Gleccser, jégbarlang és folyók

A Mendenhall gleccser jégbarlangjai

  • Csodálatos látvány a Mendenhall barlangban
  • A jégbarlang bejárata
  • A gleccser
  • A jégbarlang mélyén
  • A látogatóközpont

“A legszebb barlang, ahol valaha is voltam. Teljesen megérte a kajak túra és a jégfal mászás a gleccseren. Szükséged lesz egy tapasztalt vezetőre, meleg ruhára, felszerelésre a jégmászáshoz.” – mondta egy arizónai látogató a jégbarlangról.

Csodálatos látvány a Mendenhall barlangban

Képek alapján olyan ez a hely, mintha egy másik bolygóra lépnénk, pedig igazából a 12 km-es Mendenhall gleccsernél készültek. Helyileg a Mendenhall völgyben van, ami 20 km-re van Alaszka dél-keleti részén lévő Juneau-tól. A hatalmas gleccser és a közvetlen környezete a 30 km2-es Mendenhall Gleccser Kiránduló Övezetben található, ami a Tongass Nemzeti Erdő része. A 19 km-es gleccser rendkívüli élmény mind a kalandkereső turistáknak, mind a fotósoknak.

A jégbarlang bejárata

A gleccser Alaszka egyik legszebb gleccsere. Mint minden gleccser, ez is évente folyamatos mozgásban van. A Mendenhall tóig tart, ahol hatalmas, kék jégdarabok törnek le és zúdulnak nagy robajjal a vízbe.

A gleccser

 

Maga a gleccser is csodálatos, de az igazi szépség a mélyben van: csodálatos jégbarlangok alakultak ki. Különböző színekben pompázó, meglepő formájú jégtömbök között csorog a gleccser vize a föld alatt. A barlangokat csakis vezetővel ajánlott meglátogatni, mivel folyamatosan változik, bárhol letörhetnek jégdarabok, valamint a megközelítése is elég veszélyes köszönhetően a gleccser sajátosságainak. Szóval egyedül senki ne vágjon neki!

Ha viszont eljutottunk a gleccser mélyére, akkor a fáradtságért kárpótol minket a látvány. Egyes falak sötét csíkosak az üledékektől, a barázdák pedig emlékeztetik az embert, hogy a gleccser és a barlang állandóan változik, folyamatosan mozgásban van. 2007-ben például egy év alatt a harmadára zsugorodott az egyik türkiz színű barlang és a színét is elvesztette a fent elvékonyodó jégréteg miatt.

A jégbarlang mélyén

“Az egész olyan szürreális, olyan földöntúli, hogy csak az emlékeztet arra, hogy a Földön vagyunk, hogy ott csobog a barlang alján egy patak. Mivel a gleccserek egyre fogyatkoznak, ezért a látogatóknak hamar meg kell látogatni, mert nem fog örökké létezni ez a barlang” – mondja az egyik látogató.

Az USA erdészete üzemelteti az itt található Mendenhall Gleccser Látogató Központot, ami egész évre kínál programokat gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. A központ egész évben nyitva van, és 500.000 látogatót fogad évente. Nyáron sokan érkeznek kiránduló hajókkal. A jégbarlangon kívül ehetőség van gleccser mászásra, kirándulásra vagy egyszerű kikapcsolódásra a csodás tóparti kilátással övezett területen.

A látogatóközpont

Hogyan jussunk el ide

Az alaszkai Juneauba kell eljutni először, ahova naponta járnak az Alaska Airlines gépei Seattle-ből és Anchorage-ból. Innen bérelt autóval vagy menetrend szerinti buszjárattal lehet eljutni a látogató központig. A busz reggel 8 és este 6 között fél óránként jár.

Search Hotels

Destination
Check-in date
Check-out date


FONTOS: nem vagyunk szakértők, se újságírók, de még csak utazási iroda sem. Viszont emberek vagyunk, akik hibáznak néha. Ezért szeretnénk megkérni TÉGED: ha valamit rosszul tudunk, rosszul írtunk, vagy eleve butaságokat hordtunk össze, akkor jelezd nekünk az info@ittsevoltam.hu email címen, és ha elküldöd, mi a helyes megoldás, akkor mi azt javítjuk!

