A halott gyémántváros

Kolmanskop

  • Kolmanskop - régen jelentős bányaváros, ma elhagyatott szellemváros
  • Kilátás az elhagyatott kisváros egyik épületének az ablakából
  • Üdvözöljük Kolmanskop-ban - várostábla
  • Kolmanskop - csendélet
  • Elhagyatott házak mindenhol
  • Teljes kisváros épült itt fel, még kaszinó is volt, a képen pedig a teke terem látható
  • Kolmanskop - az egykori bányaigazgató háza
  • A természet visszafoglalta - homokkal teli régi ház
  • Van, ahol a plafonig áll a homok

Egy kisváros, amit német gyémántbányászok építettek Afrikában, majd az I. világháború után annyira hanyatlásnak indult, hogy mostanra a sivatag visszafoglalta a területet.

Hallottál már az urbex-ről? Ez az urban exploration rövidítése, és röviden azokra a túrákra, látványosságokra, úti célokra értik, amiket nehéz megközelíteni, kevésbé ismertek és hétköznapiak vagy egyenesen tilos odamenni. Tuladjonképpen az Itt se voltam is pont azokat a helyeket mutatja be, amik nem igazán ismertek a nagyközönség előtt. Viszont ha lehetne választani egy helyet, amire maximálisan ráillik az urbex, az Kolmanskop lenne!

Kilátás az elhagyatott kisváros egyik épületének az ablakából

A története egészen az 1900-as évek elejére nyúlik vissza. 1908-ban egy helyi munkás talált itt egy gyémántot, amit megmutatott a német főnökének. A főnök, név szerint August Stauch egyből meglátta az üzletet benne. Kutatni kezdett, és miután kiderült, hogy a terület rendkívül gazdag gyémánt lelőhelynek ígérkezik, rengeteg német bányász költözött ide, hogy szerencsét próbáljon. A hely fontosságát mutatja, hogy maga a német kormánytiltott területnek nyilvánította, és kizárólagos jogon megkezdte a gyémánt lelőhely kiaknázását.

Kolmanskop - régen jelentős bányaváros, ma elhagyatott szellemvárosTeljes kisváros épült itt fel, még kaszinó is volt, a képen pedig a teke terem látható

Azok a bányászok, akik az elsők között érkeztek ide, igen nagy vagyonra tettek szert. Hogy ne érezzék annyira távolinak a hazájukat, egész kisvárost építettek fel itt német mintára. Igen fejlett települést hoztak létre, volt itt többek között kaszinó, színház, iskola, erőmű, de itt építették fel a déli félteke első röntgen állomását is.

A természet visszafoglalta - homokkal teli régi ház

Mielőtt azt hinnénk viszont, hogy az orvosi ellátás miatt volt fontos a röntgen állomás, jobb ha tudjuk: azért hozták létre, hogy a munkások ne tudjanak a testükön belül kicsempészni gyémántokat a bánya területéről! A kisváros fontosságát jelezte, hogy vasútvonalat is építettek, ami a közeli Lüderitz kikötővárossal kötötte össze Kolmanskop-ot.

Elhagyatott házak mindenhol

Azonban hiába épült fel a semmi közepén egy ilyen fejlett város, ha egy idő után elvesztette a legfontosabb csáberejét: a gyémántot. Olyan mértékű volt a kitermelés, hogy szép lassan elfogyott a bányászható gyémánt. Emiatt az I. világháború után lassan hanyatlásnak indult a község, majd 1954-ben végképp az enyészetre hagyták a települést. Miután az utolsó lakos is elhagyta Kolmanskop-ot, a Namíb sivatag német városát, a természet szépen lassan visszahódította a területet. A házak és a többi épület szép lassan tönkrement, a szél telehordta a területet homokkal, és kialakult Kolmanskop mai képe: egy szellemváros a sivatag közepén.

Kolmanskop - csendélet

A németek által létrehozott tiltott területet pár éve a Namíbiai Nemzeti Kormány Nemzeti Parkká nyilvánította, az épületek egy részét felújították és múzeummá alakították. A kormány a természeti kincsektől, a környezettől és az elnéptelenedett falutól azt várja, hogy fellendül a turizmus a környéken.

Kolmanskop - az egykori bányaigazgató háza

Van, ahol a plafonig áll a homok

A város neve afrikaans nyelven “Coleman dombja”-t jelent és egy bizonyos John Coleman-ről kapta. Coleman fuvaros volt, aki egy homokvihar során elhagyta az ökörfogatát a város melletti dombon. A régi bányászfalu ma rendkívül népszerű turisztikai célpont.

