Egy félresikerült álom

Mozi a világ végén

  • Soha nem mutattak be egy filmet sem
  • Régi székek egy régi moziból
  • Pedig izgalmas lenne itt mozizni
  • Egy beállt ötlet majdnem megvalósult
  • Mozi a világ végén
  • Sínai csendélet - valahol itt van a mozi is
  • Google maps-en is látszik!

Ismered azt az érzést, amikor egyedül vagy a moziban?  Kaupo Kikkas észt fotós egy kicsit tovább merészkedett: talált egy kísérteties elhagyatott szabadtéri mozit Egyiptomban a Sínai félsziget sivatagjának a közepén.

Kikkas utánajárt egy kicsit a dolgoknak, és az ő elmondása szerint a mozi az ezredfordulón épült meg és egy kalandvágyó ámde marijuána rajongó francia fejéből pattant ki az ötlet. A történet szerint elég sok pénzhez volt hozzáférése, így adott volt ehhez a furcsa projekthez minden: francia romanticizmus,  fűtől befolyásolt döntések és rengeteg pénz ehhez az őrült ötlethez.

Mozi a világ végén

Részletesebben: az ezredforduló idején egy őrült francia a Sínai sivatag közepén találta magát. Egy pár spangli után azon kapta magát, hogy elgondolkozott: miért nincs a sivatag közepén mozi? Visszarepült Párizsba, és szerzett valahonnan egy jókora mennyiségű pénzt. Ezután Kairóba repült, ahol régi mozi székeket és vetítő berendezést vásárolt egy öreg moziból. Visszajött a sivatagba, szerzett egy generátort és egy nagy traktorral felhúzta a vásznat, ami kifeszítve úgy nézett ki, mint egy vitorla a sivatag tengerében. Ekkor elméletileg minden adott is volt a sikeres premier előadáshoz.

Egy beállt ötlet majdnem megvalósultRégi székek egy régi moziból

Egy dolgot hagyott figyelmen kívül: ez a projekt történetesen egy olyan országban került megvalósításra, mint Egyiptom, ahol a hatóságok elég szigorúak, nem nézik jó szemmel a világmegváltó ötleteket és a lelkesedést, főleg, ha egy őrült francia áll az ügy mögött. A helyiek sem nézték túl jó szemmel ezt a sivatagi álmot. Így aztán hogy, hogy nem, a premier estéjén véletlenül minden elromlott, az áram termelő generátor szabotázs áldozata lett és végül soha egyetlen filmet sem játszottak le ebben a világ végi moziban.

Soha nem mutattak be egy filmet semPedig izgalmas lenne itt mozizni

A Sínai félszigeten egyébként sem szabad csak úgy szabadon kószálni: csak a szervezett túrákat nézik jó szemmel. Ezek a túrák mind ugyanazokra a helyekre visznek, és az egyik ilyen túraútvonaltól ráadásul mindössze 2 mérföldre található ez a szellem járta mozi. És bár elméletileg minden helyi ismeri ezt a helyet, nem szívesen beszélnek róla a francia, a hatóságok és a beduinok közötti vita miatt.

Sínai csendélet - valahol itt van a mozi is

Mi lett a francia álmodozóval? Azt mesélik, hogy nyoma veszett. Mivel valakiknek a pénzét fektette be ebbe az őrült tervbe, és persze ez a pénz elúszott, ezért nem is csoda, ha nem mutatkozik. De ki tudja, hol bukkan fel újra valami eget rengető tervvel megint. És mi van a mozival? Azóta is ott van a sivatag közepén. Szép lassan belepi a por az otthagyott nézőtér széksorait, az építményeket, és megőrzi a sivatag az elvesztegetett potenciál, a befejezetlen ötletek és egy gyönyörű, de dugába dőlt álom jelképeként.

Google maps-en is látszik!

Ha pedig valaki azt hinné, hogy ez az egész csak CGI-vel jól elkészített film díszlet, az nyugodtan nagyítson rá az oldalt található térképre műhold módban és meg fogja látni: a Google bizony lefényképezte.

