Falu a sziklában

Bandiagara

 • Hagyományőrző férfiak dogon népviseletben
 • Tradicionális dogon építészet
 • Dogon falfestmények
 • Valami megbújik a sziklafalban
 • Tipikus dogon falu a sziklafalon
 • Szinte észrevehetetlen
 • A dogonok sár és szalma használatával építették évszázados épületeiket
 • Kilátás a Bandiagara fennsík tetejéről
 • Házak a szirt tövében
 • Biztonságban a támadók elől
 • Dogon falu
 • Néhol vízesések szakítják meg a Bandiagara fennsík szikláinak egyhangúságát

A Bandiagara sziklás és homokos vonulata Maliban emelkedik ki a tájból. Az itt található geológiai, régészeti, kulturális látnivalók és az egyedülálló táj tetszik nyugat Afrika egyik leglenyűgözőbb tájává.

Kilátás a Bandiagara fennsík tetejéről

Valami megbújik a sziklafalban

Van azonban itt még valami, ami még a természetnél is lenyűgözőbb: a dogonok meredek sziklafalba vájt házai. Bár sok különböző nép élt itt, a dogonok nagyjából 600 éve tették az otthonukká ezt a tájat. Ők faragtak és készítettek itt mindent az egyszerű téglalap alakú házaktól a szépen kidolgozott mecsetekig mindent. Ráadásul ehhez semmi extra eszközt vagy hozzávalót nem használtak: egyszerűen csak sár és botok segítségével építettek itt mindent.

A dogonok sár és szalma használatával építették évszázados épületeiket

Dogon falu

Az első itt élők a tellemek voltak, egy ősi barlanglakó nép, akik a sziklák barlangjaiban éltek. Őket szorították ki a dogonok a későbbiekben. A tellem örökség egyébként mindmáig nyilvánvaló: ők temetkeztek a sziklába vájt lyukakba, hogy megvédjék a sírhelyeket a gyakori áradásoktól. A szájhagyományok szerint a dogonok teljesen háborítatlanul élhették életüket itt a francia hódítások idején is, ugyanis rengeteg titkos járatot vágtak a sziklákba, ahova elbújhattak a hódítók elől, de akár rajtaütésszerű támadásokat is tudtak a barlangok rejtekéből indítani.

Biztonságban a támadók elől

A települések koncepciója lenyűgöző: a házak mintha odafagytak volna a meredek sziklafalra, meghazudtolva a természet törvényeit. Egyes falvak nem is látszanak ki az azonos színű sziklák közül, más helyeket csak a sziklából kiálló nádtetők miatt vehetjük észre.

Szinte észrevehetetlen

Tipikus dogon falu a sziklafalon

Összesen 30 falu és sok egyéb dogon építmény található a sziklákon. A lélegzet elállító tájat és falukat az UNESCO 1989-ben beválogatta a világörökség részévé.

Házak a szirt tövében

Sok dogon vallási rituálé mind a mai napig létezik, továbbra is végeznek maszkot viselve különböző szeánszokat a szent barlangokban.

Dogon falfestményekHagyományőrző férfiak dogon népviseletben

 

Külön érdekesség és hatalmas élmény lehet, hogy az ide látogatók akár a sziklába vájt házakban is megszállhatnak, átélve a teljes élményt.

Tradicionális dogon építészet

A Bandiagara fennsík  egyébként egy 150 km hosszú sziklavonulat, aminek az átlagos magassága 500 méter. A meredély homokkő szikláiba vájták falvaikat az őslakók. A hegység az 1115 méter magas Hombori Tondo csúcsban végződik, ami egyben Mali legmagasabb pontja is. A szirteket a természet teljes sokszínűsége övezi a sivatagoktól kezdve a sziklás szirteken keresztül a magasból lezúduló vízesésekig.

Néhol vízesések szakítják meg a Bandiagara fennsík szikláinak egyhangúságát

Hogyan jussunk el ide

Bandiagara, Bankass, Douentza az a három város, ahonnan elindulhatunk a dogonok falvaiba. Ezekben a városokban tudunk kísérőt bérelni, szállást foglalni. Bamakó város repülőterétől több, mint 600 km az út idáig.  Tervezd meg az utazásodat a jobb oldali járat keresőnkel!