Hogyan jussunk el ide

Üdvözöljük Kolmanskop-ban - várostábla

Kolmanskop a Keetmanshoop és Lüderitz közötti főúttól nem messze van, Lüderitz-től mindössze 12 km-re. Lüderitz az ország egyetlen nagy repülőterétől, Windhoek-tól nagyjából 700 km-re található. Ha szállást vagy repülőjáratot szeretnél keresni vagy foglalni, akkor a jobb oldalon található utazás tervező dobozok segítenek neked!

Kolmanskop, a halott gyémántváros bemutatása

Nézzük meg, ahogy a Top Billing bemutatja a komplett kisvárost, a történetét:


FONTOS: nem vagyunk szakértők, se újságírók, de még csak utazási iroda sem. Viszont emberek vagyunk, akik hibáznak néha. Ezért szeretnénk megkérni TÉGED: ha valamit rosszul tudunk, rosszul írtunk, vagy eleve butaságokat hordtunk össze, akkor jelezd nekünk az info@ittsevoltam.hu email címen, és ha elküldöd, mi a helyes megoldás, akkor mi azt javítjuk!

Beszélgessünk róla!

comments powered by Disqus

Értékeld ezt a helyet

Mennyire szívesen utaznál el oda?


(4 szavazat, átlag: 5.00/5)
Loading...Loading...

Fontosabb infók:

Földrész: Afrika

Ország: Namíbia

Távolság Budapesttől (légvonalban): 8300km

Hivatalos pénznem: namíbiai dollár

Hivatalos nyelv: angol nyelv

Aktuális árfolyam: 1 NAD = HUF
(forrás: finance.yahoo.com)

Aktuális időjárás:

Térképen:


Fotók

Legjobb szállások a környéken

Tervezd meg az utad

KATT › Legfrissebb helyek, ahol nem jártunk »

Az elpusztított város

Franciaország
Emberi maradványok és fel nem robbant lőszerek mindenhol
Nézettség 2495

Lebegő pizzéria az óceán közepén

Fidzsi-szigetek
Cloud9 luxus pizzéria
Nézettség 702

Lélegzetelállító templom a föld mélyén

Malajzia
Lépcsők sokaságát kell megmászni a lejutáshoz
Nézettség 961

Nézz körül a térképen Itt se voltam - nagyítás

Miről szól az Itt se voltam oldal?

Párizs? London? New York? Úti célok, amiket mindenki ismer. Könyveket írtak tele az ilyen és ehhez hasonló kommersz, mindenki által unalomig ismételt érdekes, de teljesen megszokott helyszínekkel. Nincs is ezzel semmi baj! Ezek is olyan látványosságok, amiket érdemes megnézni egyszer!

Te ennél mégis többre vágysz?

Akkor az Itt se voltam a te oldalad! Mi összeszedjük a világ azon érdekes, csodaszép, furcsa és különleges helyeit, amikről az emberek legnagyobb része azt se gondolta volna, hogy léteznek. El se hinnéd, mennyi-mennyi csoda van a Föld golyónk minden szegletében!

Miért Itt se voltam a nevünk? Az interneten kalandozva akárhányszor szembe találkozunk egy-egy különleges helyszínnel, mindig két dolog jut az eszünkbe: jé, még itt se voltam + jé, de jó lenne eljutni ide!

Itt se voltam - rendhagyó utazási magazin

Egy olyan korban élünk, amikor a technikának köszönhetően már mindent felfedeztek, mindent elérhetünk, mindenről kereshetünk információkat. Mégis nagyon sokan nem tudják, hogy a bolygónk távoli pontjain, vagy akár a szomszédos országokban mennyi olyan úti cél található, amiről hazatérve az ismerősöknek el fog állni a lélegzete!

Ha ilyen csodásak, miért nem ismertük őket eddig?

Érdekes helyek után kutatva mi is mindig ezzel szembesülünk: hogy lehet, hogy eddig nem is hallottunk ezekről? Ennek több oka is van: nem olyan jó a marketingjük, nem rendeznek ott semmiféle világszerte elismert rendezvényt, messze van, nehéz eljutni oda. Ha az ember viszont nyitott szemmel jár, akkor olyan fantasztikus helyszínekre juthat el virtuálisan vagy akár fizikailag is, amik egy életre szóló élménnyel kecsegtetik a kalandvágyó utazókat!

Utaznál? Rendeld meg, tervezd meg!

Itt se voltam - online szállásfoglalás
Böngéssz a legjobb szállások között
Itt se voltam - online repülőjárat keresés
Tervezd meg az utad