Hogyan jussunk el ide

Hát ez elég nehéz lesz, mivel a helyiek nem szívesen segítenek és ha nem szervezett túrán veszünk részt, a hatóságokkal is meggyűlhet a bajunk. De aki nagyon meg akarja nézni, az pattanjon fel egy repülőre, utazzon el vele Sharm el Sheikh városába, Egyiptomba, és onnan egy bérelt autóval a sivatagon át nagyjából 20 km-t kell autóznia északra, és már ott is van.


FONTOS: nem vagyunk szakértők, se újságírók, de még csak utazási iroda sem. Viszont emberek vagyunk, akik hibáznak néha. Ezért szeretnénk megkérni TÉGED: ha valamit rosszul tudunk, rosszul írtunk, vagy eleve butaságokat hordtunk össze, akkor jelezd nekünk az info@ittsevoltam.hu email címen, és ha elküldöd, mi a helyes megoldás, akkor mi azt javítjuk!

Beszélgessünk róla!

comments powered by Disqus

Értékeld ezt a helyet

Mennyire szívesen utaznál el oda?


Még nem érkezett szavazat. Legyél Te az első!
Loading...Loading...

Fontosabb infók:

Földrész: Afrika

Ország: Egyiptom

Távolság Budapesttől (légvonalban): 2540km

Hivatalos pénz: egyiptomi font

Hivatalos nyelv:  arab

Aktuális árfolyam: 1 EGP = HUF
(forrás: finance.yahoo.com)

Aktuális időjárás:

Térképen:


Fotók

Legjobb szállások a környéken

Tervezd meg az utad

KATT › Legfrissebb helyek, ahol nem jártunk »

Az elpusztított város

Franciaország
Emberi maradványok és fel nem robbant lőszerek mindenhol
Nézettség 2495

Lebegő pizzéria az óceán közepén

Fidzsi-szigetek
Cloud9 luxus pizzéria
Nézettség 702

Lélegzetelállító templom a föld mélyén

Malajzia
Lépcsők sokaságát kell megmászni a lejutáshoz
Nézettség 961

Nézz körül a térképen Itt se voltam - nagyítás

Miről szól az Itt se voltam oldal?

Párizs? London? New York? Úti célok, amiket mindenki ismer. Könyveket írtak tele az ilyen és ehhez hasonló kommersz, mindenki által unalomig ismételt érdekes, de teljesen megszokott helyszínekkel. Nincs is ezzel semmi baj! Ezek is olyan látványosságok, amiket érdemes megnézni egyszer!

Te ennél mégis többre vágysz?

Akkor az Itt se voltam a te oldalad! Mi összeszedjük a világ azon érdekes, csodaszép, furcsa és különleges helyeit, amikről az emberek legnagyobb része azt se gondolta volna, hogy léteznek. El se hinnéd, mennyi-mennyi csoda van a Föld golyónk minden szegletében!

Miért Itt se voltam a nevünk? Az interneten kalandozva akárhányszor szembe találkozunk egy-egy különleges helyszínnel, mindig két dolog jut az eszünkbe: jé, még itt se voltam + jé, de jó lenne eljutni ide!

Itt se voltam - rendhagyó utazási magazin

Egy olyan korban élünk, amikor a technikának köszönhetően már mindent felfedeztek, mindent elérhetünk, mindenről kereshetünk információkat. Mégis nagyon sokan nem tudják, hogy a bolygónk távoli pontjain, vagy akár a szomszédos országokban mennyi olyan úti cél található, amiről hazatérve az ismerősöknek el fog állni a lélegzete!

Ha ilyen csodásak, miért nem ismertük őket eddig?

Érdekes helyek után kutatva mi is mindig ezzel szembesülünk: hogy lehet, hogy eddig nem is hallottunk ezekről? Ennek több oka is van: nem olyan jó a marketingjük, nem rendeznek ott semmiféle világszerte elismert rendezvényt, messze van, nehéz eljutni oda. Ha az ember viszont nyitott szemmel jár, akkor olyan fantasztikus helyszínekre juthat el virtuálisan vagy akár fizikailag is, amik egy életre szóló élménnyel kecsegtetik a kalandvágyó utazókat!

Utaznál? Rendeld meg, tervezd meg!

Itt se voltam - online szállásfoglalás
Böngéssz a legjobb szállások között
Itt se voltam - online repülőjárat keresés
Tervezd meg az utad