Félelmetes mártózás

Az ördög medencéje

  • Ösvény a vízesés szélén
  • A Viktória vízesés felülnézetből
  • Örökké szívárvány
  • Csak vezetővel
  • Medence a mélység felett
  • Csak bátraknak
  • Buja növényzet
  • A Viktória vízesés alacsony vízhozam idején

A Viktória vízesés egyike a világ legnagyobbikainak, az otthona az egyik leglenyűgözőbb természetes vízi képződménynek, az Ördög medencéjének, ahogy a helyiek hívják. A medence közvetlenül a vízesés peremén található. Az egyik legfélelmetesebb és leglátványosabb fürdőhely a világon, nem csoda, hogy csak kevesen merik kipróbálni.

Medence a mélység felett

Szeptember és december között elég alacsony a folyó vízhozama ahhoz, hogy meg lehessen közelíteni a 100 méteres mélység szélén lévő peremet. Ilyenkor előbukkan a kis medence, amit fortyogó üstnek is neveznek. A bátrabbak itt a sziklaperemtől védve tudnak fürdőzni, de ez nem jelenti azt, hogy a hely teljesen biztonságos lenne. Sajnos történtek halálesetek amiatt, hogy az emberek túl szélre merészkedtek és átcsúsztak a peremen.

Csak bátraknak

A medence olyan, mintha feszített víztükrű lenne köszönhetően a természetes túlfolyónak és az alacsony vízállásnak. Nyugodtan lehet benne úszkálni, de a szélén azért nem érdemes nagyon ugrálni, lásd a baleseteket.

Csak vezetővel

A látvány és a hangzavar félelmetes és megdöbbentő egyszerre, de csodálatos élmény is. Aki egyszer megfürdött benne, soha nem felejti el.

A Viktória vízesés alacsony vízhozam idején

A biztonságosabb élmény miatt létrehoztak egy kis túravezető céget is, akik elkísérik a kalandvágyó turistákat a medencéhez viszonylag alacsony díjért cserébe. A rövid túra során a Livingstone szigetre viszik el az érdeklődőket, és azon keresztül közelítik meg a medencét.

Külön érdekessége a helynek, hogy a hatalmas víztömeg lezúdulása során felszabaduló pára miatt szinte folyamatosan szivárvány látható a medence mellett a mélység fölött.

Örökké szívárvány

A Viktória vízesés Zimbabwe és Zambia határán fekszik. Eredeti neve  Mosi-oa-Tunya, és tongául azt jelenti: füst ami mennydörög. Találó elnevezés, ugyanis a magasról lezúduló vízesés felszálló párája olyan, mint a füst, a földet érő víztömeg pedig hatalmas robajjal zubog lefelé. A vízesést David Livingstone, a skót misszionárus fedezte fel 1855-ben. A helyet, ahonnan elsőnek észrevette, róla nevezték el. A felfedező pedig a tisztelete jeléül Viktória királynőről nevezte el.

Buja növényzet

Nem a legmagasabb, viszont a legnagyobb vízesés a világon méreteit tekintve. 1708 méter szélesen hömpölyög a mélybe a víz. A legmagasabb pontja 108 méter. A Viktória vízesés nagyjából kétszer magasabb, mint az észak-amerikai Niagara vízesés és kétszer szélesebb mint a Horseshoe vízesés. Magasságban és szélességben csak a argentin-brazil Iguaza vízesés vetekedik vele.

A Viktória vízesés felülnézetből

 

Ösvény a vízesés szélén

A képek nem adják vissza teljesen a megdöbbentő élményt, amit az Ördög medencéje nyújt, de ezen a videón megnézhetjük, milyen érzés is lehet eljutni oda, megmártózni a vizében és élvezni a természet csodáit:

Hogyan jussunk el ide

Zambiából és Zimbabwéből is megközelíthetjük. Ha konkrétan Victoria Falls településre szeretnénk eljutni, akkor az Air Zimbabwe járataival Harare-ből, az Air Namibia járataival Windhoek-ből vagy a South African Airways járataival Johannesburgból repülhetünk ide.

Victoria Falls-t vonattal is el lehet érni. Van egy klasszikus gőzmozdonyos járat Bulawayo-ból, de vannak luxus vonatok is, amik Dél-Afrikából indulnak és érintik a Viktória vízesést is: a Shongololo Express és a Rovos Rail.

