat hordtunk össze, akkor jelezd nekünk az info@ittsevoltam.hu email címen, és ha elküldöd, mi a helyes megoldás, akkor mi azt javítjuk!

Beszélgessünk róla!

comments powered by Disqus

Értékeld ezt a helyet

Mennyire szívesen utaznál el oda?


(1 szavazat, átlag: 4.00/5)
Loading...Loading...

Fontosabb infók:

Földrész: Amerika

Ország: Argentína

Távolság Budapesttől (légvonalban): 12230km

Hivatalos pénznem: Argentin peso

Hivatalos nyelv: spanyol nyelv

Aktuális árfolyam: 1 ARS = HUF
(forrás: finance.yahoo.com)

Aktuális időjárás:

Térképen:


Fotók

Legjobb szállások a környéken

Tervezd meg az utad

KATT › Legfrissebb helyek, ahol nem jártunk »

Az elpusztított város

Franciaország
Emberi maradványok és fel nem robbant lőszerek mindenhol
Nézettség 2495

Lebegő pizzéria az óceán közepén

Fidzsi-szigetek
Cloud9 luxus pizzéria
Nézettség 702

Lélegzetelállító templom a föld mélyén

Malajzia
Lépcsők sokaságát kell megmászni a lejutáshoz
Nézettség 961

Nézz körül a térképen Itt se voltam - nagyítás

Miről szól az Itt se voltam oldal?

Párizs? London? New York? Úti célok, amiket mindenki ismer. Könyveket írtak tele az ilyen és ehhez hasonló kommersz, mindenki által unalomig ismételt érdekes, de teljesen megszokott helyszínekkel. Nincs is ezzel semmi baj! Ezek is olyan látványosságok, amiket érdemes megnézni egyszer!

Te ennél mégis többre vágysz?

Akkor az Itt se voltam a te oldalad! Mi összeszedjük a világ azon érdekes, csodaszép, furcsa és különleges helyeit, amikről az emberek legnagyobb része azt se gondolta volna, hogy léteznek. El se hinnéd, mennyi-mennyi csoda van a Föld golyónk minden szegletében!

Miért Itt se voltam a nevünk? Az interneten kalandozva akárhányszor szembe találkozunk egy-egy különleges helyszínnel, mindig két dolog jut az eszünkbe: jé, még itt se voltam + jé, de jó lenne eljutni ide!

Itt se voltam - rendhagyó utazási magazin

Egy olyan korban élünk, amikor a technikának köszönhetően már mindent felfedeztek, mindent elérhetünk, mindenről kereshetünk információkat. Mégis nagyon sokan nem tudják, hogy a bolygónk távoli pontjain, vagy akár a szomszédos országokban mennyi olyan úti cél található, amiről hazatérve az ismerősöknek el fog állni a lélegzete!

Ha ilyen csodásak, miért nem ismertük őket eddig?

Érdekes helyek után kutatva mi is mindig ezzel szembesülünk: hogy lehet, hogy eddig nem is hallottunk ezekről? Ennek több oka is van: nem olyan jó a marketingjük, nem rendeznek ott semmiféle világszerte elismert rendezvényt, messze van, nehéz eljutni oda. Ha az ember viszont nyitott szemmel jár, akkor olyan fantasztikus helyszínekre juthat el virtuálisan vagy akár fizikailag is, amik egy életre szóló élménnyel kecsegtetik a kalandvágyó utazókat!

Utaznál? Rendeld meg, tervezd meg!

Itt se voltam - online szállásfoglalás
Böngéssz a legjobb szállások között
Itt se voltam - online repülőjárat keresés
Tervezd meg az utad