Fantasztikus műalkotás a sivatagban

Desert Breath

  • A Desert Breath naplemente idején
  • Csökkenő gúlák
  • Tengerszem a sivatag közepén - Desert Breath
  • Végtelen homoktenger és végtelen víz találkozásánál
  • Szabályos formák
  • Készül a sivatagi műalkotás
  • Pozitív - negatív gúlák
  • Desert Breath - dupla spirál a sivatagban

Ha az ember Egyiptomra gondol, általában a piramisok jutnak az eszébe. De vannak érdekességek rajtuk kívül is, sőt olyan is akad, ami nincs ott több ezer éve, de nem is valószínű hogy sokáig látható lesz. Érdemes ezért minél előbb meglátogatni a sivatag lélegzetét, a Desert Breath műalkotást!

Desert Breath - dupla spirál a sivatagban

A Desert Breath egy óriási spirál alakú látványosság az egyiptomi sivatagban, közel a Vörös tenger partján lévő Hurghada-hoz. Az első képeket látva azt hinné az ember, hogy valami földönkívüli tevékenységet észleltek a homok tenger közepén, de korántsem erről van szó.

Pozitív - negatív gúlákCsökkenő gúlák

A műalkotást a D.A.ST. Arteam művészeti csoport három tagja álmodta meg és készítette el, név szerint Danae Stratou szobrász, Alexandra Stratou ipari formatervező és a Stella Constantinides építész. A projekt hármójuk közös álmából indult ki: létre szerettek volna hozni valamit a sivatagban. Az ő lelki szemeik előtt a sivatag a végtelen tapasztalatok tárháza. A sivatagra úgy gondoltak, mint egy lelkiállapotra, mint az elme tájára. A kiindulási pontjuk a kúp volt, mint a homok természetes formája.

Készül a sivatagi műalkotás

Ezek után a kicsit elvont, de a megértéséhez szükséges gondolatok után nézzük a fizikai megvalósítást. A homokban építeni, homokból formákat létrehozni rendkívül nehéz, mivel mint tudjuk, könnyű anyag, a szél elhordja, a víz elmossa. A Desert Breath 100.000 m2-en terül el. Valójában helyspecifikus lett a műalkotás, a formák és az elrendezés a helyszínen születtek meg. Az építkezés 8000 m3 homok átmozgatásából állt, így hozták létre a pozitív és negatív kúpokat, amik egymást kiegészítik. Az egyik helyen egy kúp alakú lyukat ástak, az onnan kihordott homokból pedig a mértanilag megfelelő helyen egy ugyanakkora homokdombot emeltek.

Szabályos formákA Desert Breath naplemente idején

A kúppárok egy dupla spirált formáznak, amiknek a középpontjában egy 30 méter átmérőjű kis tavat hoztak létre, aminek pedig a közepén, az egész spirál mértani középpontjában egy aprócska homoksziget emelkedik ki a vízből.

Végtelen homoktenger és végtelen víz találkozásánál

A tenger és a hegyek között félúton, ahol a végtelen víz és a végtelen homok találkozik kettős funkció találkozik: a levegőből nézve egy vizuális élményt nyújt, míg a spirál mentén végig sétálva egy fizikai de még inkább spirituális úton juthatunk keresztül. Aki szeretné a levegőből megnézni, annak szerencséje van, mert a Google map-on remekül látszik! Nagyíts rá jobb oldalon a kis térképre!

Tengerszem a sivatag közepén - Desert Breath

A Desert Breath 1997. márciusában készült el. Jelenleg még mindig ott áll a sivatag közepén, de az idő múlásával szépen lassan erodálódik, ezzel is mutatva az idő múlását és még egy spirituális löketet adva az egész műalkotásnak. Aki tehát meg akarja látogatni, az ne habozzon, mielőtt teljesen eltűnik a homokban!

Hogyan jussunk el ide

Egyiptom manapság már nem elérhetetlen, bár nem árt, ha előre felkészülünk rá: vízum, érvényes útlevél, oltások. Ha ezek megvannak, akkor Kairóba érdemes repülni, onnan kb. 400 km El Gouna tengerparti városa. Itt található a főút mellett a Desert Breath.