Buszjáratok is vannak természetesen Harare-ből és Bulawayo-ból, és ha szerencsénk van, akár Johannesburgból is el tudunk kapni egy járatot ide.


FONTOS: nem vagyunk szakértők, se újságírók, de még csak utazási iroda sem. Viszont emberek vagyunk, akik hibáznak néha. Ezért szeretnénk megkérni TÉGED: ha valamit rosszul tudunk, rosszul írtunk, vagy eleve butaságokat hordtunk össze, akkor jelezd nekünk az info@ittsevoltam.hu email címen, és ha elküldöd, mi a helyes megoldás, akkor mi azt javítjuk!

Beszélgessünk róla!

comments powered by Disqus

Értékeld ezt a helyet

Mennyire szívesen utaznál el oda?


Még nem érkezett szavazat. Legyél Te az első!
Loading...Loading...

Fontosabb infók:

Földrész: Afrika

Ország: Zambia

Távolság Budapesttől (légvonalban): 7300 km

Hivatalos pénz: Zambiai kwacha

Hivatalos nyelv: angol

Aktuális árfolyam: 1 ZMW = HUF
(forrás: finance.yahoo.com)

Aktuális időjárás:

Térképen:


Fotók

Legjobb szállások a környéken

Tervezd meg az utad

KATT › Legfrissebb helyek, ahol nem jártunk »

Az elpusztított város

Franciaország
Emberi maradványok és fel nem robbant lőszerek mindenhol
Nézettség 2495

Lebegő pizzéria az óceán közepén

Fidzsi-szigetek
Cloud9 luxus pizzéria
Nézettség 702

Lélegzetelállító templom a föld mélyén

Malajzia
Lépcsők sokaságát kell megmászni a lejutáshoz
Nézettség 961

Nézz körül a térképen Itt se voltam - nagyítás

Miről szól az Itt se voltam oldal?

Párizs? London? New York? Úti célok, amiket mindenki ismer. Könyveket írtak tele az ilyen és ehhez hasonló kommersz, mindenki által unalomig ismételt érdekes, de teljesen megszokott helyszínekkel. Nincs is ezzel semmi baj! Ezek is olyan látványosságok, amiket érdemes megnézni egyszer!

Te ennél mégis többre vágysz?

Akkor az Itt se voltam a te oldalad! Mi összeszedjük a világ azon érdekes, csodaszép, furcsa és különleges helyeit, amikről az emberek legnagyobb része azt se gondolta volna, hogy léteznek. El se hinnéd, mennyi-mennyi csoda van a Föld golyónk minden szegletében!

Miért Itt se voltam a nevünk? Az interneten kalandozva akárhányszor szembe találkozunk egy-egy különleges helyszínnel, mindig két dolog jut az eszünkbe: jé, még itt se voltam + jé, de jó lenne eljutni ide!

Itt se voltam - rendhagyó utazási magazin

Egy olyan korban élünk, amikor a technikának köszönhetően már mindent felfedeztek, mindent elérhetünk, mindenről kereshetünk információkat. Mégis nagyon sokan nem tudják, hogy a bolygónk távoli pontjain, vagy akár a szomszédos országokban mennyi olyan úti cél található, amiről hazatérve az ismerősöknek el fog állni a lélegzete!

Ha ilyen csodásak, miért nem ismertük őket eddig?

Érdekes helyek után kutatva mi is mindig ezzel szembesülünk: hogy lehet, hogy eddig nem is hallottunk ezekről? Ennek több oka is van: nem olyan jó a marketingjük, nem rendeznek ott semmiféle világszerte elismert rendezvényt, messze van, nehéz eljutni oda. Ha az ember viszont nyitott szemmel jár, akkor olyan fantasztikus helyszínekre juthat el virtuálisan vagy akár fizikailag is, amik egy életre szóló élménnyel kecsegtetik a kalandvágyó utazókat!

Utaznál? Rendeld meg, tervezd meg!

Itt se voltam - online szállásfoglalás
Böngéssz a legjobb szállások között
Itt se voltam - online repülőjárat keresés
Tervezd meg az utad