Beszélgessünk róla!

comments powered by Disqus

Értékeld ezt a helyet

Mennyire szívesen utaznál el oda?


(2 szavazat, átlag: 5.00/5)
Loading...Loading...

Fontosabb infók:

Földrész: Amerika

Ország: Alaszka

Távolság Budapesttől (légvonalban): 8000 km

Hivatalos pénznem: amerikai dollár

Hivatalos nyelv: angol

Alaszka 1959. január 3-án vált az Amerikai Egyesült Államok 49. tagállamává. Területe alapján a legnagyobb, lakosainak száma alapján azonban a harmadik legkisebb állam. Neve az Alyeska („nagy ország”, „nagy föld” vagy „szárazföld”) aleut szóból származik.

Aktuális árfolyam: 1 USD = HUF
(forrás: finance.yahoo.com)

Aktuális időjárás:

Térképen:


Fotók

Legjobb szállások a környéken

Tervezd meg az utad

KATT › Legfrissebb helyek, ahol nem jártunk »

Az elpusztított város

Franciaország
Emberi maradványok és fel nem robbant lőszerek mindenhol
Nézettség 2318

Lebegő pizzéria az óceán közepén

Fidzsi-szigetek
Cloud9 luxus pizzéria
Nézettség 627

Lélegzetelállító templom a föld mélyén

Malajzia
Lépcsők sokaságát kell megmászni a lejutáshoz
Nézettség 840

Nézz körül a térképen Itt se voltam - nagyítás

Miről szól az Itt se voltam oldal?

Párizs? London? New York? Úti célok, amiket mindenki ismer. Könyveket írtak tele az ilyen és ehhez hasonló kommersz, mindenki által unalomig ismételt érdekes, de teljesen megszokott helyszínekkel. Nincs is ezzel semmi baj! Ezek is olyan látványosságok, amiket érdemes megnézni egyszer!

Te ennél mégis többre vágysz?

Akkor az Itt se voltam a te oldalad! Mi összeszedjük a világ azon érdekes, csodaszép, furcsa és különleges helyeit, amikről az emberek legnagyobb része azt se gondolta volna, hogy léteznek. El se hinnéd, mennyi-mennyi csoda van a Föld golyónk minden szegletében!

Miért Itt se voltam a nevünk? Az interneten kalandozva akárhányszor szembe találkozunk egy-egy különleges helyszínnel, mindig két dolog jut az eszünkbe: jé, még itt se voltam + jé, de jó lenne eljutni ide!

Itt se voltam - rendhagyó utazási magazin

Egy olyan korban élünk, amikor a technikának köszönhetően már mindent felfedeztek, mindent elérhetünk, mindenről kereshetünk információkat. Mégis nagyon sokan nem tudják, hogy a bolygónk távoli pontjain, vagy akár a szomszédos országokban mennyi olyan úti cél található, amiről hazatérve az ismerősöknek el fog állni a lélegzete!

Ha ilyen csodásak, miért nem ismertük őket eddig?

Érdekes helyek után kutatva mi is mindig ezzel szembesülünk: hogy lehet, hogy eddig nem is hallottunk ezekről? Ennek több oka is van: nem olyan jó a marketingjük, nem rendeznek ott semmiféle világszerte elismert rendezvényt, messze van, nehéz eljutni oda. Ha az ember viszont nyitott szemmel jár, akkor olyan fantasztikus helyszínekre juthat el virtuálisan vagy akár fizikailag is, amik egy életre szóló élménnyel kecsegtetik a kalandvágyó utazókat!

Utaznál? Rendeld meg, tervezd meg!

Itt se voltam - online szállásfoglalás
Böngéssz a legjobb szállások között
Itt se voltam - online repülőjárat keresés
Tervezd meg az utad