Rövid dokumentumfilm Bandiagara falvairól és a környékről


FONTOS: nem vagyunk szakértők, se újságírók, de még csak utazási iroda sem. Viszont emberek vagyunk, akik hibáznak néha. Ezért szeretnénk megkérni TÉGED: ha valamit rosszul tudunk, rosszul írtunk, vagy eleve butaságokat hordtunk össze, akkor jelezd nekünk az info@ittsevoltam.hu email címen, és ha elküldöd, mi a helyes megoldás, akkor mi azt javítjuk!

Beszélgessünk róla!

comments powered by Disqus

Értékeld ezt a helyet

Mennyire szívesen utaznál el oda?


Még nem érkezett szavazat. Legyél Te az első!
Loading...Loading...

Fontosabb infók:

Földrész: Afrika

Ország: Mali

Távolság Budapesttől (légvonalban): 4250km

Hivatalos pénz: nyugat afrikai CFA frank

Hivatalos nyelv: francia nyelv

Aktuális árfolyam: 1 XOF = HUF
(forrás: finance.yahoo.com)

Aktuális időjárás:

Térképen:


Fotók

Legjobb szállások a környéken

Tervezd meg az utad

KATT › Legfrissebb helyek, ahol nem jártunk »

Az elpusztított város

Franciaország
Emberi maradványok és fel nem robbant lőszerek mindenhol
Nézettség 2318

Lebegő pizzéria az óceán közepén

Fidzsi-szigetek
Cloud9 luxus pizzéria
Nézettség 627

Lélegzetelállító templom a föld mélyén

Malajzia
Lépcsők sokaságát kell megmászni a lejutáshoz
Nézettség 840

Nézz körül a térképen Itt se voltam - nagyítás

Miről szól az Itt se voltam oldal?

Párizs? London? New York? Úti célok, amiket mindenki ismer. Könyveket írtak tele az ilyen és ehhez hasonló kommersz, mindenki által unalomig ismételt érdekes, de teljesen megszokott helyszínekkel. Nincs is ezzel semmi baj! Ezek is olyan látványosságok, amiket érdemes megnézni egyszer!

Te ennél mégis többre vágysz?

Akkor az Itt se voltam a te oldalad! Mi összeszedjük a világ azon érdekes, csodaszép, furcsa és különleges helyeit, amikről az emberek legnagyobb része azt se gondolta volna, hogy léteznek. El se hinnéd, mennyi-mennyi csoda van a Föld golyónk minden szegletében!

Miért Itt se voltam a nevünk? Az interneten kalandozva akárhányszor szembe találkozunk egy-egy különleges helyszínnel, mindig két dolog jut az eszünkbe: jé, még itt se voltam + jé, de jó lenne eljutni ide!

Itt se voltam - rendhagyó utazási magazin

Egy olyan korban élünk, amikor a technikának köszönhetően már mindent felfedeztek, mindent elérhetünk, mindenről kereshetünk információkat. Mégis nagyon sokan nem tudják, hogy a bolygónk távoli pontjain, vagy akár a szomszédos országokban mennyi olyan úti cél található, amiről hazatérve az ismerősöknek el fog állni a lélegzete!

Ha ilyen csodásak, miért nem ismertük őket eddig?

Érdekes helyek után kutatva mi is mindig ezzel szembesülünk: hogy lehet, hogy eddig nem is hallottunk ezekről? Ennek több oka is van: nem olyan jó a marketingjük, nem rendeznek ott semmiféle világszerte elismert rendezvényt, messze van, nehéz eljutni oda. Ha az ember viszont nyitott szemmel jár, akkor olyan fantasztikus helyszínekre juthat el virtuálisan vagy akár fizikailag is, amik egy életre szóló élménnyel kecsegtetik a kalandvágyó utazókat!

Utaznál? Rendeld meg, tervezd meg!

Itt se voltam - online szállásfoglalás
Böngéssz a legjobb szállások között
Itt se voltam - online repülőjárat keresés
Tervezd meg az utad