Remek összefoglaló a Desert Breath építéséről, létrejöttéről, a mondanivalóról:


FONTOS: nem vagyunk szakértők, se újságírók, de még csak utazási iroda sem. Viszont emberek vagyunk, akik hibáznak néha. Ezért szeretnénk megkérni TÉGED: ha valamit rosszul tudunk, rosszul írtunk, vagy eleve butaságokat hordtunk össze, akkor jelezd nekünk az info@ittsevoltam.hu email címen, és ha elküldöd, mi a helyes megoldás, akkor mi azt javítjuk!

Beszélgessünk róla!

comments powered by Disqus

Értékeld ezt a helyet

Mennyire szívesen utaznál el oda?


Még nem érkezett szavazat. Legyél Te az első!
Loading...Loading...

Fontosabb infók:

Földrész: Afrika

Ország: Egyiptom

Távolság Budapesttől (légvonalban): 2570km

Hivatalos pénz: egyiptomi font

Hivatalos nyelv:  arab

Aktuális árfolyam: 1 EGP = HUF
(forrás: finance.yahoo.com)

Aktuális időjárás:

Térképen:


Fotók

Legjobb szállások a környéken

Tervezd meg az utad

KATT › Legfrissebb helyek, ahol nem jártunk »

Az elpusztított város

Franciaország
Emberi maradványok és fel nem robbant lőszerek mindenhol
Nézettség 2318

Lebegő pizzéria az óceán közepén

Fidzsi-szigetek
Cloud9 luxus pizzéria
Nézettség 627

Lélegzetelállító templom a föld mélyén

Malajzia
Lépcsők sokaságát kell megmászni a lejutáshoz
Nézettség 840

Nézz körül a térképen Itt se voltam - nagyítás

Miről szól az Itt se voltam oldal?

Párizs? London? New York? Úti célok, amiket mindenki ismer. Könyveket írtak tele az ilyen és ehhez hasonló kommersz, mindenki által unalomig ismételt érdekes, de teljesen megszokott helyszínekkel. Nincs is ezzel semmi baj! Ezek is olyan látványosságok, amiket érdemes megnézni egyszer!

Te ennél mégis többre vágysz?

Akkor az Itt se voltam a te oldalad! Mi összeszedjük a világ azon érdekes, csodaszép, furcsa és különleges helyeit, amikről az emberek legnagyobb része azt se gondolta volna, hogy léteznek. El se hinnéd, mennyi-mennyi csoda van a Föld golyónk minden szegletében!

Miért Itt se voltam a nevünk? Az interneten kalandozva akárhányszor szembe találkozunk egy-egy különleges helyszínnel, mindig két dolog jut az eszünkbe: jé, még itt se voltam + jé, de jó lenne eljutni ide!

Itt se voltam - rendhagyó utazási magazin

Egy olyan korban élünk, amikor a technikának köszönhetően már mindent felfedeztek, mindent elérhetünk, mindenről kereshetünk információkat. Mégis nagyon sokan nem tudják, hogy a bolygónk távoli pontjain, vagy akár a szomszédos országokban mennyi olyan úti cél található, amiről hazatérve az ismerősöknek el fog állni a lélegzete!

Ha ilyen csodásak, miért nem ismertük őket eddig?

Érdekes helyek után kutatva mi is mindig ezzel szembesülünk: hogy lehet, hogy eddig nem is hallottunk ezekről? Ennek több oka is van: nem olyan jó a marketingjük, nem rendeznek ott semmiféle világszerte elismert rendezvényt, messze van, nehéz eljutni oda. Ha az ember viszont nyitott szemmel jár, akkor olyan fantasztikus helyszínekre juthat el virtuálisan vagy akár fizikailag is, amik egy életre szóló élménnyel kecsegtetik a kalandvágyó utazókat!

Utaznál? Rendeld meg, tervezd meg!

Itt se voltam - online szállásfoglalás
Böngéssz a legjobb szállások között
Itt se voltam - online repülőjárat keresés
Tervezd meg az utad